Uusiutuvasta energiasta tulisi ottaa vetoapua Turun ja Varsinais-Suomen kasvuun

28.8.2013 Blogi | Avainsanat: , , ,

Pekka Myllymäki
Varsinais-Suomen liiton maakuntavaltuuston puheenjohtaja
Suomen Lähienergialiiton jäsen

Turku ei päässyt vetovastuuseen työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) innovatiiviset kaupungit INKA-ohjelmassa, jossa pyritään luomaan osaamiseen perustuvaa liiketoimintaa ja kehittämään vahvoja edelläkävijämarkkinoita. Rannalle jäämisestä huolimatta ohjelman myötä siunaantuvia mahdollisuuksia ei tulisi jättää käyttämättä. Mielestäni Turun, yhdessä Varsinais-Suomen liiton kanssa, tulisi hakeutua INKA-kaupunki Vaasan ja Pohjanmaan kanssa yhteistyöhön kestävien energiaratkaisujen kehittämisessä.

Siirtyminen hiilipölyn varjosta kohti uusiutuvan energian käyttöä ja kehittämistä tarjoaisi Varsinais-Suomelle ja Turulle mahdollisuuden kovassa globaalissa kilpailussa. Varsinais-Suomen metsät ja pellot sekä tuuli- ja aurinkoenergiapotentiaali tarjoavat Turulle vahvan pohjan kasvulle ja arvokkaalle osaamiselle. Uusiutuvan energian paikallinen pientuotanto ei näin ollen ainoastaan pienennä päästöjä ja paranna energiaomavaraisuutta vaan myös luo työpaikkoja kysynnän vahvistumisen myötä. Jo pelkästään Turun Energian tavoite lisätä uusiutuvan energian osuutta kaukolämmön tuotannossa 37%:sta puoleen osoittaa, että kysyntää osaamiselle jatkossa löytyy. INKA- ja kasvusopimukset tulisi nyt rakentaa sellaisen yhteistoiminnan varaan, jossa Turun ja sitä ympäröivän maaseudun potentiaali saadaan hyödynnettyä kasvun vauhdittamiseksi.

Mynämäen ja Uudenkaupungin kokemukset Hiilineutraalit kunnat -hankkeessa osoittavat, että kuluttajat ovat erittäin kiinnostuneita ja valmiita ottamaan käyttöön uusiutuvaan energiaan perustuvia ratkaisuja. Myös tämä kertoo, että kysyntää osaamiselle ja lähienergian saatavuudelle on olemassa. Sen lisäksi, että alueellinen panostaminen uusiutuviin energiaratkaisuihin olisi aluetaloudellisesti perusteltua, auttaisi se osaltaan globaalien ilmastohaasteiden ratkaisemisessa. Kestäviin energiaratkaisuihin panostaminen tukisi siis myös Varsinais-Suomen liiton pyrkimyksiä kehittyä hiilineutraaliksi maakunnaksi.

Vaasan kestävät energiaratkaisut – ohjelmaan tukeutuminen sopisi nyt erinomaisesti Turulle ja Varsinais-Suomelle. Niin Turun, Varsinais-Suomen kuin muidenkin maakuntien tulisi ottaa rohkea askel kohti tulevaisuutta, jossa energia tuotetaan kestävästi uusiutuvalla energialla samalla aluetaloutta tukien.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää seuraavia HTML tageja ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>