3

Lähienergialiiton uutiskirje 5/2017: Opti Automation solmi yli 4 miljoonan rahoituspaketin, Fortumin ja Leanheatin Lämpöpilotti-palvelu lanseerattu

Lähienergialiitto haluaa levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energian käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Toukokuu tarjosi mm. Opti Automation solmi yli 4 miljoonan rahoituspaketin, uusia palveluita ja innovaatioita älykkääseen lämmitykseen, hyviä uutisia aurinkoenergian lupakäsittelyyn.

 

Tulevia tapahtumia

Suomessa asunnoista 45 % on kerrostaloja. Niissä asuu valtaosa suomalaisista. He päättävät asuntonsa energiamuodoista – vai päättävätkö? SuomiAreenassa 12.7.2017 Lähienergialiitto järjestää yhdessä Suomen ympäristökeskus SYKE kanssa keskustelutilaisuuden Energialoikkaan kerrostalo kerrallaan, jossa on tavoitteena valaista niin asukkaiden, taloyhtiöiden kuin kaupunkien tiekarttoja kohti uusiutuvien energioiden ratkaisuja. Tilaisuuden tulee juontamaan Jorma Uotinen ja keskustelemassa ovat ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen,  Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Hanna Sarkkinen, Vihreiden kansanedustaja Emma Kari, Suomen ympäristökeskuksesta professori Jyri Seppälä, Lähienergialiiton puheenjohtaja, professori Raimo Lovio ja Isännöitsijä 2016 -tittelin saanut Jari Nieminen.

Maamme energia -ooppera toukokuussa 2018 – loistava mahdollisuuden tarjota omille sidosryhmille ainutlaatuinen kokemus. Maamme energia -ooppera käy energiakeskustelua musiikin ja huumorin avulla. Ole mukana kehittämässä uutta, innovatiivista ja hauskaa tapaa tuoda esiin energiapolitiikan tärkeitä kysymyksiä ja herättää niistä keskustelua!

 

Poimintoja Lähienergialiiton viimeaikaisesta toiminnasta

Fortum on tuonut markkinoille Leanheat Oy:n järjestelmään perustuvan Lämpöpilotti-palvelun. Lämpöpilotti-palvelu tarjoaa taloyhtiöille tekoälyyn ja antureihin perustuvan lämmönkulutuksen ohjausratkaisun, joka pienentää kaukolämpölaskua tyypillisesti noin 10 prosentilla asumismukavuuden samalla parantuessa.

Fourdeg julkisti maailman ensimmäisen Wi-Fi termostaatin vesikiertoiseen patterilämmitykseen. Lähiverkkoteknologiaa ei ole käytetty aiemmin patteritermostaateissa korkean virrankulutuksen vuoksi, mutta nyt tämä ongelma on ratkaistu.

Älykkääseen sähkönhallintaan keskittyvä Opti Automation Oy, joka on kehittänyt  OptiWatti-järjestelmän, jatkaa vahvaa kasvuaan. Yhtiö on solminut yli neljä miljoonaa euron rahoituspaketin, joka sisältää Taaleri Kiertotalous Ky:n sekä Butterfly Venturesin yhtiöön tekemät sijoitukset.

Toukokuun alusta voimaan tullut  lakimuutos poisti epäselvyyden aurinkopaneelien ja -keräimien asennuksessa tarvittavista rakennusluvista. Nyt niiden asentaminen ei lähtökohtaiseti tarvitse toimenpide- eikä rakennuslupaa.

Lähienergialiiton kevätkokous pidettiin aurinkoisena ja raikkaana kevätiltapäivänä Vantaan energian jätevoimalassa. Jätevoimalaan tutustumisen lisäksi kuulimme tuoreimmat uutiset St1 Deep Heat -projektista, bioenergia roolista Suomen lämmöntuotannossa sekä tutustuimme Pääkaupunkiseudun Smart & Clean säätiön toimintaan.

Lähienergialiiton lausunto keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelmaan ehdotti konkretiaa ja vauhtia: lähiaikoina tehdään lisäanalyysejä mahdollisuuksista uusin ratkaisuin nopeuttaa päästövähennyksiä jo 2020- ja 2030-luvuilla. Näitä ratkaisuja ovat erityisesti liikennejärjestelmän tehokkuuden parantamiseen ja nopea öljylämmityksen korvaaminen muilla ratkaisuilla.

Vierasblogi-sarja sai kuukauden aikana uutta sisältöä. Leanheat kirjoitukset älykkäästä lämmityksen ohjauksesta jatkuivat: Energiamarkkina muuttuu – oletko valmisdigitalisaatiosta ei hyötyä kiinteistöalalle sekä kiinteistöhuollon sopimusmallit tiensä päässä – tuoko digitalisaatio talonmiehet takaisin. Jos olet kiinnostunut julkaisemaan kirjoituksia lahienergia.org -sivustolla, ota yhteys minuun.

 

Uutiskirjeen tavoite

Lähienergialiiton tavoite on edistää suomalaista uusiutuvan energian käyttöä ja siihen liittyvää teknologiaa ja liiketoimintaa. Yksi tärkeä osa liiton toiminnasta on myöskin Lähienergialiiton ja sen jäsenten toiminnasta tiedottaminen. Nykymaailmassa viestintäkanavia on monia ja me pyrimme palvelemaan jäsenistöämme ja sidosryhmiämme mahdollisimman monessa kanavassa. Siksi tämä kerran kuukaudessa sähköpostilla lähetettävä uutiskirje. Kaikki Lähienergialiiton uutiskirjeet löytyvät tämän linkin avulla.

Tilaa kuukausittainen uutiskirje Lähienergialiiton toiminnasta.

Muita Lähienergialiiton uutisia ja vilkasta blogausta pääset seuraamaan tämän linkin avulla. Kaikki Lähienergialiiton viralliset julkaisut taas löytyvät tämän linkin avulla.

 

Kirjoittaja:

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää seuraavia HTML tageja ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>