Yksityiskohtaisempaa tietoa auringonsäteilyn jakautumisesta Suomessa

Suomen keskimääräiset auringon säteilyolosuhteet ovat tiedossa mutta tarkempaakin tietoa olisi saatavilla niin investointilaskelmien tueksi kuin sähköverkon hallintaankin. Pilottina toiminut Östersundom -projekti tuotti hyödyllistä tietoa Suomen aurinkoenergiansektorilla toimiville kun paikallisten auringonsäteilyolosuhteiden lisäksi projektissa tutkittiin mm. rantaviivan vaikutusta pilvisyyteen ja siten aurinkoenergian saatavuuteen sekä auringonsäteilyn lyhytaikaista ennustamista satelliittiaineistojen perusteella.

 

Tutkimuksen perusteella Suomenlahdella auringonsäteilyä on kesällä jonkin verran enemmän kuin Helsingin Östersundomissa rantaviivan tuntumassa. Östersundomissa säteilyä on puolestaan enemmän kuin sisämaassa. Etäisyydestä riippuen ero Östersundomin ja Suomenlahden välillä on kesä—elokuussa 5–10 %. Muina vuodenaikoina ero on pienempi (kuva 1). Satelliittiaineiston perusteella pystyttiin myös laskemaan säteilyn vuositason vaihtelut, jota voidaan hyödyntää investoinnin epävarmuutta laskettaessa.

 

Kuva 1. Rantaviivan vaikutus säteilytasoon.  Kuva: Lidnfors, A. et al. (2014). Auringonsäteily Helsingin Östersundomissa.

Kuva 1. Rantaviivan vaikutus säteilytasoon. Kuva: Lidnfors, A. et al. (2014). Auringonsäteily Helsingin Östersundomissa.

 

Satelliittien tuottamien pilvihavaintojen avulla on nykyisin mahdollista ennustaa myös lähituntien auringonsäteilyn määrää (kuva 2) sääennustusmalleja tarkemmin. Ennusteesta olisi hyötyä aurinkoenergiantuotannon ja sähköverkon ylläpidon kannalta kun yksittäiset kotitaloudet voivat siirtää tuottamansa ylimääräisen energian yleiseen verkkoon. Tulevaisuudessa lisääntyvän aurinkoenergian käytön ja älykkäiden sähköverkkojen myötä ennusteiden tarpeellisuus kasvaa entisestään.

 

Kuva 2. Periaatekuva auringon säteilyn ennustamisesta. Östersundomissa mitattu auringonsäteily yllä, satelliittikuva eri ajanhetkiltä alla (kartassa Östersundom merkitty punaisella pisteellä) .Kuva: Lidnfors, A. et al. (2014). Auringonsäteily Helsingin Östersundomissa.

Kuva 2. Periaatekuva auringon säteilyn ennustamisesta. Östersundomissa mitattu auringonsäteily yllä, satelliittikuva eri ajanhetkiltä alla (kartassa Östersundom merkitty punaisella pisteellä) .Kuva: Lidnfors, A. et al. (2014). Auringonsäteily Helsingin Östersundomissa.

 

Projektin loppuraportti on ladattavissa osoitteessa https://helda.helsinki.fi/handle/10138/135830. Projekti toteutettiin Innovatiivisuutta Julkisiin Investointeihin -hankkeessa, jota koordinoi Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy ja rahoitti mm. Euroopan aluekehitysrahasto, Helsingin kaupunki ja Helsingin Energia, työn toteuttaja oli Ilmatieteen laitos.

 

Kirjoittaja
Jenni Latikka
Researcher, M.Sc.
Finnish Meteorological Institute

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää seuraavia HTML tageja ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>