3

Lähienergialiiton uutiskirje 2/2017: Savo-solar perusti tytäryhtiön Saksaan, St1 Lähienergia mukaan Lähienergialiittoon, GreenEnergy Finland European Business Award finalistiksi

Lähienergialiitto haluaa levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energian käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Helmikuu tarjosi mm. lämpöä maasta, auringosta ja varaavista tulisijoista, hallituksen energiakärkihankeiden rahoitusta, asiantuntijalausuntoja eduskunnan valiokunnissa.

 

Tulevia tapahtumia

Lähienergialiitto järjestää Hyvää energiaa stadissa tilaisuuden kuntavaalien alla 21.3.2017 Helsingissä. Mukana Lähienergialiiton puheenjohtaja, professori Raimo Lovio Aalto-yliopistosta, professori Eva Heiskanen Kuluttajatutkimuskeskuksesta. Helsingin kolmea suurinta puoluetta edustavat kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (Kokoomus), kaupunginvaltuutettu Emma Kari (Vihreät) sekä kaupunginvaltuutettu Pentti Arajärvi (SDP). Tarjolla olevia vaihtoehtoja esittelevät johtavat suomalaiset puhtaan energian yritykset.

Suomessa asunnoista 45 % on kerrostaloja. Niissä asuu valtaosa suomalaisista. He päättävät asuntonsa energiamuodoista – vai päättävätkö? SuomiAreenassa 12.7.2017 Lähienergialiitto järjestää yhdessä Suomen Ympäristökeskus (SYKE) kanssa keskustelutilaisuuden Energialoikkaan kerrostalo kerrallaan, jossa on tavoitteena valaista niin asukkaiden, taloyhtiöiden kuin kaupunkien tiekarttoja kohti uusiutuvien energioiden ratkaisuja.

Lähienergiatori järjestetään elokuun lopussa, Helsingissä. Järjestelyt on juuri aloitettu, jos tapahtumaan osallistuminen kiinnostaa, ota yhteys järjestöpäällikkö Tapio Tuomeen, tapio@lahienergia.org.

 

Poimintoja Lähienergialiiton viimeaikaisesta toiminnasta

Saadakseen vankemman jalansijan Saksan markkinoilla Savo-Solar on perustanut Hampuriin tytäryhtiön. Lisäksi Savo-Solarin projekti uudenlaisen aurinkolämpökeräimen kehittämiseksi on hyväksytty Tekesin rahoitustuen piiriin. Rahoitus on osa valtion cleantech-toimialaa koskevia keihäänkärkihankkeita.

St1 Lähienergia on tuore Lähienergialiiton jäsen. Toimitusjohtaja Kristian Savela kertoo miten maalämmön ostaminen on tehty helpoksi.

Hallituksen energia- ja ilmastostrategia vuoteen 2030 on parhaillaan eduskunnan valiokuntakäsittelyssä. Lähienergialiiton asiantuntijat olivat kuultavina tulevaisuus-, ympäristö-, talous- sekä maa- ja metsätalousvaliokunnissa. Lausunnoissa painotimme kuluttajan roolin tärkeyttä, liikenteen roolia päästöjen vähentämisessä sekä puun ja lämpöpumppujen suurta osuutta CO2-vapaan lämmön tuotannossa.

Vuoden ilmastoteko 2017 –tunnustuksen yleisöäänestyksen on juuri käynnistynyt. Mukana on mm. Liikennevirta ja Oilon. Tutustu ehdokkaisiin ja äänestä suosikkiasi.

GreenEnergy Finland Oy (GEF) on nimetty yhdeksi finalistiksi ja Ruban d’Honneur tunnustuksen vastaanottajaksi 2016/17 European Business Awards (EBA) yrityskilpailussa. Jussi Teijonsalo, DI, on nimitetty GEF:n toimitusjohtajaksi vastuullaan kehittää yhtiön organisaatiota ja liiketoimintaa strategisten kasvutavoitteiden saavuttamiseksi. Yhtiön toimitusjohtajana vuodesta 2015 toiminut perustajaosakas Miko Huomo keskittyy jatkossa täysipäiväisesti strategisten kumppanuuksien ja uusien liiketoimintakonseptien kehittämiseen kasvun vauhdittamiseksi sekä kotimaassa että kansainvälisesti.

Tulisijan lämpö – puulämmityspäivä -tapahtumassa muistutettiin tulisijojen merkittävästä roolista Suomen energiajärjestelmässä. Suomessa on lämmityskäytössä yli kaksi miljoonaa tulisijaa. Niiden merkitys energiataloudessa ei ole vähäinen, peräti 40 prosenttia pientalon lämmitysenergiasta saadaan polttopuusta.

Hallituksen energiakärkihankkeille myönnettiin 39,7 miljoonan euron tuki. Hankkeissa ovat mukana Lähienergialiiton jäsenyrityksistä Nivos Energia Oy, Liikennevirta Oy ja Solarigo Systems Oy.

Aurinkosähkön suosio kotitalouksissa on kasvanut nopeasti, mutta koska ala on vielä tuore, ostajilla ei ole juuri kokemusta järjestelmien toiminnasta ja hintatasosta. Tätä on käyttänyt hyödyksi jotkin aurinkojärjestelmiä myyvät yritykset, siksi on tärkeää ettei osta aurinkosähköä säkissä.

Viime lokakuussa järjestetyn Tampereen oopperajuhlien alustukset, paneelikeskustelut ja Maamme energia -oopperan otteiden kantaesitykset videoitiin ja nyt ovat julkaistu.

Jyväskylän Energia, Kuopion Energia ja Loiste valmistelevat yhteisen sähkönmyyntiyhtiön perustamista ja tavoittelevat voimien yhdistämisellä vahvempaa asemaa muuttuvilla sähkömarkkinoilla. Kolmen energiayhtiön sähkökauppaliiketoiminnat yhdistämällä syntyisi Suomen markkinoiden neljänneksi suurin sähkönmyyjäyhtiö.

Vierasblogi-sarja sai kuukauden aikana uutta sisältöä. Suomen tuulivoimayhdistyksen Anni Mikkonen ehdottaa: Sen sijaan, että keksitään kuvitteellisia vikoja energiantuotantomuodoista, pitäisi keskustella ratkaisuista: kuinka sähköntuotantojärjestelmä saadaan parhaiten toimimaan täydellistä energiatuotantoa. Jos olet kiinnostunut julkaisemaan kirjoituksia lahienergia.org -sivustolla, ota yhteys minuun.

 

Uutiskirjeen tavoite

Lähienergialiiton tavoite on edistää suomalaista uusiutuvan energian käyttöä ja siihen liittyvää teknologiaa ja liiketoimintaa. Yksi tärkeä osa liiton toiminnasta on myöskin Lähienergialiiton ja sen jäsenten toiminnasta tiedottaminen. Nykymaailmassa viestintäkanavia on monia ja me pyrimme palvelemaan jäsenistöämme ja sidosryhmiämme mahdollisimman monessa kanavassa. Siksi tämä kerran kuukaudessa sähköpostilla lähetettävä uutiskirje. Kaikki Lähienergialiiton uutiskirjeet löytyvät tämän linkin avulla.

Tilaa kuukausittainen uutiskirje Lähienergialiiton toiminnasta.

Muita Lähienergialiiton uutisia ja vilkasta blogausta pääset seuraamaan tämän linkin avulla. Kaikki Lähienergialiiton viralliset julkaisut taas löytyvät tämän linkin avulla.

 

Kirjoittaja:

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

 

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää seuraavia HTML tageja ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>