3

Sertifiointi viestii uusiutuvan energian laiteasentajan pätevyydestä

4.9.2014 Uutiset | Avainsanat: , ,

Uusiutuvan energian laiteasentajille suositellaan sertifiointia. Sertifiointi käsittää aurinkolämpö- ja aurinkosähköasentajat, lämpöpumppu- sekä pellettiasentajat ja muut bioenergiaa hyödyntävien järjestelmien asentajat.

 

Sertifiointia varten asentajilta vaaditaan pohjakoulutus tai riittävä työkokemus, minkä lisäksi he käyvät läpi muutaman päivän koulutuksen ja kirjallisen teoria- ja käytännönkokeen. Aurinkosähköjärjestelmien asentajille on lisäksi tarkempia pätevyysvaatimuksia. Lämpöpumppuasennuksiin tarvitaan myös kylmälaitepätevyys.

Sertifioitu asentaja saa todistuksen ja kolmeksi vuodeksi käyttöönsä sertifiointitunnuksen. Sertifioinnin voi uusia käymällä läpi yhden päivän täydennyskoulutuksen. Lisäksi asentajan yhteystiedot julkaistaan kaikille avoimessa asentajarekisterissä.

Koulutuksia sekä koko järjestelmää valvoo ja kehittää sertifiointitoimikunta, jossa on mukana Aurinkoteknillinen yhdistys ATY ry, Bioenergia ry, Motiva, Suomen LVI-liitto, Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU ry, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry ja ympäristöministeriö. Myös koulutusta antavilla oppilaitoksilla on edustus sertifiointitoimikunnassa. Toimikuntaa johtaa SULPU ry:n puheenjohtaja ja Suomen Lähienergialiiton hallituksen jäsen Jussi Hirvonen.

Uusiutuvan energian direktiivi (ns. RES-direktiivi) edellyttää EU-jäsenmailta uusiutuvan energian laiteasentajien sertifiointijärjestelmää.

Sertifiointia tarjoavista koulutuspaikoista ilmoitetaan myöhemmin.