3

Vuosi pientuottajan elämää: ostosähkön määrä väheni lähes 20%

Menneen vuoden aikana selvisi, mitä energiaremontin tekeminen tarkoittaa pientuottajalle: paljon positiivista huomiota, sähkön ostot vähenivät 16%, aurinkosähkön tuotannosta 74% jäi omaan käyttöön. Kaiken kaikkiaan hyvä vuosi.

 

Aika tarkkaan vuosi sitten kerroin miten ja miksi minusta tuli energian pientuottaja. Nyt on hyvä hetki katsoa mitä vuoden aikana on tapahtunut ja miten sähkön kulutus on muuttunut aurinkosähköjärjestelmän (4,6 kWp, länsipuolen lappeella) ja ilmalämpöpumpun (2,5 kW) käyttöönoton jälkeen. Lisäksi ajattelin jakaa toteutuneet tiedot menneeltä 12 kuukaudelta (linkki jutun lopussa).

Kertauksena, että kyseessä on Nurmijärven Röykässä sijaitseva omakotitalo (n. 250m2) ja erillinen autotalli (n. 50m2). Lämmitystapa on kummassakin suora sähkölämmitys, jota omakotitalon osalta on joka vuosi täydennetty varaavan takan lämmittämisellä talviaikaan.

 

Yhdistelmänä aurinkosähkö ja ilmalämpöpumppu toimii mainiosti

Pientuottajan arki oli oikeastaan samanlaista kuin ennenkin. Ainoat toimenpiteet vuoden aikana olivat vastailla uteliaiden kysymyksiin, erityisesti aurinkopaneeleiden osalta.

Kulunut vuosi ja sitä edeltävä vuosi antavat hyvän vertailukohdan: vuoden lämmitystarveluvuissa on vain 2% ero. Sisälämpötila on säilytetty ennallaan talvella n. 20 asteessa (viilennystä käytettäessä 22 astetta), eikä muitakaan sähkönkulutukseen vaikuttavia muutoksia ole tehty.

Joten ensimäisen vuoden saldona oli 16% vähennys ostosähkön määrässä (kiitos aurinkopaneelien) ja 7% vähennys sähkönkulutuksessa (kiitos ilmalämpöpumpun). Ilmalämpöpumpun osalta huomio, että talo on kolmessa tasossa. Ja ylimmässä on tuo ilmalämpöpumppu.

 

Miltä investoinnin kannattavuus näyttää vuoden jälkeen?

Kuten tuossa alkuperäisessä jutussa totesin, tärkein taloudellinen perustelu investoinnilla oli talon jälleenmyyntiarvon kohottaminen ja myynnin helpottaminen (turha muuten lähetellä ostotarjouksia, emme ole muuttamassa).

Vuodessa sähkölasku pienentyi 11% eli 464 € edelliseen vuoteen verrattuna (investointi kokonaisuudessaan oli 10 000 € kotitalousvähennyksen jälkeen). Olen itse tuohon varsin tyytyväinen.

 

Energiatehokkuudella ja oman käyttäytymisen muuttamisella on ollut vaikutusta

Historiatietona on hyvä kertoa, että vuonna 2012 meidän sähkönkulutus vuodessa oli 37 132 kWh. Sen jälkeen olemme laskeneet sisälämpötilaa, tarkastanut ulko-ovien tiiveyden, vaihtaneet LED- ja halogeenilamppuihin jne. Sen seurauksena 2013 kulutus oli 33 725 kWh, 2014 kulutus oli 31 627 kWh ja viimesin 9/2014 – 8/2015 29 782 kWh.

Olemme siis onnistuneet vähentämään omaan sähkökulutusta 2013 – 2015 6 – 9% joka vuosi.

 

Aurinkosähköjärjestelmien mitoituksessa painotetaan “mahdollisimman suuri osuus tuotannosta omaan käyttöön”, jotta kannattavuus on mahdollisimman hyvä

Tuon vinkin kuulee joka yhteydessä. Mutta miten se toteutetaan? Järjestelmän hankinnan yhteydessä aurinkosähköjärjestelmän toimittaja tutki tarkkaan menneen vuoden sähkönkulutusta (sähköyhtiön palvelusta saa tuntitason kulutustiedon) ja se taitaa olla se paras tapa.

Vuoden tuotanto oli 3 655 kWh (Sijaintiin perustuva arvio tuotannosta oli 3 730 kWh, joten se toteutui aika hyvin). Siitä 74% jäi omaan kulutukseen ja 26% meni myyntiin.

Ainakin minun tapauksessa (Nurmijärven sähkö) ylijäämätuotannon myynti ei tehnyt minua rikkaaksi. En kyllä sitä odottanut, mutta voin sanoa että olen monta kokemusta rikkaampi kuin vuosi sitten. Taloudellinen yhteenvetona ylijäämäsähkön myynnistä menneen 12 kk osalta:

-20 euroa (maksan 4€/kk perusmaksua ja energiasta saan n. 2-3 snt/kWh).

Ylijäämäsähkön sopimusehdoissa on sitten eroa sähköyhtiöiden välillä. Löytyy mm. 1,94€/kk perusmaksu ja 6 snt/kWh, näillä ehdoilla viime vuosi olisi sitten ollut voiton puolella +34 euroa. Jos sähköyhtiöiden ostoehdoissa ei löydy eroja, niin pientuottajan on syytä vertailla myös myyntiehdot.

 

No miten meni – noin omasta mielestä?

Hyvin on mennyt, kiitos kysymystä,  ja olemme erittäin tyytyväisiä. Asumisen ja sisäilman laatu on parantunut – nämä elokuun helteet mahdollistivat ilmalämpöpumpun viilennyksen testaamisen. Toisen ilmalämpöpumpun hankinta autotallia lämmittämään on suunnitelmissa ja aurinkolämmön hyödyntäminen lämpimän veden tuottamisessa on haaveissa.

 

Kirjoittaja:

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

Lisätiedot

Tämän jutun taustatiedot: kuluneen vuoden (ja sitä edeltävän vuoden) sähkönkulutus. Kuluneen vuoden oma sähköntuotanto.

Kokemukset toisesta vuodesta.

Motiva: mikä on lämmitystarveluku.

 

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää seuraavia HTML tageja ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>