3

Kutsu opintoretkelle: miten maakunta energiaomavaraiseksi?

12.3.2015, Joensuu

Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän (YTR) Ekosysteemipalvelut-verkosto ja Pielisen Karjalan Kehittämiskeskus PIKES Oy:n hallinnoima Teolliset Symbioosit -hanke kutsuvat Savo-Karjalan päättäjät ja yhteistyökumppanit tutustumaan innovatiivisten yrittäjien kokemuksiin lämpöyrittäjyyden, metsäenergian ja maatilojen energiaomavaraisuuden lisäämisessä.

Tule kokemaan, miten Pohjois-Karjala viitoittaa tietä energiaomavaraisen ja elinvoimaisen maaseudun kehittämisen edelläkävijänä.

Maksuttomalla opintoretkellä esitellään konkreettisin esimerkein, miten Pohjois-Karjalassa visio öljyvapaasta maakunnasta on toteutumassa. Vision toteuttamiseen tarvitaan vahvaa panostusta paikalliseen uusiutuvan energian tuotantoon.

Retkellä tutustumme vuoden 2014 lämpöyrityksenä palkittuun Enon energiaosuuskuntaan, joka tuottaa hakkeella lämpöä Enon keskustan kiinteistöjen ja omakotitalojen tarpeisiin. Nurmes puolestaan on panostanut uusiutuvan energiantuotantoon niin kaupungin kuin yritystenkin puolesta. Nurmes rakentaa vihreän teollisuuden aluetta, jonne on suunnitteilla ison kokoluokan biojalostamo, bioterminaali sekä uusi raideliikenteen purku- ja lastauspaikka. Karjalan Metsä ja Energia Oy esittelee puuenergialiiketoimintaansa ja parhaillaan rakennettavaa bioterminaalia. Oppaana retkellä toimii kokenut uusiutuvan energian kehittäjä Jouko Parviainen.

Kierroksen päätteeksi matkaamme illalliselle Sokos Hotel Bomballe, jossa meidät ottavat vastaan Nurmeksen kaupunginjohtaja Asko Saatsi ja Pikes Oy:n toimitusjohtaja Minna Heikkinen. Asko ja Minna kertovat Nurmeksen ja Pielisen Karjalan suunnitelmista uusiutuvan energian suhteen ja uudesta biojalostamosta, jonka on tarkoitus tuottaa bioöljyä ja biohiiltä mm. energiateollisuuden ja liikenteen käyttöön.

Ohjelma torstaina 12.3.2015

12:00 Linja-autokuljetus Joensuun rautatieasemalta

12:40 Vuoden lämpöyrittäjän 2014 Enon energiaosuuskunnan esittely + kahvit

Enon energiaosuuskunnan esittely ja toiminnan aluetaloudelliset vaikutukset. Tutustuminen lämpölaitokseen.

16:15 Maatilamittakaavan sähkön ja lämmön tuotanto, Kuittilan maatila

Kuittila Power Oy tuottaa puukaasutuksen avulla metsähakkeesta sähköä ja lämpöä maatilakokonaisuuden tarpeisiin. Uusiutuvan energiantuotannon pioneerina Kuittila Power on ollut kansallisen ja kansainvälisen mielenkiinnon kohteena, sillä aloittaessaan 2012 se oli toinen puukaasu-CHP-laitos (Combined Heat and Power) Suomessa ja ainoa laatuaan maatilatuotannossa.

17:15 Nurmes Lämpö Oy, Vinkerlahti Kaukolämpölaitos ja Karjalan Metsä ja Energia Oy:n esittely

Nurmeksen lämpö on kuntaomisteinen yritys, jolla on kaukolämpölaitoksia Vinkerlahdella ja Ritoniemessä. Yritys tuottaa lämpöä Nurmeksen taajamaan suuremmille kiinteistöille, rivitaloille ja omakotitaloille. Kuntaomistajuuden ansiosta lämmönhinta on voitu pitää maakunnan edullisimpana. Lopuksi Karjalan Metsä ja Energia Oy:n esittelee toimintaansa ja tulevaisuuden suunnitelmia liittyen parhaillaan rakennettavaan bioterminaaliin, jolla parannetaan hakkeen laatua ja lisätään tuotantokapasiteettia.

 

18:00 Iltaohjelma Sokos Hotel Bomballa

Tervetuloa uusiutuvan energian Nurmekseen! PIKES Oy:n toimitusjohtaja Minna Heikkinen ja kaupunginjohtaja Asko Saatsi

Illallinen ja keskustelua

20:00 Paluu Joensuuhun

Retki on osallistujille ilmainen sisältäen bussikuljetukset, tutustumiskohteiden esittelyt ja iltaohjelman illallisineen. Retkelle otetaan 20 ensimmäisenä ilmoittautunutta ilmoittautumisjärjestyksessä. Lisätietoja ja ilmoittautumiset viimeistään 27.2.2015 Airi Matilalle, airi.matila@tapio.fi tai puh. 040 779 2258. Pyydämme ilmoittamaan mahdolliset erityisruokavaliot.

Tervetuloa!

Minna Heikkinen

Toimitusjohtaja, Pielisen Karjalan kehittämiskeskus PIKES Oy

Airi Matila

Erityisasiantuntija, Ekosysteemipalvelut-verkosto

Takaisin tapahtumiin