3

Lähienergialiiton uutiskirje 6/2017: Savo-solar sai menestystä Ranskan markkinoilla, Vantaan energia mukaan aurinkosähköliiketoimintaan

Lähienergialiitto haluaa levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energian käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Kesäkuu tarjosi mm. Savo-solar sai menestystä Ranskan markkinoilla, Vantaan energia mukaan aurinkosähköliiketoimintaan, selvitykset tuulivoiman terveys- ja ympäristövaikutuksista valmistuivat, verkkoon kytketyn aurinkosähkön määrä kolminkertaistui.

 

Tulevia tapahtumia

Suomessa asunnoista 45 % on kerrostaloja. Niissä asuu valtaosa suomalaisista. He päättävät asuntonsa energiamuodoista – vai päättävätkö? SuomiAreenassa 12.7.2017 17.00 – 18.15 (Kaupungintalon piha, Hallituskatu 12, Pori) Lähienergialiitto järjestää yhdessä Suomen ympäristökeskus SYKE kanssa keskustelutilaisuuden Energialoikkaan kerrostalo kerrallaan, jossa on tavoitteena valaista niin asukkaiden, taloyhtiöiden kuin kaupunkien tiekarttoja kohti uusiutuvien energioiden ratkaisuja. Tilaisuuden juontaa Jorma Uotinen ja keskustelemassa ovat ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen,  Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Hanna Sarkkinen, Vihreiden kansanedustaja Johanna Karimäki, Suomen ympäristökeskuksesta professori Jyri Seppälä, Lähienergialiiton puheenjohtaja, professori Raimo Lovio ja Isännöitsijä 2016 -tittelin saanut Jari Nieminen.

Maamme energia -ooppera toukokuussa 2018 – loistava mahdollisuuden tarjota omille sidosryhmille ainutlaatuinen kokemus. Maamme energia -ooppera käy energiakeskustelua musiikin ja huumorin avulla. Ole mukana kehittämässä uutta, innovatiivista ja hauskaa tapaa tuoda esiin energiapolitiikan tärkeitä kysymyksiä ja herättää niistä keskustelua!

 

Poimintoja Lähienergialiiton viimeaikaisesta toiminnasta

Savo-Solar on tehnyt aiesopimuksen Véolia EHCM -yhtiön kanssa koskien aurinkolämpöjärjestelmän toimitusta ranskalaiseen Voreppen kaupunkiin. Véolia EHCM on osa Veolia-ryhmää, joka on maailman johtava yhtiö lämmitys- ja jäähdytysverkoissa. Savo-Solar on valittu ensisijaiseksi tarjoajaksi tarjouskilpailussa, joka koskee aurinkokeräinlaitoksen toimittamista newHeat SAS -yhtiölle Ranskassa. Projektin arvo on noin 1,4-1,7 miljoonaa euroa riippuen kentän lopullisesta koosta. Kokonaistoimitus kattaa aurinkoa seuraaville telineille asennetun keräinkentän, putkiston, lämmönvaihtimen, valvontajärjestelmän sekä huolto- ja ylläpitosopimuksen.

Vantaan Energia Oy sekä Kokkolan Energia Oy vahvistavat uusiutuvan energian palveluitaan aurinkosähköliiketoiminnalla. Energiayhtiöt ovat tulleet Naps Solar Oy:n omistajiksi ja aloittavat samalla sen Suomen yhtiön Naps Solar Systems Oy:n jälleenmyyjinä. Napsin omistajiin lukeutuu nyt Taaleri Kiertotalousrahasto Ky:n lisäksi kuusi merkittävää suomalaista energiayhtiötä.

Olipa kyse uuden saunan suunnittelusta tai vanhan kiukaan vaihdosta, kiukaan valinnassa kannattaa huomioida muutama perusasia. Näin pääsee nauttimaan parhaista löylyistä. Saunan tilavuus, lasipintojen määrä, kiukaan teho ja ilmanvaihto vaikuttavat olennaisesti kokonaisuuteen. Puu- ja sähkökiukaita valmistava Tulikivi kokosi muistilistan seikoista, jotka vaikuttavat siihen, millainen kiuas saunaan sopii.

Energiavirasto on kerännyt sähkön jakeluverkkoyhtiöiltä Suomessa sähköverkkoon liitettyä pientuotantokapasiteettia koskevat tiedot. Sähköverkkoon kytketty aurinkosähkökapasiteetti yli kolminkertaistui vuodessa: 10 MW 2015 lopussa ja 27 MW 2016 lopussa.

Työ- ja elinkeinoministeriön teettämät selvitykset tuulivoiman terveys- ja ympäristövaikutuksista ovat valmistuneet ja luovutettu selvityksen tekoa valvoneelle ohjausryhmälle. Selvityksissä tarkastellaan tuulivoiman tuottaman äänen vaikutuksia terveyteen sekä tuulivoimaloiden vaikutuksia linnustoon ja lepakoihin. Marraskuussa kansallisessa energia- ja ilmastostrategiassa linjatun mukaisesti selvitysten teettäminen on ollut edellytys uutta uusiutuvalla energialla tuotetun sähkön tuotantotukijärjestelmää koskevalle lainvalmistelulle. Tuulivoimapuistojen verotukseen ehdotetaan muutoksia.

Vierasblogi-sarja sai kuukauden aikana uutta sisältöä. Smart energy transition -hanke: Pasi Vainikka kirjoitti Nykyinen energian sekatalous tarvitsee markkinareformin eli energiakaaren ja Jero Aholan kirjoitus Lämmitystä pitää sähköistää ilmastonmuutoksen hillitsemiseksiLeanheat kirjoitukset älykkäästä lämmityksen ohjauksesta jatkuivat: patteriverkoston perussäätö – koska niin on tehty aina ennenkin sekä mitä jäi käteen 2017 lämmityskaudesta? Noin 6 megawattia lämmitystehoa. BCDC energia -hankkeen tutkijat: Karoliina Hämäläinen kirjoitti Jäätämisennusteet tuulienergian tuotannon tueksi, Maija-Leena Huotari ja Sanna Tuomela kirjoittivat Monitieteisestä tutkimuksesta tieteidenväliseksi terminologiaksi ja Erik Gregow Improving the solar production forecast. Jos olet kiinnostunut julkaisemaan kirjoituksia lahienergia.org -sivustolla, ota yhteys minuun.

 

Uutiskirjeen tavoite

Lähienergialiiton tavoite on edistää suomalaista uusiutuvan energian käyttöä ja siihen liittyvää teknologiaa ja liiketoimintaa. Yksi tärkeä osa liiton toiminnasta on myöskin Lähienergialiiton ja sen jäsenten toiminnasta tiedottaminen. Nykymaailmassa viestintäkanavia on monia ja me pyrimme palvelemaan jäsenistöämme ja sidosryhmiämme mahdollisimman monessa kanavassa. Siksi tämä kerran kuukaudessa sähköpostilla lähetettävä uutiskirje. Kaikki Lähienergialiiton uutiskirjeet löytyvät tämän linkin avulla.

Tilaa kuukausittainen uutiskirje Lähienergialiiton toiminnasta.

Muita Lähienergialiiton uutisia ja vilkasta blogausta pääset seuraamaan tämän linkin avulla. Kaikki Lähienergialiiton viralliset julkaisut taas löytyvät tämän linkin avulla.

 

Kirjoittaja:

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää seuraavia HTML tageja ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>