Kyproksella rakennusten energiaongelmaa ratkomassa

Kirjoitan blogia matkalla Kyprokselle. Athienou -niminen kunta on hakenut EU-hankkeessa apua julkisten rakennusten energiankäytön tehostamiseksi. Pääsin tehtävään Lähienergialiiton yritysjäsenen Tyrsky Consultingin luotsaaman Climate-KIC -ohjelman kautta. Ohjelmassa pyritään lähettämään työntekijöitä jopa satoihin, noin kuukauden mittaisiin projekteihin ympäri Eurooppaa.

 

Erinäisissä haasteissa olevan, noin 5 000 asukkaan kunnan energialaskut ovat suuret. Tiedossa on että useissa kohteissa on käytössä hyvinkin vanhentunutta jäähdyttämiseen, lämmittämiseen ja valaistukseen liittyvää tekniikkaa. Pääenergianlähteenä on ilmeisesti kallis diesel. Kunta sijaitsee YK:n puskurivyöhykkeellä. Athienoulla ei ole omaa rantaviivaa mutta puistot, lämminhenkiset paikalliset ihmiset ja ”ofto kleftiko” -niminen saviruukussa valmistettu lammasruoka mainitaan pääelinkeinon eli turismin vetonauloina.

Työskentely tapahtuu yhteistyössä kunnan pormestarin kanssa. Julkisessa omistuksessa ovat mm. kunnantalo, lastentarha, senioritalo, urheiluhalli sekä tenniskeskus. Suomessa olen tottunut miettimään asioita tilojen lämmittämisen kannalta, nyt päällimmäisenä on jäähdytys. Ennusteen mukaan luvassa on jopa 38 asteen lämpötiloja, vaikka eletään syyskuuta. Olen yrittänyt varautua mahdollisimman moneen, jotta käynnistäni voitaisiin todeta olleen hyötyä. Lainassa on mm. tietokirjoja ja lämpökamera, jolla pyrin paikantamaan vuotokohdat joista rakennusten kylmä/viileä karkaa. Olen myös kysellyt Lähienergialiiton jäsenyrityksiltä tietoa mm. uusimmista lämpöpumppu- ja aurinkoenergiaratkaisuista. Lisäksi tietokoneella on erinäisiä laskentaohjelmia.

Kuvat Maaria Laukkanen

Saaressa jossa mm. aurinkoenergiaa on saatavilla reilusti ympäri vuoden, eivät takaisinmaksuajat lähienergiaratkaisuille varmasti pitkiä ole, mutta konkreettisiin muutoksiin 1,5 kk on tietenkin lyhyt aika. Kilmate-KIC ohjelmaan kuului erilaisten ongelmien ratkomiseen ja uusien ideoiden läpiviemiseen liittyvä kolmipäiväinen koulutus. Voi olla, että eniten käytössä ovatkin perinteiset Post-it -laput, joilla kokonaistilanne ja muutokseen tarvittavat toimijat ja tekijät voidaan paremmin hahmottaa yhteistyössä kunnan työntekijöiden kanssa. Ja löytää jotakin isompia rattaita valmiina pyörimään.

Blogi jatkuu kun tietoa ja kokemuksia on tullut lisää!

 

Kirjoittaja

Maaria Laukkanen

Lähienergialiiton hallituksen varajäsen

Yrittäjä (Eksergia.fi) ja osa-aikainen projekti-insinööri (Metropolia AMK) rakennusten tietomallien, energiatehokkuuden ja koulutuksen parissa

 

Blogisarjan toinen kirjoitus Terveiset Kyprokselta rakennusten energiatehokkuusprojektista

Ajankohtaista

energiahaaste wattinen

Energiahaaste: kuka vähentää eniten lämmitysenergian käyttöä talvella?

Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten alueella käynnistyy joulukuussa ensimmäinen taloyhtiöiden Energiahaaste, jossa taloyhtiöt pääsevät mittelemään kaukolämmön energiankulutuksen merkeissä. DNA Oyj:n Wattinen-lämmityspalvelun järjestämässä Energiahaaste 2021 -kilpailussa etsitään pääkaupunkiseudun eniten lämmitysenergiaa tulevana talvena vähentävää taloyhtiötä. Haaste auttaa taloyhtiöitä seuramaan energiankulutustaan ja keksimään uusia keinoja sen tehostamiseen. Kilpailuaika on 1.12.2020–28.2.2021 Asumisen lämmitykseen käytettävän energian ympäristövaikutuksesta on puhuttu viime aikoina […]