3

Sundial lämmittää auringolla

Yksinkertaistaen, esittelyssä oleva Suomen Lähienergialiiton yritysjäsen Sundial on erikoistunut aurinkolämpöön. Tamperelaisyrityksen tuote- ja palvelutarjooma kattaa kuitenkin  aurinkolämpöteknologian osa-alueet äärimmäisen monipuolisesti, joten mitä ikinä siihen liittyen etsitkään, osaa Sundial auttaa.

Sundial suunnittelee järjestelmät ja toimittaa kohteisiin niiden kaikki merkittävät komponentit laitteista, ohjausjärjestelmiin ja putkitöihin. Kahden miehen yritys operoi hyödyntämällä maanlaajuista alan toimijoiden verkostoa. Jälleenmyyjiä on parikymmentä ja yhteistyökumppaneita yli puolen sataa.

Yhteistyökumppaneidensa kanssa Sundial toteuttaa kohteisiin lähes aina hybridiratkaisun, jossa aurinkolämpöä täydentää muut energiamuodot. Järjestelmien taloudellinen tehokkuus riippuu korvattavasta lämmitysmuodosta. Öljy- ja kaasulämmitykseen nähden aurinkolämpöön ja lämpöpumppuihin tukeutuva lämmitys on jopa suvereeni kustannuksissaan. Tällaisissa kohteissa takaisinmaksuaika aurinkolämmön osalta on 7–10 vuotta. Myös kaukolämpö on kannattavuudessa saavutettu ja kehitys jatkunee vastaisuudessa suotuisana.

Parhaiten aurinkolämpöjärjestelmät soveltuvat kiinteistöihin, joissa käytetään paljon lämmintä vettä. Näin ollen Sundialin pääkohderyhmiä ovatkin rivi- ja kerrostaloyhtiöt. Laitteistojen asennustyöt hoituvat enintään kahdessa työpäivässä ilman lämmityksen käyttökatkoja.

”Asennus hoituu asukkaita vaivaamatta, joten tuskin monikaan tarkkaan tietää, mitä heidän taloyhtiössä tapahtuu”, pohtii Sundialin toimitusjohtaja Jarno Kuokkanen.

Niille, jotka haluavat tietää enemmän ja pysyä kärryillä, Sundial tarjoaa sovelluksen lämmöntuotannon seuraamiseksi. Lämmitysjärjestelmät kiinnostavatkin osaa asukkaista kovasti, sillä sovelluksella on vakiokäyttäjiä, jotka tarkkailevat lämmitysjärjestelmien tilannetta säännöllisesti. Kohteiden lämmöntuotantoa voi seurata reaaliaikaisesti myös Sundialin verkkosivuilla.

kuva (2)

 

Tulevaisuus kirkkaana

Kun Sundialia perustettiin 2009 olivat ajat aurinkolämpöalalla kovin erilaiset. Vaikka markkinat ovat edelleen Suomessa melko vaatimattomat on muutos ihmisten tietoisuudessa ollut puolessa vuosikymmenessä Kuokkasen mukaan merkittävä:

”Nykyisin rakennusurakoitsijat ottavat yhteyttä suoraankiinteistön suunnitteluvaiheessa. Moinen olisi ollut viisi vuotta sitten ennen kuulumatonta!”, Kuokkanen sanoo.

Aurinkolämmön tulevaisuus on Kuokkasen silmissä kirkas. Teknologia on jo nyt kannattavaa, mutta todellisen läpimurtoon tarvitaan tietoisuuden lisääntymistä.

”Uskon, että aurinkolämpöjärjestelmät ovat vastaisuudessa yhtä itsestään selvä  vaihtoehto energiaremontteja suunniteltaessa kuin mitä lämpöpumput ovat nykyään”, Kuokkanen visioi.

Uutta palvelua joukkohankinnasta

Sundial on laajentamassa palvelujaan myös laitteistojen joukkohankinnan järjestämiseen. Joukkohankinta on vakiintunut Keski-Euroopassa, mutta Suomessa käytäntöä ei olla hyödynnetty vielä paljoakaan muutamaa aurinkosähkötilausta lukuunottamatta.

Mitä tiiviimmälle yhteisölle joukkohankinta saadaan järjestettyä, sitä kannattavammaksi se tilaajille tulee. Yhteisen laitehankinnan ja asennusten koordinoinnin myötä aurinkokeräinjärjestelmän hintaa saadaan vähennettyä merkittävästi. Sundial on jo järjestänyt yhteishankinnan Sastamalassa, missä kokemukset ovatkin olleet onnistuneita. Ammennettua oppia Sundial pystyy hyödyntämään tulevien hankintojen prosessien hiomiseen ja näin kannattavuuden lisäämiseen entisestään.

Lisätiedot:
www.sundial.fi