Näin hankit aurinkosähköjärjestelmän

Aurinkosähkö

Tälle sivulle on koottu tiedot, joiden avulla sähköverkkoon kytketty aurinkosähköjärjestelmä on helppo hankkia. Lisätietoja aurinkoenergiasta ja sen hyödyntämisestä löydät sivustomme kohdasta Aurinkoenergia.

Aurinkosähköjärjestelmän mitoitus tulee tehdä omaan sähkönkulutukseen perustuen

Taloudellisesti järkevintä on pyrkiä maksimoimaan omaan käyttöön jäävä sähkö. Selvitä oma sähkönkulutukseksi sähköyhtiön laskuista tai sähköyhtiön verkkopalvelusta. Aurinkosähköjärjestelmän mitoitus on järkevintä tehdä yhdessä järjestelmän toimittajan kanssa, silloin saadaan parhaiten omaan sähkökulutukseen ja sen ajoitukseen sopiva järjestelmä.

Suuntaa antavat aurinkosähköjärjestelmien koot ovat:

  • Sähkölämmitteinen omakotitalo: 25 000 kWh/vuosi, jolloin aurinkosähköjärjestelmä noin 5 kWp
  • Muu kuin sähkölämmitteinen omakotitalo: 6 000 kWh/vuosi, jolloin aurinkosähköjärjestelmä noin 3 kWp
  • Yrityskiinteistö: 200 000 kWh/vuosi, jolloin aurinkosähköjärjestelmä noin 40 kWp
  • Maatilan kiinteistö (maitotila): 125 000 kWh/vuosi, jolloin aurinkosähköjärjestelmä noin 20 kWp

Järjestelmän mitoitukseen liittyen kannattaa ottaa yhteys omaan jakeluverkkoyhtiöön. Lue lisää sähkön pientuotannon liittäminen jakeluverkkoon.

Ennen hankintaa on varmistettava oman kunnan rakennusvalvonnasta vaatiiko aurinkosähköjärjestelmä rakennus- tai toimenpidelupaa

Toukokuun 2017 alusta astui voimaan maankäyttö- ja rakennuslaki. Sen mukaan lähtökohtaisesti aurinkopaneelien (eikä -keräinten) asentaminen ei vaadi toimenpide- eikä rakennuslupaa. Kuitenkin joissain kunnissa on aikaisemmin tehty rakennusjärjestyksiin määräyksiä aurinkopaneelien asentamisesta, joten kuntakohtaisia eroja löytyy. Ne on hyvä selvittää ennen hankintaa.

Voiko verkkoyhtiö rajoittaa rakennettavan voimalaitoksen kokoa?

Järjestelmän mitoitukseen liittyen kannattaa ottaa yhteys omaan jakeluverkkoyhtiöön. Lue lisää sähkön pientuotannon liittäminen jakeluverkkoon.

Kun käyttöpaikassa yhteensä vähintään 50 kW (aurinkosähkö)järjestelmä ja jossa useampi kuin yksi invertteri, täytyy toteuttaa keskitetty suojaus. Invertterien omat suojaukset eivät täytä standardin vaatimusta. Lue lisää Sähkön pientuotannon myyttejä murrettuna.

Aurinkosähköjärjestelmän hankinta on myös investointi kiinteistöön

Hintatasosta kannattaa ottaa selvää ennen päätöksentekoa tai pyytää tarjouksia muutamalta toimittajalta.

Aurinkosähkön hankintaan saa tukea:

Aurinkosähkön kannattavuuden laskennasta liikkuu monia tarinoita. Yksinkertaistaen voi sanoa, että aurinkoenergia on Suomessa taloudellisesti kannattavaa, kun sillä korvataan kalliimpaa ostoenergiaa. Kannattavuuden laskentaan vaikuttaa monet tekijät: oman sähkönkulutuksen määrä, kiinteistön sijainti, investoinnin tekijä jne.

Takaisinmaksuaika ei ole yksin soveltuva menetelmä eikä anna oikeaa kuvaa aurinkoenergiainvestoinnin kannattavuudesta, koska aurinkopaneelien käyttöikä on noin 30 vuotta sekä järjestelmä on teknisesti hyvin toimintavarma. Takaisinmaksuaikaa laskettaessa ei oteta huomioon investoinnin pitoaikaa eikä jäännösarvoa. Yksittäisenä investoinnin mittana takaisinmaksuaikamenetelmää voidaan puolustaa vain, jos investoinnin vanhenemisriski on huomattava

Hyvät välineet kannattavuuden arviointiin löytyy :

Varmin tapa onnistua hankinnassa on käyttää luotettavaa aurinkosähkötoimittajaa ja valita avaimet käteen -toimitus

Avaimet käteen -toimitus on nykyisin yleisin tapa hankkia aurinkosähköjärjestelmä. Pätevä yritys hoitaa tarvittavat luvat ja neuvoo muiden asioiden hoitamisesta, Lähienergialiiton jäsenyritykset ovat luotettavia toimittajia. Verkkoon kytkettävä aurinkosähköjärjestelmä vaatii paikalliselta verkkoyhtiöltä luvan sähköverkkoon kytkeytymistä varten, avaimet käteen -toimituksissa tämän hoitaa toimittaja.

Verkkoon kytkettävää aurinkosähköjärjestelmää ei saa, eikä voi asentaa kokonaan itse

Lisäksi sinun on tehtävä myyntisopimus sähkön myyntiyhtiön kanssa oman kulutuksen ylittävän pientuotannon osalta. Yleinen tapa on, että sähköyhtiö, jolta ostat sähkön myös ostaa sinun myymän sähkön. Aurinkosähkön pientuottajana ylijäämäsähkön myyntiehdot on hyvä ottaa huomioon sähköyhtiöitä vertaillessa, niissä on nykyään eroja sähköyhtiöiden välillä.

Lisätietoja aiheesta

Lähienergialiiton sivuilta löytyy paljon tietoa. Mm. artikkelit

Aurinkosähköjärjestelmät: toimintaperiaate ja kannattavuuteen liittyvät tekijät

 

Kirjoittaja:

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

 

Ajankohtaista

aurinko yhteistö

Uusiutuvien voitto on varma, mutta ajankohta on epävarma. Mutta ei enää

Pitkään oli Lähienergialiiton hallituksessa sanonta, että voitto on varma, mutta sen ajankohta ei. No nyt sekin on selvä: uusiutuva energia nousi fossiilisten ja turpeen ohi energian kokonaiskulutuksessa vuonna 2020. Uusiutuvien osuus oli 40% energian kokonaiskulutuksesta.    Energian kokonaiskulutus oli Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan 1,28 miljoonaa terajoulea (TJ) vuonna 2020, mikä vastasi 6 prosentin laskua edellisvuoteen verrattuna. […]