Markkinoinnin sietämätön helppous ja vaikeus

by

Avainsanat:

Moni pitää yrityksen myyntiä ja markkinointia erillisinä toimintoina, mutta minä haluan nimittää markkinoinniksi kaikkia niitä toimenpiteitä, joiden avulla yrityksen tuote tai palvelu ja asiakkaan tarpeet saadaan kohtaamaan. Siis suhdetoimintaa, tiedottamista, mainostamista ja muuta markkinointiviestintää, myyntiä, jakelua ja jälkihoitoa.

 

Säästän vaivaasi ja rahojasi laittamalla tähän markkinoinnin (ja myynnin) pitkän oppimäärän tiivistettynä. Myynti etenee kolmessa vaiheessa:

  1. ensin pitää saavuttaa asiakkaan luottamus,
  2. sitten hänet pitää saada mieltämään tarjotun asian välttämättömyys itselleen, ja lopuksi
  3. asiakas tulisi saada vakuuttuneeksi siitä, ettei kyseisestä tarjouksesta voi kieltäytyä.

 

Markkinoilla on paljon hyviä ja halpoja tuotteita. Jos haluaa molemmat, pitää ostaa kaksi tuotetta. Markkinointiviestinnästä puolestaan tiedetään, että puolet kaikista panostuksista menevät hukkaan. Kukaan ei vain tiedä, kumpi puoli.

Näiden asioiden oppimiseen voi käyttää vuosikausia jossain maamme lukuisista alan oppilaitoksista. Toisaalta lukuisat erilaiset konsulttiyritykset lupaavat opettaa saman asian vain muutaman päivän seminaareissa, jotka maksavat yritykselle muutaman tonnin per osallistuja. Näihin konsulttien ja oppilaitosten koulutuksiin sisältyy toki paljon yksityiskohtia, joita en tässä pysty tilankäytöllisistä syistä mainitsemaan. Mutta niin tai näin, edellä oleva oppimäärä on joka tapauksessa lähes mittaamattoman arvokas, mutta tässä tapauksessa maksuton.

Yksi myyntityön kivijaloista on ollut aina henkilökohtainen vuorovaikutus asiakkaan ja myyjän välillä. Valitettavasti se on kuitenkin aika kallista. Toimin kerran yrityksessä, jossa oli parikymmentä myyntimiestä ja minä markkinointipäällikkönä vastaamassa yrityksen kaikesta markkinointiviestinnästä. Yritys meni nurin muutamaa vuotta myöhemmin.

Aika on kypsyttänyt uusia bisnesmalleja, ja kokemuksista viisastuneena (tai kenties edullisten laskimien ansiosta?) moni innostuu nykyään perustamaan verkkokauppoja, joissa ei ole yhtään myyjää. Sen sijaan verkkokaupatkaan eivät ole uskaltaneet luopua markkinointiviestinnästä − ja hyvä niin. Eräskin menestyvä verkkokauppa lähettää asiakkailleen viikoittain tuoreen tarjouslehden – siis ihan fyysisen, paperille painetun julkaisun, joka auttaa asiakkaita löytämään uusia, itselleen täysin välttämättömiä tuotteita.

En voi väittää tietäväni, kumpi puoli verkkokauppojen markkinointiviestinnän panoksista menee hukkaan, mutta veikkaan ainakin sähköposteja. Niiden vaikutus saattaa olla jopa negatiivinen, jos kyse ei ole asiakkaiden itsensä tilaamista uutiskirjeistä. Toki myös painetusta viestinnästä osa menee hukkaan, mutta todennäköisesti koko ajan yhä pienempi osa. Ihan vain siksi, että painettu viesti erottuu nykyisin yhä paremmin!

 

Jouko Lampila
Kirjoittaja on viestinnästä ja uusiutuvista energioista virtaa saava monialayrittäjä.

Ajankohtaista

Lähienergia nyt Flickrissä!

Lähienergiaan liittyviä kuvia ollaan ryhdytty keräämään Flickriin. Kaikki kuvat ovat Creative Commons-oikeuksien alla, mikä tarkoittaa niiden olevan vapaata riistaa kaikkien halukkaiden hyödynnettäväksi. Toisin sanoen, niiden käyttäminen, levittäminen ja muokkaaminen on jopa suotavaa! Mikäli sinulla on asiaankuuluvaa kuvamateriaalia ja haluasit ne yleiseen jakoon asiamme edistämiseksi, ota toki yhteyttä.