3

Lähienergialiitto iloitsee: Isompien kiinteistöjen sähkön pientuotanto vapautetaan sähköverosta

Hienoa, tullin ongelmalliseen energiaverotusohjeeseen on luvassa korjaus! Hallitus esittää eduskunnalle lakimuutosta, jolla poistetaan taas yksi este uusiutuvien energiaratkaisujen käytön yleistymiselle.

Viime vuonna Tulli lanseerasi kauppakeskusten, toimistotalojen ja muiden isompien kiinteistöjen omille sähköntuotantojärjestelmille (50-2000 kVA) energiaverotusohjeen, jonka mukaan sähköveroa piti maksaa koko omasta sähköntuotannosta, jos sitä saattoi edes hetkellisesti tuottaa yli oman tarpeen yleiseen sähköverkkoon. Tulkinta johti miljoonien eurojen edestä aurinkosähköinvestointien jäätymiseen tai peruuntumiseen. Myös investoinnit pieniin bioenergialla toimiviin sähkön- ja lämmön yhteistuotantolaitoksiin (CHP) hyytyivät.

Nyt hallitus on valmistellut ehdotuksen verotusmallin korjaamiseksi. Uusi malli näyttää Lähienergialiiton mielestä hyvältä. Esityksessä verottoman tuotannon tehoraja nostetaan 50:sta 100 kVA:iin ja tehorajan rinnalle tulee sähkön vuosituotantoon perustuva raja 800 MWh.

“Tämä muutos tulee merkittävästi lisäämään investointeja sähkön pientuotantoon kaupallisten toimijoiden ja kuntien keskuudessa. Jo vuoden 2015 kesällä tulemme näkemään, että markkina piristyy ja investoinnit lisääntyvät tämän veromuutoksen ansiosta. Se on erinomainen asia Suomelle tässä taloustilanteessa. Investoinnit myös poikivat yrityksille lisää referenssejä, mikä taas edistää vientiä.” toteaa Lähienergialiiton puheenjohtaja Raimo Lovio.

Lähienergialiiton tuotantotyöryhmän puheenjohtaja Karoliina Auvinen kertoo ilahtuneena: “Viime kesänä Porin SuomiAreenassa nostimme tullin energiaverotusohjeeseen liittyvät ongelmat esiin energiapoliittisessa paneelikeskustelussa. Valtiovarainministeri Antti Rinne antoi tilaisuudessa lupauksen viedä asiaa eteenpäin, kun kuuli että verotuskäytäntö on seisauttanut investoinnit. On todella mahtavaa, että lupaus johti korjausliikkeeseen sen saatua tukea muilta hallituspuolueilta ja myös Vihreiltä.”

Suomen Lähienergialiitto kiittää lämpimästi hallitusta tästä ehdotuksesta uusiutuvan energian edistämiseksi! Nyt on vielä toivottava, että eduskunta ehtii käsitellä lakimuutosehdotuksen ennen vaaleja, koska ehdotuksen mukaan se astuisi voimaan takautuvasti vuoden 2015 alusta.

Lisätietoja:

Raimo Lovio, raimo.lovio(at)aalto.fi
Karoliina Auvinen, karoliina(at)lahienergia.org, puh. 050 3305418
Suomen Lähienergialiitto ry www.lahienergia.org

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää seuraavia HTML tageja ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>