3

Poliitikot: Uusiutuva energia tuo työtä ja hyvinvointia

21.5.2014 Uutiset | Avainsanat: ,

Suomen Lähienergialiiton 15.5. järjestämässä ”Työtä ja bisnestä lähienergialla” -seminaarissa oli arvovaltainen paneeli kansanedustajia, eurovaaliehdokkaita ja yritysten edustajia. Sali oli tupaten täynnä yleisöä, jonka joukossa oli edustajia ministeriöistä, korkeakouluista ja suuryrityksistä.

Keskustelua alusti Lähienergialiiton puheenjohtaja, professori Raimo Lovio, joka painotti Lähienergialiiton näkemystä kunnianhimoisista uusiutuvan energian käytön lisäämisen ja päästövähennysten tavoitteista. Euroopan komission nykyinen esitys ei Liiton mukaan riitä pysäyttämään ilmaston lämpenemistä sovittuun kahden asteen riskirajaan.

– Kaikki sanovat ”kyllä”, kun puhutaan uusiutuvasta energiasta, totesi vihreiden kansanedustaja ja eurovaaliehdokas Oras Tynkkynen. – Yleinen myönteisyys ei kuitenkaan riitä, vaan tarvitaan konkreettisia toimia.

Tynkkynen kannatti hajautetun tuotannon vahvistamista syöttötariffien, verohuojennusten tai erityisesti nettolaskutuksen keinoin. Samalla Suomesta voitaisiin luoda ”elävä laboratorio”, jossa uusia ratkaisuja voidaan testata käytännössä.

Kokoomuksen MEP Sirpa Pietikäinen painotti yhteistyön merkitystä ja tavoitteiden asettamista riittävän korkealle. Keskustan kansanedustaja Kimmo Tiilikainen puolestaan vaati kotimaisten energialähteiden aseman parantamista. – Puu työllistää, koska siinä tarvitaan korjuuta, kuljetusta ja haketusta.

Kaukomarkkinoiden toimitusjohtaja Jukka Nieminen korosti arvoketjujen merkitystä: – Suunnittelu, asentaminen, myyntityö ja logistiikka vaativat kaikki osaamista. Kotimarkkinat koulivat osaajia ja osaamisen turvin on hyvä lähteä maailmalle. Kotimarkkinoiden vahvistaminen antaa mahdollisuuden kehittää uutta vientibisnestä.

Suomi tuo energiatuotteita yli kahdeksalla miljardilla eurolla vuodessa. Lähienergialiiton mielestä EU:n vuoden 2030 uusiutuvan energian tavoitteeksi pitäisi asettaa jopa 45% nykyisen 27% sijasta. Suomen kohdalla tämän mahdolliseksi tekevä kotimaisen energian käytön lisääminen korjaisi vaihtotaseemme nopeasti ja loisi runsaasti työpaikkoja ja hyvinvointia. Tästä oltiin yksimielisiä kautta linjan.

Tukien tarpeellisuudesta ja valtion roolista muutoksen mahdollistajana oltiin samoin yksimielisiä. Tärkein viesti kuitenkin oli, että konkreettisia toimia tarvitaan nyt. Keskustelua on käyty jo riittävän pitkään.

Kuva: Seminaarin paneeleihin osallistui poliitikkoja ja toimitusjohtajia. Kuvassa vasemmalta Oras Tynkkynen, Mikael Pentikäinen, Pia Kauma, Pasi Hurri ja Jukka Nieminen.

Teksti: Jouko Lampila

Paneelikeskustelut myös YouTubessa:

Paneeli Uusiutuva energia ja älykkäät energiajärjestelmät – kotimarkkinoiden merkitys yritysten kasvun ja viennin näkökulmasta: http://youtu.be/XUeJ4VQ2rvc

Mukana:
Toimitusjohtaja Pasi Hurri, BaseN Corporation
Kansanedustaja, eurovaaliehdokas Pia Kauma (kok)
Toimitusjohtaja Jukka Nieminen, Kaukomarkkinat Oy
Yrittäjä, eurovaaliehdokas Mikael Pentikäinen (kesk)
Kansanedustaja, eurovaaliehdokas Oras Tynkkynen (vihr)

Moderaattorina Karoliina Auvinen, Lähienergialiitto

 

Paneeli Mitä Suomessa pitäisi tehdä energiapolitiikassa kasvun ja työpaikkojen synnyttämiseksi?: http://youtu.be/1KiQNlNHOlM

Mukana:
Kansanedustaja, eurovaaliehdokas Miapetra Kumpula-Natri (sdp)
Maailmanpolitiikan professori, eurovaaliehdokas Heikki Patomäki (vas)
MEP, eurovaaliehdokas Sirpa Pietikäinen (kok)
Kansanedustaja Kimmo Tiilikainen (kesk)
Toimitusjohtaja Jari Varjotie, Savosolar
Business Intelligence Manager Hannu Väänänen, ABB

Moderaattorina Raimo Lovio, Lähienergialiitto