3

Lähienergialiiton uutiskirje 11/2017: Koko Suomi on saatava mukaan energiamurrokseen. Savo-Solarilla onnistumisia vientimarkkinoilla

Lähienergialiitto haluaa levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energian käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Marraskuu tarjosi mm. Gasum on Pohjoismaiden suurin biokaasutoimija ja se kehittää aktiivisesti biokaasun tuotantoa ja infrastruktuuria Pohjoismaissa, Lähienergialiiton hallituksen uusi puheenjohtaja on Tarja Hellstén, Lähienergialiitto kannatti lakiehdotusta uusiutuvan sähkön tuotantotuesta, kun asiantuntijat olivat kuultavina eduskunnassa kolmessa eri valiokunnassa. 

 

Tulevia tapahtumia

Vuoden lähienergiaratkaisu 2017 -kilpailu on käynnissä ja ensimmäiset osallistujat ovat jo ilmoittautuneet. Vuoden lähienergiaratkaisu -palkinto on Lähienergialiiton kerran vuodessa järjestämä kilpailu, johon ilmoittautuminen päättyy vuoden 2017 lopussa. Palkinnon jakamisen tavoitteena on tuoda julkisuuteen uusia, puhtaaseen energiaan liittyviä lähienergiaratkaisuja, jotka lisäävät puhtaan energian hyödyntämistä, työllisyyttä ja taloudellista toimintaa.

Maamme energia -ooppera 17. ja 18. toukokuuta 2018 käy energiakeskustelua musiikin ja huumorin avulla. Tilaisuuksien tarkoitus on kehittää suomalaista keskustelua energia-asioissa: enemmän keskustelua, vähemmän pelkkää juupas-eipäs huutelua, enemmän toisten mielipiteiden kuuntelua. Ja näiden lisäksi ripaus iloa ja huumoria. Siksi ooppera ja siksi yhdistelmä oopperaa ja erityyppistä ohjelmaa. Ohjauksesta vastaa kokenut oopperaohjaaja Ville Saukkonen ja rooleissa laulavat Petri Bäckström (tenori), Ann-Marie Heino (mezzosopraano), Reetta Ristimäki (sopraano) ja Oskari Nokso-Koivisto (baritoni).

 

Poimintoja Lähienergialiiton viimeaikaisesta toiminnasta

Gasum on Pohjoismaiden suurin biokaasutoimija ja se kehittää aktiivisesti biokaasun tuotantoa ja infrastruktuuria Pohjoismaissa. Gasum liittyi Lähienergialiiton jäseneksi ja siinä yhteydessä järjestöpäällikkö Tapio Tuomi haastatteli Gasumin biokaasuliiketoiminnan tuotehallinnasta ja ratkaisuista vastaavaa johtajaa Matti Oksasta ja yhteiskuntasuhdepäällikkö Juha Ala-Huikkua.

Hallituksen esitys laiksi uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön tuotantotuesta oli eduskunnan valiokuntakäsittelyssä ja Lähienergialiitto oli kuultavana talous-, ympäristö- ja maa- ja metsätalousvalikunnissa. Lähienergialiiton mielestä hallituksen esitys uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön tuotantotuesta on hyvin valmisteltu ja kompromissi eri sidosryhmien näkökulmien suhteen. Lisäksi Lähienergialiitto pitää tuotantotuen kilpailutusta askeleena oikeaan suuntaan. Jokainen uusi uusiutuva voimalaitos parantaa Suomen energiaomavaraisuutta ja hillitsee ilmastonmuutosta.

Savo-Solar ja Beijing Yuxin Solar Energy Co. ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen aurinkolämpökeräimien toimittamisesta kenttiin, joiden yhteispinta-ala on noin 40.000 m2. Beijing Yuxin Solar Energy on tarjoamassa näitä kenttiä avaimet käteen -toimituksena paikalliselle energiayhtiölle. Savo-Solar on allekirjoittanut tanskalaisen isoplus Fjernvarmeteknik A/S:n kanssa yhteistyösopimuksen, joka koskee kaukolämmön ja suurten teollisten asennusten avaimet käteen -toimituksia asiakkaille. Savo-Solar ja isoplus ovat jo aiemmin tehneet menestyksellistä yhteistyötä useissa projekteissa.

Järjestöpäällikkö Tapio Tuomi vaati laajalle kansanedustajajoukolle lähettämässään sähköpostissa, että koko Suomi on saatava mukaan energiamurrokseen ottamalla myös asunto-osakeyhtiöt tukien piiriin. “Olisiko nyt aika vaihtaa näkökulma hallinnon organisaatioiden näkökulmasta asukkaiden ja kuluttajien näkökulmaan? Ja ottaa taloyhtiöt asukkaineen mukaan energiamurrokseen. Muutos vaatii poliittisen asennemuutoksen ja sen aika on nyt!

Energiamurrosta kiihdyttävät energiayhteisöt, joustava sähköjärjestelmä ja kuluttajien kannalta tasapuolinen ja oikeudenmukainen sähkön hinnoittelu. Lähienergialiiton kanta TEM älyverkkotyöryhmän väliraportista on, että kokonaisuutena se on hyvä ja monipuolinen näkemys sähköjärjestelmän uudistuksessa tarvittavista muutoksista. Kannustamme tunnin sisäisen netotuksen ja sähkövarastojen osalta nopeaa ratkaisua. Lisäksi käsittelimme energiayhteisöjä, kysyntäjouston tärkeyttä ja sähkön hintarakennetta.

Kun ilma viilenee, monissa taloissa takkaa aletaan taas lämmittää aktiivisemmin. Suomessa takan lämmityskausi kestää yleensä pitkään, jopa syyskuusta huhtikuulle. Takkalämmityksellä on mahdollista tuottaa jopa puolet kodin lämmitykseen tarvittavasta lämpöenergiasta. Siksi monet valitsevat takan lisälämmön lähteeksi. Se tuo myös turvaa sähkökatkojen varalta. Takka on pitkäikäinen ja parhaimmillaan monikäyttöinen sisustuselementti. Sen valintaan kannattaa käyttää aikaa ja keskustella omista käyttötarpeista alan ammattilaisten kanssa.

Lähienergialiiton jäsenet kokoontuivat sääntömääräiseen syyskokoukseen 22.11.2017. Asialistalla olivat vuoden 2018 toimintasuunnitelman ja budjetin hyväksyminen, hallituksen jäsenten valinta ja vierailu remontoituun eduskuntataloon. Syyskokous valitsi Lähienergialiiton hallituksen vuodeksi 2018. Uutena puheenjohtajana toimii Tarja Hellstén Vantaan energiasta pitkäaikaisen puheenjohtajan, professori Raimo Lovion jatkaessa hallituksen jäsenenä.

Keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelma (KAISU) on parhaillaan eduskunnan valiokuntakäsittelyssä. Lähienergialiiton maa- ja metsätalousvaliokunnalle antamassa asiantuntijalausunnossa Juha Marjeta painotti, että lämmitystä, energiantuotantoa ja -kulutusta tulisi tarkastella kokonaisuutena.

 

Uutiskirjeen tavoite

Lähienergialiiton tavoite on edistää suomalaista uusiutuvan energian käyttöä ja siihen liittyvää teknologiaa ja liiketoimintaa. Yksi tärkeä osa liiton toiminnasta on myöskin Lähienergialiiton ja sen jäsenten toiminnasta tiedottaminen. Nykymaailmassa viestintäkanavia on monia ja me pyrimme palvelemaan jäsenistöämme ja sidosryhmiämme mahdollisimman monessa kanavassa. Siksi tämä kerran kuukaudessa sähköpostilla lähetettävä uutiskirje. Kaikki Lähienergialiiton uutiskirjeet löytyvät tämän linkin avulla.

Tilaa kuukausittainen uutiskirje Lähienergialiiton toiminnasta.

Muita Lähienergialiiton uutisia ja vilkasta blogausta pääset seuraamaan tämän linkin avulla. Kaikki Lähienergialiiton viralliset julkaisut taas löytyvät tämän linkin avulla.

 

Kirjoittaja:

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää seuraavia HTML tageja ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>