Lähienergialiiton uutiskirje 1/2017: Lämpöpumppuala palasi kasvu-uralle, varaava tulisija pienentää sähkön kysyntäpiikkejä

Lähienergialiitto haluaa levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energian käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Tammikuu tarjosi mm. lämpöpumpputilastot vuodelle 2016: 350 M€ investointeja ja nyt on yhteensä 800 000 lämpöpumppua, varaavien tulisijojen lämmitysenergia vähentää sähkönkulutusta erityisesti kovimpien pakkasten aikaan sekä yhteenvedon Lähienergialiiton toiminnasta vuonna 2016.

 

Tulevia tapahtumia

Lähienergialiiton uutiskirje täytti vuoden vaihteessa 2 vuotta ja sen kunniaksi on käynnissä käyttäjäkysely. Arvioi uutiskirjeen sisältö ja hyödyllisyys ja auta meitä parantamaan uutiskirjettä. Osallistujien kesken arvotaan arvokas palkinto ja kysely on avoinna 28.2.2017 saakka.

Tulisijan lämpö – Puulämmityspäivä järjestetään 8.2.2017 Helsingissä. Mikä merkitys tulisijoilla on Suomen energiataseessa? Ovatko ne tarpeellisia suomalaiskodeissa vielä tulevaisuudessakin? Puun palamisessa vapautuu pienhiukkasia. Miten vaarallisia ne ovat, ja voiko niiden päästöjä vähentää? Tule pohtimaan näitä asioita Tulisija- ja savupiippuyhdistyksen yhteiskumppaneidensa kanssa järjestämään seminaariin.

Eduskunnan Ympäristö- ja Tulevaisuusvaliokunnat ovat pyytäneet Lähienergialiitolta asiantuntijalausunnot hallituksen energia- ja ilmastostrategiaan.

Helmikuun lopussa (päivämäärää tarkentuu myöhemmin) järjestetään passiivitalorakentamisesta tilaisuus.

Suomessa asunnoista 45 % on kerrostaloja. Niissä asuu valtaosa suomalaisista. He päättävät asuntonsa energiamuodoista – vai päättävätkö? SuomiAreenassa 12.7.2017 Lähienergialiitto järjestää yhdessä Suomen Ympäristökeskus (SYKE) kanssa keskustelutilaisuuden Energialoikkaan kerrostalo kerrallaan, jossa on tavoitteena valaista niin asukkaiden, taloyhtiöiden kuin kaupunkien tiekarttoja kohti uusiutuvien energioiden ratkaisuja.

 

Poimintoja Lähienergialiiton viimeaikaisesta toiminnasta

Suomalaiset sijoittivat lämpöpumppuihin vuonna 2016 350 miljoonaa euroa ja nyt lämpöpumppuja on 800 000.

Kovien pakkasten aikaan energian kulutus ylittää herkästi sen tuotannon Suomessa. Käynnissä on kampanjoita, joilla pyritään leikkaamaan sähkön kulutusta kovimpien kysyntäpiikkien aikana. Tämä tehdään laskemalla asunnon lämpötilaa. Jos kotona on varaava takka, kodin muita lämmönlähteitä voi huoletta säätää pienemmälle, eikä koti silti kylmene.

Helsingin kaupunki hakee uutta ja innovatiivista terassikonseptia, jolla voidaan pidentää terassikautta pohjoisissa olosuhteissa ekologisuudesta tinkimättä. Kaupunki on käynnistänyt Ekotehokas terassi -kilpailun, jossa tavoitellaan ensimmäisenä maailmassa ympäristönäkökulmat huomioon ottavan terassin mallia.

Uusiutuvan energian tuotanto ylsi uuteen tuotantoennätykseen: viime vuonna arviolta yli 130 terawattituntia ja osuus loppukulutuksesta tulee ylittämään 40 prosenttia. Eniten lisääntyi metsäteollisuuden jäteliemillä ja sivutuotteilla tuotettu energia, nämä edustavat yhteensä yli 60 prosenttia uusiutuvasta energiasta. Suhteellisesti eniten lisääntyi tuulisähkön tuotanto. Sen osuus sähkön käytöstä oli vajaat neljä prosenttia. Sähköjärjestelmämme kestää tällaisen määrän vaihtelevaa tuotantoa sekä tuoreessa energia- ja ilmastostrategiassa esitetyn kahden terawattitunnin lisätuotannon.

Lähienergialiiton jäsenyrityksille vuosi 2016 toi menestystäEnergiamurros uudistaa energiajärjestelmää ja puhdas energia nähtiin uusien liiketoimintamahdollisuuksien luojana. Lainsäädännön muutosehdotuksien lausunnoissa painoimme vaivattomuutta, yhteisöllisyyttä ja kuluttajien roolia, koska aktiiviset kuluttajat ovat tulevaisuuden energiajärjestelmän tärkeä osa.

Lähienergialiitto on mukana juhlimassa Suomen 100-vuotiasta itsenäisyyttä.

Vierasblogi-sarja sai kuukauden aikana uutta sisältöä. Smart Energy Transition -hankkeen Karoliina Auvinen kirjoitti, kuinka München tavoittelee 100% uusiutuvaa energiajärjestelmää ja Münchenissä kokeillaan aurinkolämpöä kaukolämpöverkossa ja sen kausivarastointia. Matti Perkkiö ennustaa vuoden 2017 trendeiksi energian digitalisaatiota ja energiatehokkuutta palveluina. Jos olet kiinnostunut julkaisemaan kirjoituksia lahienergia.org -sivustolla, ota yhteys minuun.

 

Uutiskirjeen tavoite

Lähienergialiiton tavoite on edistää suomalaista uusiutuvan energian käyttöä ja siihen liittyvää teknologiaa ja liiketoimintaa. Yksi tärkeä osa liiton toiminnasta on myöskin Lähienergialiiton ja sen jäsenten toiminnasta tiedottaminen. Nykymaailmassa viestintäkanavia on monia ja me pyrimme palvelemaan jäsenistöämme ja sidosryhmiämme mahdollisimman monessa kanavassa. Siksi tämä kerran kuukaudessa sähköpostilla lähetettävä uutiskirje. Kaikki Lähienergialiiton uutiskirjeet löytyvät tämän linkin avulla.

Tilaa kuukausittainen uutiskirje Lähienergialiiton toiminnasta.

Muita Lähienergialiiton uutisia ja vilkasta blogausta pääset seuraamaan tämän linkin avulla. Kaikki Lähienergialiiton viralliset julkaisut taas löytyvät tämän linkin avulla.

 

Kirjoittaja:

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

 

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää seuraavia HTML tageja ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>