3

Ympäristövaliokunnan asiantuntijalausunnossa Jussi Hirvonen painotti lähienergian työllistävää roolia

Keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelma (KAISU) on parhaillaan eduskunnan valiokuntakäsittelyssä. Lähienergialiiton ympäristövaliokunnalle antamassa asiantuntijalausunnossa varapuheenjohtajamme Jussi Hirvonen painotti, että lähienergia työllistää, aktivoi taloutta ja lisää kiinteistöjen arvoa.

 

Ilmastolain mukaan valtioneuvosto hyväksyy kerran vaalikaudessa Keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelman (KAISU). Suunnitelma varmistaa osaltaan, että ilmastolaissa linjattu kansallinen tavoite kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisestä vähintään 80 % vuoden 1990 tasosta saavutetaan vuonna 2050. Uusin KAISU oli lausuntokierroksella toukokuussa, jolloin Lähienergialiitto antoi siitä lausunnon, jossa kaivattiin suunnitelmaan konkretiaa ja vauhtia.

Lähienergialiitto kutsuttiin ympäristövaliokuntaan (19.10.2017) antamaan asiantuntijalausunto keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelmasta vuoteen 2030 (KAISU). Lähienergialiiton edustajana oli hallituksen varapuheenjohtaja Jussi Hirvonen.

Asiantuntijalausunnossa painotettiin lämmityksen suurta merkitystä päästöjen vähentämisessä. Kiitosta annoimme suunnitelman lupaukselle, että valtionhallinto luopuu toimitilojensa öljylämmityksestä vuoteen 2025 mennessä ja että kaikkia julkisia toimijoita kannustetaan samaan. Toisaalta pidämme hitaana ja vailla kunnianhimoa olevana tavoitteena omakotitalojen öljylämmityksestä luopumista vasta 2050 mennessä.

Esityksessään Jussi Hirvonen huomautti, että suunnitelmasta puuttuu kokonaan aurinkosähkö ja -lämpö. Hän myös muistutti, että vaikka käytämme termiä lähienergia, niin silloin puhutaan isoista energiamääristä: rakennuksien lämmityksessä syntyy puun pienpoltosta 15 TWh/vuosi ja lämpöpumppujen tuotanto on 10 TWh/vuosi.
Lähienergia – hajautettu uusiutuvan energian tuotanto ja energiatehokkuuden parantaminen, jos mikä, työllistää. Se aktivoi toimintaa ja taloutta, tuo ostovoimaa kuntalaisille ja lisää kiinteistöjen arvoa“, sanoi Jussi Hirvonen
Valiokunnan kokouksen loppukeskustelussa kuluttajan roolin – investoijana ja rahan käyttäjänä – tärkeys korostui ja sen ymmärtämistä pidettiin tarpeellisena.

 

Kirjoittaja

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää seuraavia HTML tageja ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>