3

OptiWatti tekee niukasta energian käytöstä liiketoimintaa

Resurssiviisaalta liiketoiminnalta odotetaan paljon kestävän tulevaisuuden takaamiseksi. Esittelyssä on niin sanottujen smartupien eturintamassa oleva tuore Lähienergialiiton jäsen, joka tarjoaa älykkäitä energiaratkaisuja sähkölämmitteisiin omakotitaloihin. Vuonna 2013 perustetun espoolaisyrityksen Opti Automation Oy:n lanseeraama Optiwatti auttaa laskemaan energiankulutusta huonekohtaisella lämmityksen hallintajärjestelmällä.

OptiWatti tarjoaa kuluttajille sähkölaskun ja hiilijalanjäljen pienenemistä. Menestyvän smartupin liiketoimintamallin ydin onkin se, että resurssiviisaus tehdään kuluttajalle niin helpoksi ja luontevaksi, ettei teknistä toteutusta tule edes ajatelleeksi. OptiWatin käyttäjän ei termostaatteihin tarvitse kajota, sillä järjestelmää ohjataan etänä älylaitteilta tai verkkoselaimesta. Sovelluksen avulla kodin lämpötiloja voi säädellä ja seurata paikasta riippumatta. Palvelu on älykäs ja se oppii jokaisen huoneen kannalta edullisimman tavan optimoida lämmitystä, huomioiden mm. muutokset ulkolämpötilassa ja sähkön pörssihinnassa.

OptiWatin avulla on saavutettu jopa 40 % säästöjä lämmitysenergian kulutuksessa. Käytännössä sadan neliön omakotitalossa voidaan päästä yli 500 euron säästöihin vuositasolla.

Trendien harjalla

Resurssiviisaasta liiketoiminnasta on muotoutumassa erittäin kuuma ala. Smartupit nähdään tulevaisuuden liiketoimintana, joten ne ovat keränneet runsaasti huomiota varsinkin pääomasijoittajien suunnalta. Helsingissä elokuussa pidetyssä Flowtalks-seminaarissa sijoitusrahaston edustaja listasi kiinnostavia smartupeja. Maailmanlaajuisesti menestyvien palvelujen sekaan oli mahtunut myös suomalainen OptiWatti, joka on osa myös kasvavaa Internet of Things-trendiä. OptiWatin osuminen liiketoimintatrendeihin lähti perustajan Juha Marjetan omakohtaisesta tarpeesta.

Toinen perustaja Jyri Seppä näkee, että OptiWatille on olemassa sosiaalinen tilaus sähkölämmittäjien piirissä sekä jatkossa myös muun kodintekniikan optimoinnissa ja ohjaamisessa:

”Visiomme on tarjota asiakkaille helppokäyttöisiä palveluja energiatehokkuuden parantamiseksi. On erittäin kiehtovaa ajatella mahdollisuuksia, joihin sovelluksemme perustoimintoja voi  soveltaa kotien lämmityksen lisäksi”, Seppä visioi.

Kotimarkkinoille töitä – kasvua viennistä

OptiWatti soveltuu koteihin, joissa on suorasähköllä toimiva patteri-, katto- tai lattialämmitys. Tällaisia maassamme on noin puoli miljoonaa. Toinen potentiaalinen kohderyhmä muodostuu sähkölämmitteisistä vapaa-ajan asunnoista, joita Suomessa on noin neljännesmiljoona.

”Tavoitteemme on työllistää muutaman kymmenen työntekijää lähivuosina, mutta epäsuorat työllistämisvaikutukset ovat huomattavasti merkittävämmät. Jo nykyisellään tarjoamme muun muassa asentajille huomattavan määrän töitä.”, Seppä toteaa.

Vaikka kotimarkkinoilla riittää tekemistä kerrakseen, markkinapotentiaalia löytyy myös sähkölämmitteisiä koteja täynnänsä olevilta lähialueilta. Tämän lisäksi kohdemarkkinat laajenevat entisestään OptiWatin laajentuessa mm. ilmastoinnin ohjaamiseen.

www.optiwatti.fi
https://www.facebook.com/optiwatti