Lähienergia kiinnosti SuomiAreenan kävijöitä

Lähienergialiitto oli mukana SuomiAreenan Kansalaistorilla. Kolmen päivän ajan keskustelimme SuomiAreenan kävijöiden kanssa uusiutuvaan energiaan ja energiatehokkuuteen liittyvistä kysymyksistä. Tämän lisäksi kävijät pääsivät mittelemään voimiaan kahvinkeittimen kanssa, lataamaan akkujaan, testaamaan tietojaan tuulivoimasta ja kokeilemaan onneaan. 

 

Poriin lähdettiin hyvissä ajoin, jo sunnuntaina

Tänä vuonna Lähienergialiitto oli ensimmäistä kertaa mukana SuomiAreenalla. Meidän tavoitteena on tehdä uusiutuvan energian käytöstä helppoa, jakaa siihen liittyvää ajantasaista ja oikea tietoa, sekä tehdä energiasta tuttu ja hauska asia. Niinpä pakettiautoon lastattiin kaikkea kivaa:

Kuvaaja Tapio TuomiKuvaaja Tapio TuomiKuvaaja Tapio Tuomi

Sunnuntaina illalla SuomiAreenan henkilökunta hieman auttoi, niin telttapaikka Itäpuiston ja Yrjönkadun risteyksessä saatiin valmiiksi ennen auringonlaskua.

 

Maanantai-aamulla SuomiAreena heräsi henkiin

Kansalaistorilla puhkesi kukkaan Lähienergialiiton esittelypaikka:

Kuvaaja Tapio Tuomi

 

Heti aamusta lähtien saimme tasaisen virtana kiinnostuneita kävijöitä. Aurinkopaneelit olivat valmiina auttamaan kävijöitä: kännykän pystyi lataamaan aurinkosähkön avulla. Aika yleinen ihmettelyn aihe oli, että  myös pilvisellä säällä auringonvalosta saadaan energiaa.

Kävijöille tarjottiin tietoa tuulivoimasta tuulihyrrän avulla. Kysymykseen ”Kuinka kauan kestää 3 MW:n tuulivoimalalla tuottaa vuoden sähköt kerrostalokaksioon?” pääsi vastaamaan pyörittämällä tuulivoimalan potkuria. Vastaukset vaihtelivat runsaasti ja oikean vastauksen kuuleminen aiheutti yleensä hämmästyneen reaktion ”ai niin, lyhyessä ajassa”. Oikeat vastaukset löytyvät sivun alalaidasta.

Kuvaaja Tapio Tuomi
Tuulihyrrää operoimassa Anni Mikkonen

 

Kävijöitä kiinnosti uusiutuva energia laidasta laitaan

Keskustelun aiheet ja kävijöiden kysymykset kattoivat uusiutuvan energian laidasta laitaan: sähköyhtiöiden myymän sähkön alkuperästä 1700-luvulla rakennetun asuinrakennuksen energiatehokkaaseen lämmitysratkaisuun. Ekosähkön kilpailuun osallistuneet saavat vielä odotella hetken, arvonta suoritetaan 22.7. ja voittajille ilmoitetaan palkinnoista henkilökohtaisesti.

Kuvaaja Tapio Tuomi
Kuvaaja Tapio Tuomi

 

Suomalaiset juovat maailmassa eniten kahvia per henkilö. Entä jos kahvinkeittoon tarvittava sähkö on tuotettava itse?

Tarjosimme mahdollisuuden keittää kupillisen kahvia niin, että tarvittava sähkö tuotetaan kuntopyörillä. Tarjous oli sellainen, ettei siitä moni kieltäytynyt. Kaikille oli yllätys, kuinka suuri kahvinkeittimen lämpövastus (300 W) onkaan. Toinen yllätys oli se, että kahvikupillisen keittämiseen kahdella henkilöllä kesti kauan: lyhyimmät ajat olivat 3 – 4 minuuttia. Ja aika usein polkijat tyytyivät espressoon. Alla olevassa kuvassa kahvikuppi saatiin täyteen.

Kuvaaja Tapio Tuomi
Kahvinkeittimen teho oli 300 W, tavallisen MoccaMasterin teho on 1500 W.

 

 

Keskiviikon jälkeen esittelypaikka purettiin

Kolmen keskustelutäyteisen päivän jälkeen oli aika purkaa teltta ja palata etelään. Pori SuomiAreenan ja Jazzien aikaan on täynnä ihmisiä, elämää ja kiinnostavia keskusteluita.

Kuvaaja Tapio Tuomi
Telttapaikka jäi alkuperäiseen, siistiin kuntoon.

 

Kirjoittaja haluaa kiittää kaikkia mukana olleita: Anni Mikkonen, Heidi Paalatie, Marja Kaitaniemi, Elisa Kalliokoski, Pentti Itkonen, Juha Pölönen ja Jyri Seppä. Erityskiitos Janne Käpylehdolle laitteiden rakentamisesta.

Tiistaina 12.7. järjestetystä Myyntimurtajat-keskustelutilaisuudesta on tarjolla videointi.

 

Kirjoittaja:

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

 

Tuulihyrrän oikeat vastaukset

Kuinka kauan kestää 3 MW tuulivoimalla tuottaa keskimääräisen kerrostalokaksion vuoden sähköt?

Tuulennopeudella 11 m/s: 42 minuuttia.

Tuulennopeudella 9 m/s: 54 minuuttia.

Tuulennopeudella 7 m/s: 2 tuntia.

Tuulennopeudella 5 m/s: 5 tuntia.

Ajankohtaista

biokaasu Gasum Turku

Gasum avasi Suomen ensimmäisen nesteytettyä biokaasua tuottavan Turun biokaasulaitoksen – Kiertotalous toteutuu Turun seudulla

Gasum pyrkii aktiivisesti lisäämään biokaasun tuotantokapasiteettia laajentamalla ja tehostamalla olemassa olevia biokaasulaitoksia sekä lisäämällä hankintaa. Turun biokaasulaitoksen avajaisia vietettiin 12.11.2020. Laitos on Suomen ensimmäinen biokaasulaitos, joka tuottaa nesteytettyä biokaasua liikenteen, teollisuuden ja meriliikenteen tarpeisiin.   Suomen ensimmäisen nesteytettyä biokaasua tuottavan biokaasulaitoksen käyttö alkoi Gasumin Turun Topinojalla sijaitsevan biokaasulaitoksen mittava laajennus- ja modernisointiprosessi on saatu päätökseen. […]