Lähienergialiitto ja MTK julkistivat Aurinkosähköstä virtaa tilalle -jäsenedun

MTK ja Lähienergialiitto lanseerasivat uuden verkkoon kytkettyjen aurinkosähköjärjestelmien hankintaan ja toimittamiseen tähtäävän jäsenedun MTK:n jäsenille. Aurinkosähköjärjestelmien avaimet käteen toimittajat ovat Lähienergialiiton yritysjäseniä. Suomessa maatiloista aurinkosähköä tuottaa toistaiseksi alle 1 %, joten laajentamisen potentiaali on merkittävä.

 

Uutta jäsenetua tarjoaa yhdeksän eri yritystä, joista MTK:n jäsenet voivat valita omalle tilalleen sopivimman. Kaikki jäsenedun tarjoajat ovat Lähienergialiiton jäsenyrityksiä, ja ne muodostavat yhdessä yli 60 % aurinkosähkötoimialan liikevaihdosta. Aurinkosähköjärjestelmiä on kahta tyyppiä. Jäsenetu ei kohdistu mökeillä paljon käytettyihin verkosta riippumattomiin aurinkosähköjärjestelmiin vaan juurikin verkkoon kytkettäviin aurinkosähköjärjestelmiin.

MTK:n jäsenien Reppu-verkon kautta löytyy yritysten kuvaukset ja heidän MTK:n jäsenille myöntämät edut. Edun sisällössä on yrityskohtaisia eroja, mutta kaikille yhteisiä ovat lupakäsittelyssä ja investoinnin suunnittelussa avustaminen.

 

Tilaisuuden aluksi ministeri Tiilikainen ja puheenjohtaja Marttila korostivat maatilojen roolia ja kokemusta uusiutuvan energian käyttäjinä

Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) avasi tapahtuman ja mainitsi, että nykyään maatilojen käyttämästä energiasta yli 40% tuotetaan uusiutuvalla energialla. Lisäksi hän totesi käynnissä olevasta energiamurroksesta, jossa energiajärjestelmän logiikkaa on suuressa muutoksessa. Fossiiliseen energiaan ja keskitettyyn tuotantoon perustunut energiajärjestelmän logiikka muuttuu hajautettuun, uusiutuviin energialähteisiin perustuvaan järjestelmään.

MTK ja Lähienergialiitto toteuttavat yhdessä enemmän -periaatetta. Tämä on hieno esimerkki yhteistyöstä uusiutuvan ja aurinkoenergian edistämisessä”, kannusti ministeri Tiilikainen.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila sanoi, että Suomessa usko keskitettyyn energiantuotantoon on ollut kovassa. ”MTK kannustaa aurinkosähkön käyttöön maatiloilla, koska asia nähdään tärkeänä ja kehittyvänä. Uusiutuvalla energialla päästään pienempiin päästöihin, ja tilan energiaomavaraisuutta sekä -tehokkuutta on mahdollista kehittää samalla. Se mitä viimekädessä haetaan, on kustannussäästöt ja parempi talous maatiloille tulevaisuudessa”, kertoi MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.

 

Haja-asutusalueella aurinkosähkön tuotannolla on omat haasteensa

Lasse Sumiloff kertoi omista kokemuksistaan aurinkosähkön tuotannossa. Kanteleen vanha meijeri on muuttunut meijeristä viestintä- ja muotoilupalveluita tuottavien yritysten toimitilaksi, jossa on ollut vuodesta 2015 lähtien 30,5 kWp aurinkosähköjärjestelmä. Lasse kertoi  hankinnan taustoista ja parista esiin nousseesta ongelmasta: kulutus ja tuotanto eivät kohtaa, sekä siirtoverkko pakotti pienentämään aurinkosähköjärjestelmän tehoa. Jälkimmäiseen on syytä varautua erityisesti haja-asutusalueilla. Ongelmia voi esiintyä, kun aurinkosähköjärjestelmä kytketään jakeluverkon osaan, jossa on vanha muuntaja ja vain harvoja kulutuspisteitä. Tällöin voi käydä niin, että aurinkosähköjärjestelmän tuottama, oman kulutuksen ylittämä sähkö aiheuttaa jakeluverkon jännitteen nousun. Tämä estetään rajoittamalla aurinkosähköjärjestelmän tehoa – ja siten myös sähkön tuotantoa. Tämä asia on syytä selvittää aurinkosähköjärjestelmän mitoituksen yhteydessä yhdessä aurinkosähköjärjestelmän toimittajan ja alueen siirtoverkkoyhtiön kanssa.

 

MTK:n ja Lähienergialiiton yhteistyö käynnistyi jo Lähienergialiiton perustamisen yhteydessä

Lähienergialiiton Raimo Lovio kertoi, että ”Lähienergialiiton ja MTK:n yhteistyö alkoi jo Lähienergialiiton perustamisen yhteydessä. Silloin MTK oli auttamassa Lähienergialiiton perustamisessa ja olen hyvin iloinen, että yhteistyö on kehittynyt tällaiseksi.”. Raimo Lovion nosti esityksessään esille energiamurroksen nopeuden ”World Energy Councilin tuoreimmassa energia-alan vaikuttajien kyselyssä keskeisiksi alan trendeiksi nousivat digitalisaatio, uusiutuva energia, hajautettu tuotanto ja varastointi. Viisi vuotta sitten yksikään niistä ei noussut kärkeen.”. Professori emeritus Lovio ennusti, että Suomessa uusiutuva energia nousi vuoden 2017 lopussa suuremmaksi energialähteeksi kuin öljy, kivihiili ja maakaasu yhteensä.

Lähienergialiitto edistää energiatehokkuutta ja uusiutuvan energian käyttöä. ”Meidän tavoite on tehdä puhtaan energian käyttö mahdollisimman helpoksi ja kannattavaksi suomalaisille. Tämän yhteistyön myötä iso ja merkittävä toimijajoukko – maatalousyrittäjät ja maaseudun yrittäjät- saavat aurinkosähköjärjestelmänsä ammattitasoisilta ja luotettavilta yrityksiltä. Lähienergialiiton jäsenyrityksiltä.”, sanoi Lähienergialiiton toiminnanjohtaja Tapio Tuomi.

Mukana jäsenetua tuottamassa ovat Lähienergialiiton jäsenyrityksistä Finnwind Oy, Greensolar Oy, Nivos Energia Oy, Naps Solar Systems Oy, Oulun Sähkönmyynti Oy, PlayGreen Finland Oy, Solartukku Oy, Solnet Green Energy Oy ja Vantaan Energia Oy. Mukaan voidaan ottaa myöhemmin lisää aurinkosähköön Lähienergialiiton jäsenyrityksiä – lisätietoja antaa toiminnanjohtaja Tapio Tuomi.

 

Lisätietoja

Tapio Tuomi, toiminnanjohtaja, Lähienergialiitto, puh. 040 568 7351 
Anssi Kainulainen, energia- ja ilmastoasiantuntija, MTK, puh. 050 596 1541 
Matti Voutilainen, järjestöjohtaja, MTK, puh. 0400 672 807 

Näin hankit aurinkosähköjärjestelmän

 

Kirjoittaja

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

 

Ajankohtaista

St1 deep heat Otaniemi

St1 käynnistää maailman syvimpien geolämpökaivojen porauksen viimeisen vaiheen Otaniemessä

Energiayhtiö St1:n geolämmön pilottiprojektin viimeinen porausvaihe on alkamassa Espoon Otaniemessä. Viime vuonna ensimmäinen 6,4 kilometrin syvälämpökaivo porattiin valmiiksi ja toinen kaivo 3,3 kilometrin syvyyteen odottamaan vesistimulaation mallinnuksen tuloksia. Toisen kaivon loppuosan poraussuunnitelma on määritelty mallinnuksen perusteella ja sen poraus päästään aloittamaan syyskuussa. Laitos on valmistuessaan vuonna 2020 maailman syvin geotermisen energian lämmöntuotantolaitos, joka tuottaa lämpöä […]