3

Uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden pk-yritykset työllistävät yhä kasvavan joukon ihmisiä ympäri maatamme

Uusiutuvan energian juhlapuheissa lupaavat usein lisää työpaikkoja. Maailman mittakaavassa se toteutuu: uusiutuva energia työllistää jatkuvasti suuremman joukon, vuonna 2015 työntekijöiden lukumäärä kasvoi 5%. Samaan suuntaan mennään myös Suomessa: uusiutuvan energian pk-yritykset työllistävät yhä kasvavan joukon ihmisiä ympäri maatamme.

 

Kuluttajien kiinnostus puhtaisiin energiaratkaisuihin kasvaa, joka synnyttää uusia työpaikkoja

Toimialasta riippumatta puhtaan energian ja energiatehokkuuden pk-yritykset palkkaavat väkeä, erityisesti myynti- ja asennustehtäviin. OptiWattin Jyri SeppäEnergia-alalla on käynnissä erittäin kiinnostava muutos ja se tarjoaa uusia työmahdollisuuksia monelle tekijälle“.

Mikkelissä toimivan ja maailman tehokkaimpia aurinkolämpökeräimiä valmistavan Savo-Solarin toimitusjohtaja Jari Varjotie kertoo, että nykyisestä 55:stä työntekijästä 15 on palkattu viimeisen vuoden sisällä.

JBE Service Oy on tuulivoimaloiden huoltoon ja kunnossapitoon erikoistunut yritys. Yrityksen asiakkaita ovat eri tuulivoimalavalmistajat, tuulivoimaloiden omistajat ja komponenttivalmistajat. Toimialueeseen kuuluu Suomen lisäksi Viro ja Ruotsi, ja projekteja on ollut myös Norjassa, Italiassa ja Australiassa. Yrityksen henkilöstö oli vuoden 2015 alussa 15 ja nyt 25, eli puolessatoista vuodessa henkilöstön lukumäärä kasvoi 60%.

Senera Oy on maalämpö- ja lämmöntalteenottojärjestelmiin erikoistunut asiantuntijayritys, joka työllistää noin 100 henkilöä ja viimeisen puolen vuoden aikana on palkattu 4 uutta henkilö. Seneran hallituksen puheenjohtaja Mika Manner toteaa nykyisestä taloudellisesta tilanteesta: “Työllisyysnäkymät positiiviset ja tilauskanta on kasvussa“.

Aurinkosähköratkaisuja toimittavan Playgreen Finland Oy:n toimitusjohtaja Jouni Penttinen “Vuoden 2016 aikana olemme palkanneet 6 uutta henkilöä. Neljä myyntiin ja kaksi uutta asentajaa. Vuoden 2015 lopussa meillä oli töissä 6 henkilöä.

Wind Controller on vuonna 2012 perustettu tuulivoima-alan asiantuntijayritys, joka sijoittui Kauppalehden Kasvajat 2016 –listauksessa sijalle 18. Pohjois-Suomen kasvuyrityksen vertailussa. Kehityspäällikkö Minna Pulla kertoo, että “Henkilöstömäärämme on kasvanut 25 %  viimeisen puolen vuoden aikana. Olemme rekrytoineet 5 työntekijää, joista 3 on rekrytoitu kesäksi.

Älykkäitä lämmityksen ohjausjärjestelmiä tarjoava OptiWatti työllisti vuosien 2013 ja 2014 aikana kaksi henkilöä. Elokuun alussa töissä on kymmenen henkilöä, joista seitsemän on palkattu menneen kuuden kuukauden aikana. Jyri Seppä lisää “Työllistämme myös kaksi harjoittelijaa ja useita promohenkilöitä messuilla. Järjestelmän asennukset hoituvat alihankkijoiden toimesta, joita on noin 20 ympäri Suomea“.

 

Rekrytoinnissa näkyy uusien ammattien syntyminen

Ala kiinnostaa, joten työpaikkahakemuksia on tullut hyvin. Uusiutuva energia on luonut uusien yritysten lisäksi  uusia ammatteja, joihin ei löydy suoraan valmiiksi koulutettuja tai tehtävässä tarvittavaa kokemusta omaavia tekijöitä. Osaan tehtävistä yritykset ovat järjestäneet itse tarvittavan täydennyskoulutuksen ja osaan esim. tuulivoima-asentajan ammattitutkinnon työssäoppimisjaksot tuottavat hyviä työntekijöitä, joilla on tarvittava koulutus kunnossa.

 

 

Myös tulevaisuudessa uusia työntekijöitä kaivataan

Lähes kaikki haastatellut yritykset kertovat, että rekrytoinnit jatkuvat. Me kaikki kuluttajina voimme vaikuttaa tähän jatkamalla investointeja puhtaaseen energiaan. Julkiset toimijat ovat myös lisänneet investointejaan uusiutuvaan energiaan ja hallitus tarjoaa investointitukea uusiutuvan energian hankkeisiin. Nämä kaikki yhdessä kasvattavat yritysten liikevaihtoa, työllistävät lisää ihmisiä, parantavat Suomen taloudellista tilannetta ja vähentävät ympäristön rasitusta.

Olemme JBE Servicellä ylpeitä, että pystymme työllistämään jo näin suuren joukon ihmisiä, vaikka yleisesti puhutaan taantumasta. On myös hienoa olla viemässä suomalaista osaamista ulkomaille; suurin osa liikevaihdostamme tulee ulkomailla suoritettavista projekteista. Laadukas työnjälki toimii parhaana myyntivalttinamme” kertoo JBE Service Oy:n johtaja Taru Kaarlela.

 

Kirjoittaja:

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää seuraavia HTML tageja ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>