3

Lakialoite sähkön pientuotannon nettomittauksesta

Lähienergialiitto on pitkään edistänyt hajautettua uusiutuvan energian tuotantoa ja erityisesti sähkön pientuotantoa, mm. tuottamalla ajan tasalla olevaa tietoa pientuotannosta ja järjestämällä tapahtumia, joissa haetaan ratkaisuja tunnistettuihin pientuotannon esteisiin. Nyt yhtä näistä hidasteista ollaan poistamassa lakimuutoksella, joka ehdottaa sähkön pientuotannossa tunnin sisäisen nettomittauksen käyttöönottoa.

 

Kansanedustaja Johanna Karimäki ja 62 muuta kansanedustajaa ovat jättäneet lakialoitteen sähkömarkkinalain muuttamisesta. Lakimuutoksen perusteluissa mainitaan mm. “Toisina aikoina talo on kuitenkin yliomavarainen sähkön suhteen, jolloin luontevaa on, että ylijäämäsähkö syötetään verkkoon. …. Tilanne voi siis olla pahimmillaan se, että talo tuottaa enemmän sähköä verkkoon kuin sieltä ottaa, mutta joutuu silti vain maksamaan verkosta ottamansa sähkön. Tämä epätasapaino on oikeustajun vastaista ja jarruttaa hyvää kehitystä.

Tähän lakimuutos ehdottaa korjaukseksi “Tariffin hinnoitteluperusteena käytettävän ajanjakson ylitse lasketaan vain nettomääräisesti siirtyvän sähkön määrä sähkön sen hetkisen markkinahinnan mukaan. Pientuottajan verkkoon syöttämä sähkö hyvitetään pientuottajalle mukaan lukien sähkön siirtokustannukset ja verot. 

 

Kirjoittaja:

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

 

Lisätietoja

Esitys, joka kertoo tunnin sisäisen netotuksen taustan ja miten nykyään sähköyhtiöt toimivat.

 

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää seuraavia HTML tageja ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>