3

Tulikiven takka ja kiuas uutuuksia esillä Habitare-messuilla

Habitare-messuilla 7.-11.9. Helsingin Messukeskuksessa osastolla 6f149 on esillä Tulikiven uutuuksia. Tulikivi on kehittänyt vuolukivitakkoihin uuden, vesileikkaukseen perustuvan Grafia-pintakäsittelyn. Se tuo vuolukivestä esiin ennennäkemättömän kimmellyksen ja karheuden. Tulikiven design-kiukaiden valikoima kasvaa ensimmäisellä seinäkiukaalla. Superellipsin muotoinen Routa-kiuas säästää tilaa saunassa. 

 

Ilmeikäs Grafia-pintakäsittely tulee aluksi takkojen verhoiluun

Tulikivi on kehittänyt uuden, vesileikkaukseen perustuvan Grafia-pintakäsittelyn. Se tuo vuolukivestä esiin ennennäkemättömän kimmellyksen ja karheuden. Uutuuspinta tuodaan ensin kolmen vuolukivitakan verhoiluun: Vasa Grafia, Valkia Grafia ja Sarmi Grafia. Tehokkaasti lämpöä varaavat vuolukivitakat luovuttavat lämpöä pitkään, jopa vuorokauden ajan parin tunnin lämmityksellä. Uutuustakat ovat tulleet myyntiin elokuussa.

Vesileikkaus tuo mattapintaisesta vuolukivestä esiin yllättävää karheutta ja kimallusta. Käsitelty vuolukivi muistuttaa rosoista kallion pintaa. Samalla kiven luonnolliset sävyerot korostuvat. Aluksi Grafia-pintaa nähdään takkojen verhoiluissa, mutta sille on jo suunnitelmissa uusia käyttökohteita. Habitaren messuosastollamme on seinä, joka on pinnoitettu Grafia-vuolukivellä“, valottaa Tulikiven kotimaan myyntijohtaja Markku Prättälä.

Näytimme ennakkoon maistiaisia Grafia-pintakäsittelystä Veronan takkamessuilla helmikuussa. Vastaanotto oli todella innostunut, ja näistä takoista on jo tehty ennakkotilauksia vientiin. Trendit suosivat vuolukiveä, joten voi olla, että vuolukivi lähtee seuraavana marmorin kaltaiseen nosteeseen“, paljastaa Prättälä.

 

Pääosassa uudistunut vuolukivi

Kaikki kolme Grafia-sarjan vuolukivitakkaa ovat varsinaisia teholämmittäjiä. Niihin voi asentaa lisävarusteena myytävän P10-pellettipaketin, jolloin niissä voi polttaa klapien ohella myös pellettejä. Lisäksi Sarmi Grafian voi halutessaan kytkeä osaksi vesikiertoista lattialämmitystä Tulikiven W10-lämmönsiirrinpaketilla. Näin jopa puolet takan lämmöstä voidaan hyödyntää vesikiertoiseen lattialämmitykseen ja käyttöveden lämmitykseen.

Tehokkaan palamisen ansiosta puuta kuluu vain vähän, ja klapit palavat puhtaasti. Grafia-sarjan takkojen hyötysuhde on 84–86 prosenttia mallista riippuen. Tulikiven takat alittavat maailman tiukimmat tulisijoille asetetut päästönormit.

Vuolukivi on kuin luotu takkamateriaaliksi, sillä se varaa ja johtaa lämpöä erinomaisesti. Vuolukiven pinta ei koskaan kuumene tulikuumaksi, mikä helpottaa arkea varsinkin lapsiperheissä. Varaava takka luovuttaa lämmön huonetilaan tasaisena säteilynä, jolloin sisäilman lämpötila pysyy koko asunnossa miellyttävänä. Säteilylämpö lämmittää ihmisten lisäksi talon rakenteet ja huonekalut, ja pitää kosteuden ja homeen poissa. Kahden tunnin lämmityksellä varaava takka luovuttaa lämpöä jopa 24 tunnin ajan“, Prättälä toteaa.

 

Vuolukivipintainen Routa-kiuas säästää tilaa saunassa

Tulikiven design-kiukaiden valikoima kasvaa ensimmäisellä seinäkiukaalla. Superellipsin muotoinen Routa-kiuas säästää tilaa saunassa. Pienten suojaetäisyyksien ansiosta lauteet voi asentaa lähelle kapeaa sähkökiuasta. Siksi se sopii löylyn lähteeksi myös pieniin saunoihin. Samalla uudistuu Fennia Prize -palkinnon voittanut keraaminen Nuoska-kiuas, joka on päässyt saumoistaan. Kiukaan linjakasta muotoilua on virtaviivaistettu jättämällä pystysaumat kokonaan pois.

 

Pieni kiuas, suuri kivitila ja muhkeat löylyt

Superellipsin muodossa yhdistyvät suorakaiteen ja pyöreän piirteet. Muoto sopii erityisen hyvin saunaan, sillä syvyydeltään 30-senttinen kiuas vie vain vähän tilaa. Vastukset on sijoitettu kiukaaseen niin, että pienistä ulkomitoista huolimatta kivitila on suuri. Näin saunaan saadaan pehmeät ja kosteat löylyt”, kertoo Mika Moilanen.

Vaakauritettu vuolukiviverhoilu varaa lämpöä ja luovuttaa sitä pitkään. Se auttaa kuivattamaan saunan löylyjen jälkeen, mikä on hyväksi lauteille ja muille puuosille. Roudan etuna ovat lisäksi pienet suojaetäisyydet, jotka helpottavat kiukaan sijoittelua. Vuolukivinen pinta ei kuumene polttavan kuumaksi, joten lauteet voi asentaa hyvin lähelle kiuasta. Näin lauteista voi rakentaa isommat tai saunan tilavuuden pitää pienenä.

Routa-kiukaasta on saatavana kolme teholuokkaa, joista löytyy teholtaan sopiva vaihtoehto 3–13 kuutiometrin kokoisiin saunoihin. Kiukaaseen voi valita joko manuaalisen tai elektronisen ohjauksen. Jos kiukaaseen valitaan elektroninen ohjaus, sen voi kytkeä KNX-taloautomaatiojärjestelmään.

 

Entistä virtaviivaisempi ulkoasu Nuoska-kiukaalle

Useimmat valitsevat Nuoskasta integroidun mallin, sillä se luo saunaan ylellistä kotikylpylän tunnelmaa. Lauteiden keskellä olevan kiukaan pintalämpötila pysyy alhaisena, joten pinta ei polta ihoa, vaikka siihen koskisi vahingossa. Tämä on tärkeää varsinkin lapsiperheissä“, Moilanen mainitsee.

Ensimmäinen uudistettu Nuoska-kiuas tullaan asentamaan pian ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräisen uuteen kotiin. Rakennusprojektia voi seurata Facebook-sivulla.

Nuoska-kiukaaseen kuuluu seinälle tai kattoon asennettava keraaminen lämpöanturi, joka mahdollistaa saunan lämmön tarkan säädön. Tarkalla lämmönsäädöllä energiankulutusta voi laskea jopa 30 prosenttia. Nuoska-kiukaan voi liittää KNX-taloautomaatiojärjestelmään ilman erillistä ohjauskeskusta. Asunnoissa, joissa ei ole taloautomaatiojärjestelmää, kiuasta ohjataan Tulikivi Touch Screen -ohjauskeskuksella.

 

Lisätietoja

Tulikivi Habitare-messuilla, osasto 6F149

Takkojen Grafia-pintakäsittely

Routa-kiuas

 

Kirjoittaja:

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää seuraavia HTML tageja ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>