Kansalaisaloite eduskunnalle energiatodistuslain muuttamisesta – Ympäristövaliokunnan asiantuntijakuuleminen

Lähienergialiitto oli 30.4.2014 Eduskunnan Ympäristövaliokunnan kuultavana kansalaisaloitteesta energiatodistuslain muuttamisesta. Lähienergialiitto on nykymuotoisen Energiatodistuksen kannalla ja siis kansalaisaloitteen muutosvaatimuksia vastaan. Tarvitsemme lämmitysjärjestelmien muutokseen uusiutuvan lähienergian suuntaan ohjauskeinoja, johon tarkoitukseen Energiatodistus on mitä mainioin. Yritimme saada perusteltua tämän mahdollisimman selkeällä suomenkielellä lyhyessä puheenvuorossamme.
Kuultavista Omakotiliitto ja Kiinteistövälittäjäliitto puolusteli aloitetta useilla tutkimuksilla ja haastatteluilla, joiden mukaan heidän jäsenensä eivät tykkää kun heidän talonsa ”katsastetaan”. Eikä tuloskaan ole oikea. Kulutuksen ilmoittaminen uusissa ja 2008 nuoremmissa taloissa riittää.  Päähuomio on koko ajan sähkölämmitetyissä taloissa. Paikalla oli myös vahva Energiateollisuuden ja Sähköurakoitsijaliiton edustus, yleisössä, vaikka heitä ei asiantuntijakuulemiseen ollut kutsuttukaan.
Ympäristöministeriö ja Motiva esittivät, ilmeisesti viime viikkoisen Asuntoministerin kannanoton vaimentamina, varovasti Energiatodistuksen käytön tarpeellisuutta puoltavia näkökantoja.
Ympäristövaliokunnan jäsenten kysymyksissä ja kysymättä jättämisissä paistoi paitsi poliittisen elämän raadollisuus, myös välinpitämättömyys, varovaisuus ja ihan  jonkin verran tietoinen tai tiedostamaton ymmärtämättömyys. Toki siellä oli teräviäkin huomioita, mutta myös hereillä olonsa kanssa painiskelevien edustus oli varsin vahva.
Jussi Hirvonen
Lähienergialiiton kannanoton esittäjä
hallituksen vpj.
Lue kannannotto: Kannannoto kansalaisaloitteeseen energiatodistuslain muuttamisesta