3

Lähienergialiiton uutiskirje 1/2018: Vuoden lähienergiaratkaisu 2017 -kilpailussa palkittiin älykäs lämmitys palveluna ja kaksisuuntainen kaukolämpö

Lähienergialiitto haluaa levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energian käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Tammikuu tarjosi mm. vuonna 2017 lämpöpumppuinvestoinnit olivat jo puoli miljardia vuodessa, MTK ja Lähienergialiitto lanseerasivat uuden verkkoon kytkettyjen aurinkosähköjärjestelmien hankintaan ja toimittamiseen tähtäävän jäsenedun MTK:n jäsenille, vuodenvaihteessa myynnissä oleviin takkoihin ilmestyivät kodinkoneliikkeistä tutut energiamerkit, vuonna 2017 Lähienergialiitto jatkoi kuluttajanäkökulman edistämistä energiapolitiikan keskiössä.

 

Tulevia tapahtumia

Maamme energia -ooppera 17. ja 18. toukokuuta 2018 käy energiakeskustelua musiikin ja huumorin avulla. Tilaisuuksien tarkoitus on kehittää suomalaista keskustelua energia-asioissa: enemmän keskustelua, vähemmän pelkkää juupas-eipäs huutelua, enemmän toisten mielipiteiden kuuntelua. Ja näiden lisäksi ripaus iloa ja huumoria. Siksi ooppera ja siksi yhdistelmä oopperaa ja erityyppistä ohjelmaa. Ohjauksesta vastaa kokenut oopperaohjaaja Ville Saukkonen ja rooleissa laulavat Petri Bäckström (tenori), Ann-Marie Heino (mezzosopraano), Reetta Ristimäki (sopraano) ja Oskari Nokso-Koivisto (baritoni).

 

Poimintoja Lähienergialiiton viimeaikaisesta toiminnasta

Vuoden lähienergiaratkaisu 2017 -kilpailu herätti suuren kiinnostuksen, kun se järjestettiin ensimmäisen kerran. Kilpailuun osallistui runsas joukko laadukkaita hankkeita ja yrityksiä. Tuomaristo valitsi kilpailun voittajaksi St1 Lähienergian palvelun ja myönsi kunniamaininnan As Oy Tampereen Pohjolankatu 18-20 ja Tampereen Sähkölaitos – kaksisuuntainen kaukolämpö -toteutukselle.

MTK ja Lähienergialiitto lanseerasivat uuden verkkoon kytkettyjen aurinkosähköjärjestelmien hankintaan ja toimittamiseen tähtäävän jäsenedun MTK:n jäsenille. Aurinkosähköjärjestelmien avaimet käteen toimittajat ovat Lähienergialiiton yritysjäseniä. Suomessa maatiloista aurinkosähköä tuottaa toistaiseksi alle 1 %, joten laajentamisen potentiaali on merkittävä.

Ahlsell on tehnyt Solnet Green Energyn kanssa palvelusopimuksen edullisesta aurinkosähköstä. Ahlsellin Hyvinkään keskusvaraston ja pääkonttorin katolle rakennetaan kevään aikana aurinkovoimala. Voimala toteutetaan palvelusopimuksella, jolloin Ahlsellin ei tarvitse investoida. Ahlsell ostaa voimalan tekemän sähkön 15 % nykyistä edullisemmalla hinnalla.

Haluaako organisaationne olla osa Euroopan laajuista vähähiilisyysyhteisöä? Tarjoaisitko työntekijällesi mahdollisuuden oppia murrosajattelua, työskennellä kuukauden ulkomaisessa organisaatiossa ja etsiä uusia, innovatiivisia ratkaisuja? Ottaisitko vastaan kuukaudeksi ulkomaisen ammattilaisen, joka toisi uudenlaista ajattelua organisaatioonne?

Lämpöpumppujen sekä kappalemääräinen että erityisesti euromääräinen myynti kasvoi viime vuonna. Isojen lämpöpumppujen kauppa jatkoi vilkastumistaan. Reiluun 60 000 asennettuun lämpöpumppuun investoitiin jo lähes puoli miljardia vuodessa. Vuonna 2017 asennettujen lämpöpumppujen lämpöteho oli 500 MW.

Savo-Solar on allekirjoittanut lopullisen sopimuksen Véolia ECHM -yhtiön kanssa koskien aurinkolämpöjärjestelmän toimitusta ranskalaiseen Voreppen kaupunkiin. Toimituksen esisopimus allekirjoitettiin kesäkuussa 2017.

Vuodenvaihteessa myynnissä oleviin takkoihin ilmestyivät kodinkoneliikkeistä tutut energiamerkit. Sähkölaitteissa energiamerkin tarkoitus on auttaa vähentämään sähkönkulutusta omilla ostovalinnoilla. Takkojen energiatehokkuudella tarkoitetaan sitä, kuinka hyvin puun palamisessa vapautuva lämpöenergia saadaan hyötykäyttöön.

Vesikäsittelyillä vuolukivestä paljastuu uusia sisustuksellisia pintoja. Tulikiven uusi Pielinen-takkamallisto koostuu neljästä pienikokoisesta kiertoilmatakasta, jotka sopivat monipuoliseen lämmittämiseen. Toisin kuin perinteisissä kamiinoissa niiden paksu vuolukivikuori varaa lämpöä pitkään hiilloksen sammuttua.

Ari Tolonen (56) on nimitetty OptiWatti Oy:n toimitusjohtajaksi 1.4.2018 alkaen. OptiWatti tarjoaa kodin ja kiinteistöjen älykästä energianhallintaa ja -optimointia.

KONE Hissit Oy:n entinen palveluliiketoimintajohtaja Veli-Matti Heimonen aloittaa Solnet Green Energy Oy:n uutena maajohtajana 2.1.2018. Tehtävässään hän vastaa Suomen maayhtiön liiketoiminnasta, kumppaniverkoston kasvattamisesta sekä asiakkuuksien hoidosta.

Vuonna 2017 Lähienergialiitto jatkoi kuluttajanäkökulman edistämistä energiapolitiikan keskiössä. Lämmityksen ja liikenteen tärkeys nousi esiin energiajärjestelmän puhdistamisessa. Liikennejärjestelmän tehokkuutta on parannettava ja kaikki mahdolliset keinot on käytettävä, sekä öljylämmitys on korvattava nopeasti muilla ratkaisuilla. Puhtaan energian yritykset saavuttivat voittoja kotimaassa ja viennissä sekä pääomamarkkinoilla. Vierailijablogaukset jatkuivat korkeatasoisina, aiheina mm. lämmitys, energiajärjestelmän sähköistyminen, digitalisaatio, tuulivoima.

 

Uutiskirjeen tavoite

Lähienergialiiton tavoite on edistää suomalaista uusiutuvan energian käyttöä ja siihen liittyvää teknologiaa ja liiketoimintaa. Yksi tärkeä osa liiton toiminnasta on myöskin Lähienergialiiton ja sen jäsenten toiminnasta tiedottaminen. Nykymaailmassa viestintäkanavia on monia ja me pyrimme palvelemaan jäsenistöämme ja sidosryhmiämme mahdollisimman monessa kanavassa. Siksi tämä kerran kuukaudessa sähköpostilla lähetettävä uutiskirje. Kaikki Lähienergialiiton uutiskirjeet löytyvät tämän linkin avulla.

Tilaa kuukausittainen uutiskirje Lähienergialiiton toiminnasta.

Muita Lähienergialiiton uutisia ja vilkasta blogausta pääset seuraamaan tämän linkin avulla. Kaikki Lähienergialiiton viralliset julkaisut taas löytyvät tämän linkin avulla.

 

Kirjoittaja:

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää seuraavia HTML tageja ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>