Lähienergialiiton uutiskirje 12/2017: Vuoden Lähienergiateko 2017 -kilpailu on loppusuoralla

Lähienergialiitto haluaa levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energian käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Joulukuu tarjosi mm. IEA:n asiantuntijaryhmä vieraili Suomessa arvioimassa maassamme toteutettavaa energiapolitiikkaa ja Lähienergialiitto oli arviointiryhmän kuultavana, Lähienergialiitto käynnisti perinteen, jolla palkitaan työstä puhtaan energian edistämiseksi.

 

Tulevia tapahtumia

Vuoden lähienergiaratkaisu 2017 -kilpailu on käynnissä ja siihen ilmoittautuminen päättyy vuoden 2017 lopussa. Vuoden lähienergiaratkaisu -palkinto on Lähienergialiiton kerran vuodessa järjestämä kilpailu, jonka tuomaristossa toimivat kansanedustaja Harri Jaskari (eduskunnan energiaremonttiryhmän puheenjohtaja), CFO, partner Tarja Teppo (Loudspring Oyj) ja professori Eva Heiskanen (Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskus. Palkinnon jakamisen tavoitteena on tuoda julkisuuteen uusia, puhtaaseen energiaan liittyviä lähienergiaratkaisuja, jotka lisäävät puhtaan energian hyödyntämistä, työllisyyttä ja taloudellista toimintaa.

Maamme energia -ooppera 17. ja 18. toukokuuta 2018 käy energiakeskustelua musiikin ja huumorin avulla. Tilaisuuksien tarkoitus on kehittää suomalaista keskustelua energia-asioissa: enemmän keskustelua, vähemmän pelkkää juupas-eipäs huutelua, enemmän toisten mielipiteiden kuuntelua. Ja näiden lisäksi ripaus iloa ja huumoria. Siksi ooppera ja siksi yhdistelmä oopperaa ja erityyppistä ohjelmaa. Ohjauksesta vastaa kokenut oopperaohjaaja Ville Saukkonen ja rooleissa laulavat Petri Bäcktröm (tenorI), Ann-Marie Heino (mezzosopraano), Reetta Ristimäki (sopraano) ja Oskari Nokso-Koivisto (baritoni).

 

Poimintoja Lähienergialiiton viimeaikaisesta toiminnasta

Kansainvälisen energiajärjestö IEA:n asiantuntijaryhmä vieraili 27.11.–1.12.2017 Suomessa arvioimassa maassamme toteutettavaa energiapolitiikkaa ja Lähienergialiitto oli arviointiryhmän kuultavana. Edellinen vastaava arviointi toteutettiin vuonna 2013 ja 2007. Kummallakin keralla Suomi sai tunnustusta tekemistään politiikkavalinnoista ja kotimaisen energiantuotannon monimuotoisuudesta.

Lähienergialiitto käynnisti perinteen, jolla palkitaan työstä puhtaan energian edistämiseksi. Ensimmäinen Lähienergia-pöytästandaardi luovutettiin puheenjohtaja, professori Raimo Loviolle 15.12.2017 juhlallisin menoin.

Toiminnanjohtaja Tapio Tuomi jatkoi omien kokemuksiensa jakamista: millaista on sähkön pientuottajan ja energiajärjestelmän aktiivisen toimijan elämä. Nyt oli aika raportoida kolmannen vuoden kokemukset: kyllä älykkäässä lämmityksen ohjauksessa on järkeä ja sillä säästää sähköä – asumismukavuuden säilyessä hyvänä.

Monimutkaisten ongelmien ratkaiseminen vaatii vuoropuhelua ja yhteistä tiedontuottamista. Itä-Suomen yliopiston johtamassa monialaisessa ”Yhteistoiminnallisia ratkaisuja sirpaloituvien yhteiskuntien ongelmiin – käänne yhteishallintaan ympäristöpäätöksenteossa” tutkimushankkeessa tartutaan toimeen uusien yhteistoiminnan käytäntöjen juurruttamiseksi suomalaiseen ympäristöpäätöksentekoon. Lähienergialiitto on mukana hankkeessa yhtenä sidosryhmänä.

Pasi Tainio kirjoitti biokaasuauton käyttökokemuksistaan. Jos autolla ylipäätään pitää ajaa, ilmaston kannalta paras vaihtoehto on sähkö- tai kaasuauto. Hallituksen tavoite on, että meillä on vuoteen 2030 mennessä 250 000 sähköautoa ja 50 000 kaasuautoa. Tällä hetkellä molempia on muutama tuhat. Ruotsissa on kymmeniä tuhansia kaasuautoja ja Norjassa vastaava määrä sähköautoja.

Vierasblogi-sarja sai kuukauden aikana uutta sisältöä. Smart Energy Transition -hankkeen Sampsa Hyysalo päättää blogikirjoitusten sarjan kuluttajien roolista energiamurroksessa: Kansalaiset vertaistuen antajina ja energia-aktiiveina ja Kansalaisten ääni energiaa koskevassa poliittisessa ja alueellisessa päätöksenteossa. Jos olet kiinnostunut julkaisemaan kirjoituksia lahienergia.org -sivustolla, ota yhteys minuun.

 

Uutiskirjeen tavoite

Lähienergialiiton tavoite on edistää suomalaista uusiutuvan energian käyttöä ja siihen liittyvää teknologiaa ja liiketoimintaa. Yksi tärkeä osa liiton toiminnasta on myöskin Lähienergialiiton ja sen jäsenten toiminnasta tiedottaminen. Nykymaailmassa viestintäkanavia on monia ja me pyrimme palvelemaan jäsenistöämme ja sidosryhmiämme mahdollisimman monessa kanavassa. Siksi tämä kerran kuukaudessa sähköpostilla lähetettävä uutiskirje. Kaikki Lähienergialiiton uutiskirjeet löytyvät tämän linkin avulla.

Tilaa kuukausittainen uutiskirje Lähienergialiiton toiminnasta.

Muita Lähienergialiiton uutisia ja vilkasta blogausta pääset seuraamaan tämän linkin avulla. Kaikki Lähienergialiiton viralliset julkaisut taas löytyvät tämän linkin avulla.

 

Kirjoittaja:

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää seuraavia HTML tageja ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>