3

Lähienergialiiton uutiskirje 9/2017: Yksi nopeavaikutteinen keino nykyisen autokannan päästöjen vähentämiseen on auton muunnos käyttämään etanolia, joka on valmistettu 2. sukupolven uusiutuvista raaka-aineista

Lähienergialiitto haluaa levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energian käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Syyskuu tarjosi mm. Lähienergialiitto kannattaa hallituksen esitystä uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön tuotantotueksi, Tulikiven uusi Pielinen-takkamallisto sai ensiesittelynsä Habitare-messuilla, yksi nopeavaikutteinen keino nykyisen autokannan päästöjen vähentämiseen on auton muunnos käyttämään etanolia, joka on valmistettu 2. sukupolven uusiutuvista raaka-aineista.

 

Tulevia tapahtumia

Lähienergialiiton sääntömääräinen syyskokous pidetään 22.11.2017 (huomaa muuttunut päivämäärä) kello 14.30 – 18.00. Osana syyskokouksen ohjelmaaa on tutustuminen peruskorjattuun eduskuntataloon ja keskustelu kansanedustajien kanssa energiapolitiikasta. Vierailun edellytys on ilmoittautuminen etukäteen.

Maamme energia -ooppera 17. ja 18. toukokuuta 2018 käy energiakeskustelua musiikin ja huumorin avulla. Tilaisuuksien tarkoitus on kehittää suomalaista keskustelua energia-asioissa: enemmän keskustelua, vähemmän pelkkää juupas-eipäs huutelua, enemmän toisten mielipiteiden kuuntelua. Ja näiden lisäksi ripaus iloa ja huumoria. Siksi ooppera ja siksi yhdistelmä oopperaa ja erityyppistä ohjelmaa.

 

Poimintoja Lähienergialiiton viimeaikaisesta toiminnasta

Lähienergialiitto kannattaa hallituksen esitystä uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön tuotantotueksi. Lain voimaantulo lisää uusiutuvan sähkön tuotantoa 2020-luvulta alkaen 2 TWh/a, varsinkin, kun lain kaikki yksityiskohdat tukevat sitä tavoitetta, että kilpailutuksissa menestyneet hankkeet rakennetaan nopeasti.

Suomessa liikenteen aiheuttamat kasvihuonekaasupäästöt 2016 olivat noin viidennes kaikista kasvihuonekaasupäästöistä. Suomen tavoite on, että vuoteen 2030 mennessä liikenteen päästöjä vähennetään noin puolella verrattuna vuoden 2005 tilanteeseen. Koska liikenteen CO2 päästöjen osuus on merkittävä, niiden vähentäminen pitää tehdä nopeasti ja käyttää kaikkia käytettävissä olevia keinoja. Nykyisen autokannan päästöjen vähentäminen autokannan uudistumisella ja sähköautojen osuuden kasvu ei riitä. Yksi nopeavaikutteinen keino on auton muunnos käyttämään etanolia, joka on valmistettu 2. sukupolven uusiutuvista raaka-aineista.

Tulikiven uusi Pielinen-takkamallisto sai ensiesittelynsä Habitare-messuilla. Mallisto koostuu neljästä pienikokoisesta kiertoilmatakasta, joita on saatavana kahdella korkeudella ja kolmella eri vuolukiviverhoilulla. Minimalistisen moderneissa takoissa on vaihtoehtoina kulma-, pysty-, vaaka- ja läpiluukku. Samalla ilmeikäs vuolukivi saa uuden kameleonttimaisen tulkinnan: Nobile on vesisuihkulla tummansävyiseksi työstetty, kevyesti karhennettu vuolukivi. Sen voi valita pintamateriaaliksi uusiin kiertoilmatakkoihin sekä osaan Karelia-sarjan varaavia takkoja.

Vuosi 2016 oli maapallon mittaushistorian lämpimin. Maailman Ilmatieteen järjestö raportoi maapallon keskilämpötilan olleen 1,1°C korkeampi esiteolliseen aikaan verrattuna. Ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos on aikamme suurimpia kriisejä ja sen hillitseminen vaatii meiltä puheiden sijaan konkreettisia tekoja. Nyt onkin tärkeämpää kuin koskaan tehdä energiapolitiikkaa, joka auttaa saavuttamaan Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet, ei jarruta niitä. Anu Aukeala kirjoittaa “Kansalaislähtöinen lähienergia olisikin erinomainen keino lisätä uusiutuvan energian määrää sekä muuttaa kansalaiset passiivisista kuluttajista aktiivisiksi energiakansalaisiksi“.

Vierasblogi-sarja sai kuukauden aikana uutta sisältöä. Smart Energy Transition -hankkeen Sampsa Hyysalo aloittaa blogikirjoitusten sarjan kuluttajien roolista energiamurroksessa Keitä ovat aktiiviset energiakansalaiset?. Jos olet kiinnostunut julkaisemaan kirjoituksia lahienergia.org -sivustolla, ota yhteys minuun.

 

Uutiskirjeen tavoite

Lähienergialiiton tavoite on edistää suomalaista uusiutuvan energian käyttöä ja siihen liittyvää teknologiaa ja liiketoimintaa. Yksi tärkeä osa liiton toiminnasta on myöskin Lähienergialiiton ja sen jäsenten toiminnasta tiedottaminen. Nykymaailmassa viestintäkanavia on monia ja me pyrimme palvelemaan jäsenistöämme ja sidosryhmiämme mahdollisimman monessa kanavassa. Siksi tämä kerran kuukaudessa sähköpostilla lähetettävä uutiskirje. Kaikki Lähienergialiiton uutiskirjeet löytyvät tämän linkin avulla.

Tilaa kuukausittainen uutiskirje Lähienergialiiton toiminnasta.

Muita Lähienergialiiton uutisia ja vilkasta blogausta pääset seuraamaan tämän linkin avulla. Kaikki Lähienergialiiton viralliset julkaisut taas löytyvät tämän linkin avulla.

 

Kirjoittaja:

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää seuraavia HTML tageja ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>