Kaukomarkkinat haluaa energiatehokkuuden edelläkävijäksi

Lähienergialiitto sai tilaisuuden järjestää tammikuun lopussa vierailun Kaukomarkkinat Oy:öön tutustumaan yhtiön tarjoamiin monipuolisiin lähienergiaratkaisuihin.

Kaukomarkkinat on 66-vuotias kauppahuone, joka on historian saatossa nimensä mukaisesti avannut ovia uusiin kaukaisiin maihin. Monet muistavat Kaukomarkkinat japanilaisesta viihde-elektroniikasta tai rannekelloista. Monitahoinen historia on muovautunut energiatehokkuuden strategiaksi, jota täydentävät ammattilaisten kovaa käyttöä kestävät työkalut, AV-teknologia ja ympäristöteknologia.

Energiatehokkuus toiminnan keskiöön

Kaukomarkkinat on kuulunut vuodesta 2008 lähtien monialayhtiö Aspoon ja toiminnan strategiaksi on valittu energiatehokkuus. Se tuntuukin luontevalta, kun huomioi Aspo taustan energiayhtiönä.

Panasonic on yksi Kaukomarkkinoiden pitkäaikaisia yhteistyökumppaneita ja valmistaa mm. korkealaatuisia lämpöpumppuja. Kaukomarkkinat onkin yksi ilmalämpöpumppujen pioneereja Suomessa. Tuotevalikoima on sittemmin täydentynyt maalämpöpumpuilla, varaajilla, aurinkoenergiaratkaisuilla ja muilla tuotteilla, jotka antavat mahdollisuuden rakentaa kattavia lähienergiaratkaisuja. Pientalojen rinnalla ratkaisut ovat entistä enemmän laajentuneet toimitilojen järjestelmiin.

Laaja teknologiariippumaton valikoima

– Meidän vahvuutemme on laaja tuotevalikoima, koko järjestelmä, kertoo Kaukomarkkinat Oy:n toimialajohtaja Kati Manninen. – Samalla se on myös haaste, kun kaikki pitää saada toimimaan kokonaisuutena. Strategiamme on toimittaa asiakkaillemme toimiva järjestelmä, ratkaisu, ei pelkkiä komponentteja. Tällä pyrimme erottautumaan markkinoilla. Olemme olleet alalla pitkään, mutta meillä on edelleen pitkä matka siihen mikä haluamme olla.

Kaukomarkkinoiden toimialajohtaja Kati Manninen kertoi, että yhtiö panostaa voimakkaasti uusiutuvien energialähteiden markkinoihin.

Kaukomarkkinoiden toimialajohtaja Kati Manninen kertoi, että yhtiö panostaa voimakkaasti uusiutuvien energialähteiden markkinoihin.

Ratkaisukeskeisyyden rinnalla Kaukomarkkinoiden vahvuus on teknologiariippumattomuus. Paras kokonaisratkaisu onkin usein hybridi, jossa hyödynnetään eri teknologioita. Ilmalämpöpumput, ilmasta veteen -pumput ja maalämpöjärjestelmät ovat toiminnan vahvaa keskiötä. Niihin liittyy hyvä varaajaosaaminen ja kokonaisuutta täydentää monipuoliset aurinkoenergiaratkaisut.

– Koettakaa ostaa järjestelmä!, täräyttää lämmitysjärjestelmistä vastaava myyntipäällikkö Karri Sirèn. – Ostamisen vaikeus on keskeinen asia, jonka haluamme selättää. Kun vaikkapa maalämpöjärjestelmän toiminta pitää optimoida, saattaa yksi pieleen mennyt asia pilata koko asian. Kun maalämpö liitetään toiseen järjestelmää, kuka vastaa kokonaisuudesta?

Asiaa vaikeuttaa entisestään, että kaksi laitetoimittajaa saattaa neuvoa saman asian aivan eri tavalla. Siinä on urakoitsija aika hämillään – kuluttajasta puhumattakaan. Itse asiassa molemmat laitetoimittajat saattavat olla oikeassa, mutta heidän laitteissaan on vain pieniä eroavaisuuksia, joista seuraa tyystin erilaiset neuvot.

Lähienergialiitto oikealla asialla

Tiedottaminen, puolueettomuus ja näkemysten yhdistäminen ovat Kaukomarkkinoiden edustajien mielestä tärkeimpiä toimialaa edistäviä asioita – ja juuri niitä asioita, joita varten Suomen Lähienergialiitto on perustettu. Suuri yleisö on kiinnostunut energiataloudellisuuteen liittyvistä asioista. Aurinkoenergia kaikissa muodoissaan on erityisen kiinnostavaa, samoin kaikki muu uusiutuva.

Sirènin mukaan ei ole messuja, joilla ei tehtäisi tarjouksia aurinkosähköjärjestelmistä. Seuraava kynnys on kuitenkin edelleen korkea. ”Maksaako aurinkosähkö itsensä takaisin, keneltä saan luotettavaa tietoa?” Epävarmuudesta huolimatta asia on kuitenkin edistynyt merkittävästi. Aurinkoenergiaa ei enää pidetä vain höyrähtäneen hommana – se alkaa pikemminkin olla positiivinen statussymboli ja edelläkävijän merkki.

Jouko Lampila

Kuvan varaaja edustaa Kaukomarkkinoiden edustamaa kehittynyttä tekniikkaa, jossa yhdistyy taloudellisuus, kestävyys ja hyvä lämpimän veden riittoisuus.

Lähienergia etenee vahvasti

Kaukomarkkinoiden tuotetarjonta on monipuolinen ja sen läpikäyminen vaatii niin laajaa taustoittamista, että tuote-esittelyt ovat tässä aiheettomia. Yhtiö on juuri julkaissut erittäin selkeän ”Lähienergian valintaoppaan”, jossa perusasiat on esitelty hyvin. Perustietojen selvittämisen jälkeen keskustelut myyjien kanssa ovat huomattavasti sujuvampia.

Vierailu antoi kaikkiaan hyvän ja vakuuttavan käsityksen Kaukomarkkinoiden paneutumisesta asiaansa. Lähienergia on nyt entistä paremmin kaikkien ulottuvilla ja siihen kannattaa panostaa.


Jouko Lampila

Suomen Lähienergialiiton jäsen

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää seuraavia HTML tageja ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>