3

Sähkön pientuotannon verkkoonliittämisestä käyttäjäystävällisempää

Yksi merkittävä asia lähienergian edistämisessä on sähkön pientuotannon verkkoonliittämisen helpottaminen. Pala palalta toimenpiteet verkkoonliittämiseksi keventyvät ja yksinkertaistuvat. Tästä hyvä esimerkki on Energiateollisuuden johdolla laadittu yleistietolomake, josta on nyt julkaistu päivitetty versio. Lomakkeen uutta versiota on ollut kehittämässä monen muun tahon ohella myös Suomen Lähienergialiitto.

Lomakkeella voi ilmoittaa verkkoyhtiölle tarvittavat tiedot sähkön pientuotannosta, eli nimellisteholtaan enintään 50 kVA laitteistosta. Lomake on tarkoitettu verkkoyhtiöille vapaasti hyödynnettäväksi, jotta toimintatavat saataisiin yhtäläisiksi kautta maan riippumatta siitä, minkä yhtiön kanssa asioi. Energiateollisuuden asiantuntija Ina Lehto toivoo, että lomake otettaisiin käyttöön laajasti, sillä käytäntöjen yhdenmukaistaminen auttaisi useaa tahoa: ”Mikrotuotannon liittämisessä on mukana useita osapuolia: mikrotuottaja, laitetoimittaja, sähköurakoitsija ja paikallinen verkkoyhtiö. Yhtenäiset käytännöt koko maan tasolla ovat kaikkien toimijoiden etu.”

Lähtökohta lomakkeen laatimiseksi toimintatapojen yhdenmukaistamisen lisäksi oli helppokäyttöisyys. Tämän takia viime keväänä julkaistu alustava versio kävi läpi vielä käytettävyystestauksen ja useita palautekierroksia asiantuntijaryhmissä. Lomakkeen kehittämisessä on Lehdon mukaan panostettu etenkin sisällön yksiselitteisyyteen ja ymmärrettävyyteen.

Lomakkeen lisäksi muuta pientuotantoon liittyvää asiaa, ohjeistusta ja materiaalia löytyy Energiateollisuuden sivuilta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää seuraavia HTML tageja ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>