Lähienergialiiton uutiskirje 4/2017: aurinkosähkön tuottaminen ei ole epäreilu tapa säästää sähköä, lämmitykseen on tarjolla puhtaita ratkaisuja

Lähienergialiitto haluaa levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energian käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Huhtikuu tarjosi mm. aurinkolämmön hyödyntäminen kaukolämmitetyssä talossa, lämpöpumppujen suosio ja merkitys jatkoi kasvuaan, #100faktaalämmityksestä-kampanjan käynnistyi, EU talvipaketin avaus -työpaja.

 

Tulevia tapahtumia

Lähienergialiiton sääntömääräinen kevätkokous järjestetään 23.5.2017 Vantaan energian jätevoimalassa (etukäteen ilmoittautuminen on välttämätöntä). Ohjelmassa sääntömääräisten asioiden lisäksi tutustuminen jätevoimalan toimintaan, alustuksia lämmöntuotannosta. Esityksiä pitävät Harri Laurikka Bioenergia ry, Ilkka Reko Vantaan energia ja Jaana Pelkonen Pääkaupunkiseudun Smart & Clean -säätiö. Lisäksi St1 Deep Heat Oy:n tuotantojohtaja Tero Saarno kertoo Espoon geoterminen energia pilottiprojektin tilanteesta.

Suomessa asunnoista 45 % on kerrostaloja. Niissä asuu valtaosa suomalaisista. He päättävät asuntonsa energiamuodoista – vai päättävätkö? SuomiAreenassa 12.7.2017 Lähienergialiitto järjestää yhdessä Suomen ympäristökeskus SYKE kanssa keskustelutilaisuuden Energialoikkaan kerrostalo kerrallaan, jossa on tavoitteena valaista niin asukkaiden, taloyhtiöiden kuin kaupunkien tiekarttoja kohti uusiutuvien energioiden ratkaisuja. Tilaisuuden tulee juontamaan Jorma Uotinen ja keskustelemassa ovat ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen,  Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Hanna Sarkkinen, Vihreiden kansanedustaja Emma Kari, Suomen ympäristökeskuksesta professori Jyri Seppälä, Lähienergialiiton puheenjohtaja, professori Raimo Lovio ja Isännöitsijä 2016 -tittelin saanut Jari Nieminen.

Lähienergiatori järjestetään elokuun lopussa Helsingissä. Järjestelyt on juuri aloitettu, jos tapahtumaan osallistuminen kiinnostaa, ota yhteys järjestöpäällikkö Tapio Tuomeen.

 

Poimintoja Lähienergialiiton viimeaikaisesta toiminnasta

Lähienergialiiton EU:n talvipaketin avaustyöpajassa 23.2.2017 käsiteltiin EU:n talvipaketin sisältämiä direktiiviehdotuksia (juttu sisältää videoina esitykset). Keskityimme EU lainsäädännön toimintatapoihin, uusiutuvan energian ja sähkömarkkimalli -direktiiviehdotuksiin. Niistä löytyy hyviä asioita kuluttajan asemaan, energiayhteisöihin ja uusien toimijoiden markkinoille tuloon.

Lähienergialiiton puheenjohtaja, professori Raimo Lovio törmäsi omassa energiaremontissaan väitteeseen, että aurinkosähkön tuottaminen on epäreilu tapa säästää sähkön kulutusta. Hän kirjoittaa ja korjaa väitteen: kaikki sähkön säästämisen tavat ovat tarpeellisia ja oikeita.

LämpöYkkönen käynnisti toukokuun aluksi #100faktaalämmityksestä-kampanjan. Koska onnistunut lämmitysratkaisu perustuu tietoon, kampanjassa julkaistaan 2-3 artikkelia viikottain. Artikkeleidn teemoina ovat ympäristövastuullisuus sekä asumisen ilo.

Lämpöpumppujen myyntitilastot vuoden 2017 ensimmäisiltä kolmelta kuukaudelta vahvistaa lämpöpumppujen suurta roolia puhtaan energian tuottajina. Lämpöpumppujen vaikutusta sähköjärjestelmän on tutkittu ja tutkimuksen tuloksena havaittiin, ettei lämpöpumppujen käyttö kasvata Suomen sähköjärjestelmän tehokuormitusta.

Smart Energy Transition -hankkeen Eva Heiskanen ja Kaisa Matschoss kertovat tutkimustuloksia aiheesta “Miksi kotitalouksien uusiutuvan energian ratkaisut leviävät epätasaisesti Euroopassa“.

Nyt löytyy uusi ratkaisu, joka yhdistää aurinkolämpöä ja poistoilman hukkalämpöä kaukolämmöllä lämmitettävän kerrostalon lämmitykseen. Kymi-Solarin OptiSun ratkaisulla vähennetään kustannuksia ja kaukolämmön tarvetta sekä lisätään puhtaan lämmitysenergian määrä.

Vaaran laellakin voi asua sähköverkon ulkopuolella mukavasti, kun luottaa sähköntuotannossa tuulivoimaan ja aurinkoenergiaa.

Vierasblogi-sarja sai kuukauden aikana uutta sisältöä. Uutena kirjoittaja aloittaa jäsenyrityksemme Leanheat: palvelu ohjaa kaukolämmitettyjä tiloja älykkäällä ja kustannustehokkaalla tavalla. Ensimmäiset kirjoitukset käsittelevät lämmityksen ohjauksen toteutustapaa ja tarvetta: Tekoälyllä tolkkua asuntojen lämmittämiseen sekä suomalainen kerrostalo on reippaasti epätasapainossa. Jos olet kiinnostunut julkaisemaan kirjoituksia lahienergia.org -sivustolla, ota yhteys minuun.

 

Uutiskirjeen tavoite

Lähienergialiiton tavoite on edistää suomalaista uusiutuvan energian käyttöä ja siihen liittyvää teknologiaa ja liiketoimintaa. Yksi tärkeä osa liiton toiminnasta on myöskin Lähienergialiiton ja sen jäsenten toiminnasta tiedottaminen. Nykymaailmassa viestintäkanavia on monia ja me pyrimme palvelemaan jäsenistöämme ja sidosryhmiämme mahdollisimman monessa kanavassa. Siksi tämä kerran kuukaudessa sähköpostilla lähetettävä uutiskirje. Kaikki Lähienergialiiton uutiskirjeet löytyvät tämän linkin avulla.

Tilaa kuukausittainen uutiskirje Lähienergialiiton toiminnasta.

Muita Lähienergialiiton uutisia ja vilkasta blogausta pääset seuraamaan tämän linkin avulla. Kaikki Lähienergialiiton viralliset julkaisut taas löytyvät tämän linkin avulla.

Kirjoittaja:

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

 

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää seuraavia HTML tageja ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>