3

Kumpulasta tulee aurinkosähkökylä

Kumpulasta tulee aurinkosähkökylä. Ensimmäiseksi kerkesi Auli Kontinen. Laitteisto kytkettiin 12.3.2015 verkkoon, kun kiinteistön Auli Kontinen väänsi kytkimestä, ja katolta tuli 3 470 wattia. Aurinkosähköjärjestelmän nimellisteho on 4 500 wattia.

 

Kumpula-Toukola Kylätilayhdistyksen vuonna 2014 käynnistämä “Kumpulasta aurinkoenergiakylä” – hanke etenee tällä viikolla välitavoitteeseensa, kun ensimmäinen aurinkosähköjärjestelmä asennetaan ja liitetään sähköverkkoon. Aurinkoenergiahankkeessa on mukana parikymmentä kiinnostunutta, omakotitaloja ja asunto-osakeyhtiöitä. Ensimmäisenä käytännön toimiin tarttui Auli Kontinen, jonka omakotitaloon järjestelmä nyt siis asennetaan. “Syyt hankintaan ovat enimmäkseen arvoissa, joista tärkeimmät ovat energiaomavaraisuuden lisääminen sekä ilmastotalkoisiin osallistuminen. Eikä sähkölaskun pienenemisestä tietenkään haittaa ole“, Kontinen toteaa.

Aurinkosähkön hinta alkaa olla kohdallaan. Kahdessa järjestetyssä energiaillassa luennoinut tietokirjailija ja energia-asiantuntija Janne Käpylehto toteaa: ”Omalta katolta voi saada sähköä samaan hintaan kuin sähköyhtiöltä noin 15 vuoden takaisinmaksuajalla laskettuna – ja paneelit tuottavat sähköä kymmeniä vuosia. Nyt asennettava järjestelmä kannustaa varmasti muitakin Energiaremonttiin, kun pääsee näkemään käytännössä miten helposti käyttöönotto tapahtuu. Hinta on jo kunnossa mutta esimerkkejä puuttuu.

Hankkeen käynnistäjä Mikko Kotro Kumpula-Toukola Kylätilayhdistyksestä on tyytyväinen siihen, että ensimmäiset paneelit vihdoin nousevat katolle. “Alueella asuu ennakkoluulotonta väkeä ja uskomme, että tästä ensimmäisestä järjestelmästä saatavat kokemukset rohkaisevat muitakin kiinteistöjä järjestelmien käyttöönottoon. Ja ehkä me myös tarvitsemme tällaisia vähän raikkaampia ruohonjuuritason avauksia kansallisten, jokseenkin ummehtuneiden energiapoliittisten linjauksien vastapainoksi“, Kotro sanoo.

Valokuvia, myös ilmakuvia asennuksesta voi pyytää sähköpostilla osoitteesta janne.kapylehto(at)mail.com

Lisätietoja

Janne Käpylehto, hankkeen asiantuntija, janne.kapylehto(at)gmail.com, puh. 045-3596945
Mikko Kotro, Kumpula-Toukola Kylätilayhdistys RY, puh. 050 338 4228
Auli Kontinen, 040-5500877

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää seuraavia HTML tageja ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>