Tampereen seudun uusiutuvan energian kuntakatselmus on käynnissä

Tampereen, Nokian, Lempäälän, Kangasalan ja Pirkkalan kunnat tekevät uudenlaista yhteistyötä viiden kunnan yhteisessä uusiutuvan energian kuntakatselmuksessa. Katselmuksen tarkoituksena on laatia kuntien energiataseet, arvioida käytössä olevat uusiutuvat energiavarat sekä selvittää uusiutuvan energian lisäämismahdollisuudet alueella. Samalla tiivistetään yhteistyötä yksityisten toimijoiden ja kuntalaisten kanssa uusiutuvan energian käytön ja tuotannon lisäämiseksi. Työ käynnistyi syksyllä 2015 ja katselmusten tulokset valmistuvat keväällä 2016.

Katselmuksesa käytetään Motivan mallia uusiutuvan energian kuntakatselmuksen suorittamisesta, jolla selvitetään mm. biomassan, biokaasun, tuulivoiman, aurinkoenergian, maalämmön ja hukkalämmön käyttöönoton ja lisäämisen mahdollisuuksia. Samalla voidaan parantaa energiatehokkuutta ja luoda kustannussäästöjä.

Katselmuksen yhteydessä kehitetään kuntien roolia myös hajautetun energiantuotannon edistämisessä. Tähän työhön toivotaan osallistumaan yksityisen puolen edustajia, tutkijoita, yhdistysten edustajia ja kuntalaisia. Tavoitteena on tunnistaa toimia, joilla kaupunki voi raivata esteitä, luoda mahdollisuuksia ja edistää kysyntää luomalla uutta yhteistyötä erilaisten toimijoiden kesken.

Energiatreffeillä kokoontui kuntalaisia, yrityksiä, oppilaitoksia, yhdistyksiä ja muita uusiutuvasta energiasta kiinnostuneita

Tärkeänä osana kuntakatselmusta järjestettiin 12.1.2016 Tampereella Energiatreffit – Uusiutuvaa energiaa yhteistyössä -tapahtuma, joka kokosi paikalle yli 100 aktiivista osallistujaa. Tapahtuman ohjelmassa oli tietoiskuja, kuntien alustaviin toimenpide-ehdotuksiin ja muihin osallistujiin tutustuminen, käytännön ongelmanratkaisemista.

Tapahtumaan oli kutsuttu Lähienergialiitto ja jäsenyrityksemme Joukon Voima. Tapio Tuomi kertoi kokemuksistaan energiaremontin tekemisestä ja sähkön pientuottajan arjesta ja Jukka Kajan Joukon Voimasta kertoi joukkorahoituksen käytöstä kestävien energiaratkaisujen rahoitusmuotona.

Kuvaaja Tapio Tuomi

Jukka Kajan Tampereen Energiatreffeillä 12.1.2016

Lähienergialiitolla oli tapahtumassa oma esittelypiste. Tapahtuman osallistujat olivat kiinnostuneita liiton toiminnasta ja saavutuksista lähienergian edistämisessä. Bonuksena järjestöpäällikköä kävi tervehtimässä joukko Lähienergialiiton jäseniä.

 

Kirjoittaja:

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää seuraavia HTML tageja ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>