3

Lähienergiaa kaupunkimitalla

Vieraskynä Tuulivoimaa Helsinkiin –kampanjasta:

Tuulivoima on paikallista energiaa parhaimmillaan. Lähienergiasta puhuttaessa mieleen usein juolahtaa yksittäiset voimalat asuintalojen kupeissa, mutta sitä voi hyödyntää myös osana kokonaisen kaupungin sähköistämistä. Muun muassa Tanskassa, Saksassa ja Hollannissa kaupunkimaisemiin tuulipuistot ovat kuuluneet luonnostaan jo vuosikausia.

Huhtikuussa käynnistynyt kampanja Tuulivoimaa Helsinkiin puhaltaa tällä asialla. Suuren merenrantakaupungin edustalla tuulee riittämiin, joten eritoten merelle sijoitettuna tuulivoimaloista saisi tehot talteen. Helsingissä olisi tuulivoimalle vastapainoksi jo valmiina säätövoimaloita ja tuulivoimaloiden humina hukkuisi urbaanin ympäristön äänimaisemaan. Miksi ei Helsingin edustalla vielä ole myllyjä?

Tuulivoimaa ei toistaiseksi ole huomioitu Helsingin yleiskaavassa. Jopa yksityisten ranta-asukkaiden mahdollisuudet omien tuulimyllyjen pystyttämiseen ovat pitkälti kaavan kankeudesta kiinni.

kuva(1)

Kööpenhaminan rantaviivalla olevat tuulivoimalat ovat luonnollinen osa urbaania maisemaa (klikkaa nähdäksesi sijainti)

Ajan henki alkaa kuitenkin olla sopiva tilanteen korjaamiseksi. Kunnanvaltuuston pöydällä on parhaillaan meneillään uuden yleiskaavan laatiminen Helsinkiin ja maakuntakaavojen ajantasaistaminen. Näitä laadittaessa on tärkeää ottaa huomioon myös tuulivoimalle sopivat alueet.

Helsingissä on aktivoitunut innokkaiden kaupunkilaisten joukko, joka on perustanut kuntalaisaloitteen edistämään asiaa. Kampanjan myötä tehdään näkyväksi helsinkiläisten myönteinen asenne tuulivoimaa kohtaan. Tavoitteena on, että Helsinkiin kaavoitetaan alueita tuulivoimalle sopiviin paikkoihin – tasapainoinen ympäristö huomioiden.

Kaupungin alueella olisi puolustusvoimilta vapautuva saari, rakennettu, mutta merellä kaukana asutuksesta. Vuosaaressakin saattaisi olla teollista ja sopivan tuulista ympäristöä. Aikanaan helsinkiläiset saavat varmasti merituulipuistoja, alkuun voisi päästä rakentamalla muutaman myllyn edullisimpiin paikkoihin. Ehkäpä suurempiin tuulipuistoihin voisi jokainen halukas lähteä osakkaaksi? Tuulipuistojen yhteisörahoituksesta on onnistuneita kokemuksia monista Euroopan maista.

Kuntalaisaloite helsinkiläisen tuulivoiman puolesta löytyy osoitteesta https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/665. Erityisesti helsinkiläisten kannatuksella on merkitystä, jotta kaupunginvaltuusto havahtuisi asukkaiden positiiviseen asenteeseen. Aloite luovutetaan kaupunkisuunnitteluvirastolle syyskuussa.

Lisätietoa ja vastauksia kysymyksiin on aloitteen kotisivulla http://www.tuulivoimaahelsinkiin.net/

Aloitteen vastuuhenkilöt vastaavat myös lisäkysymyksiin:
Piia J Häkkinen, p. 040 824 1649, tuulivoimaa.helsinkiin@gmail.com
Paula Sankelo, p. 050 409 3395

teksti: Heini Jokinen
kuva: Jukka Kajan