OptiWatti tarjoaa ratkaisun kysynnän joustoon sähkölämmityksessä

Eduskunnan energiaremonttiryhmä järjesti 5.4.2016 yhdessä Sitran ja Aalto-yliopiston kanssa tilaisuuden aikamme haasteellisimmasta energiakysymyksestä: Miten hallita säätövoimatarve polttamalla tuotetun energian osuuden pienentyessä koko Pohjoismaisessa järjestelmässä nopeasti?

Sähkömarkkinoilta poistuu lähivuosina runsaasti säädettävää kapasiteettia ja toiset ovat sitä mieltä, että säätövoimaa pitää saada kaikin voimin lisää – vaikka sitten maksamalla verorahoja siitä, että kannattamattomaksi käyneitä hiilivoimaloita ei pureta. Toisaalta tekniikka ja uudet hinnoittelumallit lisäävät älykkään kysyntäjouston ja varastoinnin mahdollisuuksia. Ratkaisut yleistyvät vain, jos hintavaihteluiden annetaan mennä kuluttajalle asti.

Lähienergialiiton jäsenyrityksen OptiWatti edustaja Jyri Seppä alusti aiheesta “Kysyntäjoustolla kolmannes säästöä sähkölämmityksessä“. Seppä kertoi OptiWatti-järjestelmän toimintaperiaatteista, joiden avulla sähkölämmityksen älykkäällä ohjauksella voidaan yhdistää säästöt lämmityskuluissa, energiatehokkuus ja osallistuminen kysyntäjoustoon kulutusta säätämällä.

Elinkeinoministeri Olli Rehn piti puheen, jossa hän käsitteli valmistelussa olevaa energia- ja ilmastostrategiaa. Hän painotti energiatehokkuuden parantamisen ja energiamarkkinoiden toimivuuden tärkeyttä:

“Kysyntäjouston lisääminen edellyttää sekä asiakkaiden hintaohjauksen lisäämistä että kuormienohjausinfrastruktuurin uudistamista. Asiakas ja koko sähköjärjestelmä saavat suurimman hyödyn, jos kysyntäjoustoa voidaan hyödyntää säätösähkömarkkinoilla tai Fingridin käyttöreserveinä. Kysyntäjoustoon osallistuminen on saava myös mahdollisimman vaivattomaksi asiakkaalle. Mielestäni nämä molemmat näkökohdat on huomioitu äsken kuullussa OptiWatin liiketoimintamallissa.”

 

Kirjoittaja:

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

 

Ministeri Rehnin puhe Säätyykö voima vai joustaako kysyntä” -seminaarissa Economicum-luentosalissa Helsingissä 5.4.2016 kokonaisuudessaan.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää seuraavia HTML tageja ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>