Hyvää energiaa Turussa – kuntavaalit 2017

28.3.2017, Turku

Tilaisuus on päättynyt. Koko tilaisuus videoitiin ja löytyy Youtube-soittolistana Lähienergialiiton Youtube-kanavalta.

Mitä Turussa voisi tehdä puhtaan energian edistämiseksi? Miten puolueet edistävät turkulaisten mahdollisuuksia toimia energia-asioissa? Miten uusiutuvaa energiaa ja energiatehokkuutta voidaan edistää ja tukea Turussa? 

Lähienergialiitto kokoaa yhteen tutkijat, kaupungin ja yritysten edustajat sekä kuntavaaliehdokkaat vastaamaan kaupunkilaisten kysymyksiin lähivuosien energiapolitiikasta. Tervetuloa keskustelemaan puhtaasta energiasta Turussa Virastotalon auditorioon tiistaina 28.3. klo 17 alkaen.

Paikka: Virastotalon auditorio, Itsenäisyydenaukio 2, Turku

Aika: 28.3.2017, 17.00 – 19.30

Lähienergialiitto järjestää kuntavaalien alla keskustelutilaisuuden, jossa keskustellaan lähivuosien energiapolitiikasta käytännössä. Tilaisuuden puheenjohtajana toimii Tapio Tuomi, Lähienergialiitto.

Tilaisuudessa esitellään vaihtoehtoja, joilla turkulaiset voivat omilla toimillaan ja valinnoillaan tuottaa ja käyttää puhdasta sähköä ja lämpöä, sekä toimenpiteitä joilla kaupunki voi tukea puhtaan energian edistämistä. Lisäksi tilaisuudessa selvitetään, mitä puolueet ovat valmiita tekemään  jotta hajautetun, uusiutuvan energian tuottaminen ja käyttäminen olisi mahdollisimman vaivatonta ja kannattavaa.

Keskustelemassa ovat Henri Hautamäki (Perussuomalaiset), Santeri Vuori (Kokoomus), Minna Sumelius (Vasemmistoliitto), Aapo Kraama (Kristillisdemokraatit), Jakke Mäkelä (Vihreät),  Piia Elo (SDP), Martti Markula (Keskusta) ja Jerker Björkqvist (RKP). Tarjolla olevia vaihtoehtoja esittelevät johtavat suomalaiset puhtaan energian yritykset.

 

Tilaisuuden ohjelma

17.00 Tilaisuuden avaus

Alustus “Mitä Turussa on saatu aikaan, mitä pitäisi tehdä seuraavaksi?” Kehittämispäällikkö Risto Veivo, Turun kaupunki

Paneelikeskustelu, aiheina puhtaan energian tuottaminen ja käyttäminen Turussa. Keskustelun puheenjohtajana toimii  Tapio Tuomi Lähienergialiitto ja keskustelemassa Henri Hautamäki (Perussuomalaiset), Santeri Vuori (Kokoomus), Minna Sumelius (Vasemmistoliitto), Aapo Kraama (Kristillisdemokraatit), Jakke Mäkelä (Vihreät),  Piia Elo (SDP), Martti Markula (Keskusta) ja Jerker Björkqvist (RKP).

Keskustelussa käsitellään seuraavat kysymykset ja väitteet:

”Kaukolämpöverkostojen alueella ja sen ympäristössä on yleensä paljon hukkalämpöä, jota pystyttäisiin hyödyntämään kaukolämmössä esimerkiksi lämpöpumppujen avulla. Onko Turussa toteutettu tällaisia kohteita? Miten Turussa saataisiin tulevaisuudessa hyödynnettyä hukkalämpöä enemmän, esim. avoin kaukolämpöverkosto?” Myyntipäällikkö Jussi Alpua, Oilon

Yksi energiantuotannon trendeistä on paikallisen tuotannon lisääntyminen, erityisesti uusiutuvan energian lisääntymisen vuoksi. Uusiutuva energia on jo usein hinnaltaan hyvin kilpailukykyistä, lisäksi kuluttajat ovat yhä enemmän ympäristötietoisia ja haluavat siirtyä puhtaamman energian käyttöön. Onko Turun kaupunkialueella ja Turun kaupungin kiinteistöissä ja kaupungin omistamissa laitoksissa sijaa pienten toimijoiden energiantuotannolle?” Toimitusjohtaja Juha-Pekka Paavola, Finess Energy Oy

“Mitä tiedät aurinkosähköstä ja sen kannattavuudesta? Miten tulet edistämään CO2-päästöjen vähentämistä Turussa? Miten tulevana päättäjänä aiot edistää auringolla tuotetun sähköenergian yleistymistä Turun kaupungin omistamissa kiinteistöissä? Peter Klimscheffskij, Playgreen Finland

Euroopassa on käynnissä kehitys, jossa kaukolämpöä tuotetaan osittain aurinkolämmöllä. Viime viikolla julkistettiin toimitussopimuksia, joissa suomalaiset energiayhtiöt tuottavat aurinkolämpöä kaukolämpöverkkoon. Lämmitys ilman fossiilisia – ja puuta säästäen – aurinkolämpö on oleellinen osa ratkaisua” Miika Kilgast, Savo-solar Oyj

Keskustelua ja yleisökysymyksiä.

19.30 Tilaisuus päättyy

 

Tilaisuuden mahdollistavat Lähienergialiitto, Playgreen Finland, Oilon Oy Scancool, Finess Energy Oy, Savo-Solar Oyj.

 

Lisätiedot

Järjestöpäällikkö Tapio Tuomi, tapio@lahienergia.org, 040-568 7351

Takaisin tapahtumiin