3

Lähienergialiiton uutiskirje 10/2017: Vuoden lähienergiaratkaisu 2017 -kilpailu käynnistyi, Virran sähköauton latauspalvelu palkittiin Saksassa maailman parhaana

Lähienergialiitto haluaa levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energian käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Lokakuu tarjosi mm. Virran sähköauton latauspalvelu palkittiin Saksassa maailman parhaana, Vuoden lähienergiaratkaisu 2017 -kilpailu käynnistyi, TEM älyverkkotyöryhmän väliraportti julkaistiin, Lähienergialiitto oli kuultavana eduskunnan ympäristövaliokunnassa, puheenjohtaja Lovio kannusti käyttämään kaikkia keinoja liikenteen päästöjen vähentämiseen ja vähentämään myös turhaa juupas-eipäs-väittelyä.

 

Tulevia tapahtumia

Lähienergialiitto järjestää 3.11.2017 jäsenilleen työpajan, jossa käsitellään TEM:n älyverkkotyöryhmän väliraportin sisältöä ja siinä esitettyjä kysymyksiä. Tavoitteena on valita Lähienergialiiton kannanoton pääkohdat ja niiden sisältö.

Lähienergialiiton sääntömääräinen syyskokous pidetään 22.11.2017 (huomaa muuttunut päivämäärä) kello 14.30 – 18.00. Osana syyskokouksen ohjelmaaa on tutustuminen peruskorjattuun eduskuntataloon ja keskustelu kansanedustajien kanssa energiapolitiikasta. Vierailun edellytys on ilmoittautuminen etukäteen.

Suomen lämpöpumppuyhdistys SULPUn Lämpöpumppupäivä, joka on tämän vuoden lämpöpumppualan suurtapahtuma, seminaari ja näyttely, pidetään tiistaina 28.11.2017 klo 8.30 – 16 Heurekassa Vantaan Tikkurilassa.

Maamme energia -ooppera 17. ja 18. toukokuuta 2018 käy energiakeskustelua musiikin ja huumorin avulla. Tilaisuuksien tarkoitus on kehittää suomalaista keskustelua energia-asioissa: enemmän keskustelua, vähemmän pelkkää juupas-eipäs huutelua, enemmän toisten mielipiteiden kuuntelua. Ja näiden lisäksi ripaus iloa ja huumoria. Siksi ooppera ja siksi yhdistelmä oopperaa ja erityyppistä ohjelmaa. Ohjauksesta vastaa kokenut oopperaohjaaja Ville Saukkonen ja rooleissa laulavat Petri Bäckström (tenori), Ann-Marie Heino (mezzosopraano), Reetta Ristimäki (sopraano) ja Oskari Nokso-Koivisto (baritoni).

 

Poimintoja Lähienergialiiton viimeaikaisesta toiminnasta

Vuoden lähienergiaratkaisu 2017 -kilpailu käynnistyi. Vuoden lähienergiaratkaisu -palkinto on Lähienergialiiton kerran vuodessa järjestämä kilpailu, johon tänä vuonna ilmoittaudutaan vuoden loppuun mennessä. Palkinnon jakamisen tavoitteena on tuoda julkisuuteen uusia, puhtaaseen energiaan liittyviä lähienergiaratkaisuja, jotka lisäävät puhtaan energian hyödyntämistä, työllisyyttä ja taloudellista toimintaa.

Virta Koti -latauspalvelu valittiin voittajaksi maailman suurimmassa älykkään ja sähköisen liikenteen eMove360° -tapahtumassa Saksassa. Palkinto on osoitus suomalaisten edelläkävijyydestä älykkäissä energiaratkaisuissa.

Puheenjohtaja, professori Raimo Lovio kirjoitti, että kaikki keinot ja energia on käytettävä liikenteen päästöjen vähennykseen keskenäisen väittelyn sijaan. Liikenteen päästöt muodostavat noin viidenneksen Suomen kaikista kasvihuonekaasupäästöistä ja 90 % näistä päästöistä syntyy tieliikenteessä. Suomen tavoitteena on vähentää liikenteen päästöjä noin puolella vuoteen 2030 mennessä verrattuna vuoden 2005 tilanteeseen. Vuodesta 2005 vuoteen 2015 päästöt vähenivät vasta 14 %, joten lähivuosina tarvitaan paljon tekemistä.

Keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelma (KAISU) on parhaillaan eduskunnan valiokuntakäsittelyssä. Lähienergialiiton ympäristövaliokunnalle antamassa asiantuntijalausunnossa varapuheenjohtajamme Jussi Hirvonen painotti, että lähienergia työllistää, aktivoi taloutta ja lisää kiinteistöjen arvoa.

Työ- ja elinkeinoministeriön älyverkkotyöryhmä on päässyt pohdinnoissaan puoliväliin ja julkisti väliraporttinsa 9.10.2017 Säätytalossa pidetyssä sidosryhmäseminaarissa. Väliraportin sisältöä voi kokonaisuutena pitää hyvänä sekä asiakkaiden, energiayhteisöjen että sähkömarkkinoiden uudistumisen näkökulmista.

Vierasblogi-sarja sai kuukauden aikana uutta sisältöä. Smart Energy Transition -hankkeen Sampsa Hyysalo jatkaa blogikirjoitusten sarjaa kuluttajien roolista energiamurroksessa: Kun pelkät valmiit energiaratkaisut eivät riitä ja Suomalaisilla on paljon halua ja kykyä oppia ja omaksua uutta energiatekniikkaa. Jos olet kiinnostunut julkaisemaan kirjoituksia lahienergia.org -sivustolla, ota yhteys minuun.

 

Uutiskirjeen tavoite

Lähienergialiiton tavoite on edistää suomalaista uusiutuvan energian käyttöä ja siihen liittyvää teknologiaa ja liiketoimintaa. Yksi tärkeä osa liiton toiminnasta on myöskin Lähienergialiiton ja sen jäsenten toiminnasta tiedottaminen. Nykymaailmassa viestintäkanavia on monia ja me pyrimme palvelemaan jäsenistöämme ja sidosryhmiämme mahdollisimman monessa kanavassa. Siksi tämä kerran kuukaudessa sähköpostilla lähetettävä uutiskirje. Kaikki Lähienergialiiton uutiskirjeet löytyvät tämän linkin avulla.

Tilaa kuukausittainen uutiskirje Lähienergialiiton toiminnasta.

Muita Lähienergialiiton uutisia ja vilkasta blogausta pääset seuraamaan tämän linkin avulla. Kaikki Lähienergialiiton viralliset julkaisut taas löytyvät tämän linkin avulla.

 

Kirjoittaja:

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää seuraavia HTML tageja ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>