Lähienergialiiton lausunto: luonnos valtioneuvoston asetusluonnoksesta energiatuen myöntämisen yleisistä ehdoista

Viite: TEM/2096/03.03.01/2017

LUONNOS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI ENERGIATUEN MYÖNTÄMISEN YLEISISTÄ EHDOISTA

Suomen Lähienergialiiton lausunto

 

Suomen Lähienergialiitto kiittää mahdollisuudesta antaa lausunto asetukseen energiatuen myöntämisen yleisistä ehdoista.

Suomen Lähienergialiiton tavoite on tehdä hajautetun uusiutuvan energian tuottamisesta ja hyödyntämisestä mahdollisimman vaivatonta. Tavoitteen toteutumisen kannalta on erittäin tärkeää, että hallitus tukee puhtaan energian yritysten liiketoimintaedellytyksiä ja sitä kautta lisää työllisyyttä, sekä auttaa Suomea saavuttamaan Pariisin ilmastotavoitteet.

Lähienergialiiton mielestä asetus auttaa energiatehokkuuteen ja uusiutuvaan energiaan tehtävien investointien kasvua. Lisääntyvät energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian investoinnit parantavat toimialan yritysten toimintaedellytyksiä ja lisäävät työllisyyttä, sekä auttavat Suomen ilmastotavoitteiden täyttämisessä.

Lähienergialiitto pitää hyvänä asetuksessa esitettyjä näkökohtia:

  • energiatuen jatkuminen pääpiirteiltään samanlaisena tuo jatkuvuutta energiapolitiikan toteutukselle. Jatkuvuus ja ennustettavuus luo energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian yrityksille hyvän perustan, sekä mahdollistaa uusien innovaatioiden ja palveluiden kehittämisen. Asetuksen lisäksi energiatukeen budjetoidun määrän säilyttäminen vähintään nykyisellä tasolla tuo energia- ja ilmastopolitiikkaan jatkuvuutta.
  • tuen kohdentaminen erityisesti taakanjakosektoriin kuuluviin investointeihin. Tämä tarjoaa kuluttajille mahdollisuuden osallistua energiajärjestelmän puhdistamiseen ja ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Lähienergialiiton mielestä näihin Lähienergialiiton kannalta tärkeisiin asioihin ei ole kiinnitetty riittävästi huomiota:

  • Suomessa asuu yli 2,5 miljoonaa kansalaista noin 80 000 taloyhtiössä. Ja jälleen nämä luonnolliset energiayhteisöt – asunto-osakeyhtiöt – ovat ainoana ryhmänä jäämässä tuen ulkopuolelle. Energiapolitiikan retoriikassa kuluttajat – asumismuodosta riippumatta – on nostettu keskiöön, mutta toimenpiteiden tasolla suuri joukko heistä on jätetty tukien ulkopuolelle. Energiajärjestelmän puhdistamisessa tarvitaan kaikkien panosta, myös asunto-osakeyhtiöiden ja niiden osakkaiden. Koska haittaverotuksen korotukset ovat riittämättömät, haitallisten yritystukien karsiminen ei etene riittävän nopeasti, eikä päästökaupan hintataso ole riittävän korkea, on perusteltua käyttää energiatukea puhtaan energian investointien kiihdyttämisessä. Lähienergialiitto ehdottaa, että asunto-osakeyhtiöiden rooli energia- ja ilmastostrategian toteutuksessa otetaan laaja-alaisen työryhmän käsiteltäväksi, jotta saadaan kokonaisuuden kannalta oikeudenmukainen, työllisyyttä lisäävä ja energianjärjestelmää puhdistava vaikutus maksimoitua. Lähienergialiitto on valmis osallistumaan käynnistettävän työryhmän toimintaan.
  • Investoijien liiketoiminnan ja investointihankkeiden mahdollisimman tehokkaan läpiviennin kannalta hakemusten käsittelyaikoihin olisi hyvä saada lupaus päätöksen käsittelyajasta, samalla säilyttäen joustava ja tehokas hakuprosessi. Erityyppisten ja -kokoisten hankkeiden käsittely ymmärrettävästi vaatii erilaiset resurssit hakemuksien käsittelyssä ja se on syytä huomioida. Ratkaisu voi olla esimerkiksi seuraava. Hakemuksien oletuskäsittelyaika on korkeintaan yksi viikko. Tämä lupaus koskisi hakemusta, jossa kaikki tarvittavat tiedot ja hanke olisi yksinkertainen, esim. aurinkosähköjärjestelmän hankinta. Isompien ja monimutkaisempi hankkeiden osalta jatkuvassa haussa hakemus – jossa kaikki tarvittavat tiedot – käsitellään korkeintaan kolmen kuukauden sisällä. Tai jos määritellään hakuaikataulu, niin vastaava hakemus käsitellään korkeintaan kahden kuukauden sisällä.
  • Näihin energiatukeen oikeutettuihin hankkeisiin voitaisiin lisätä pienvesivoiman repowering-hankkeet silloin kuin niillä saavutetaan merkittävä tehonkorotus uuden teknologian ansiosta. Pienvesivoiman osalta energiatuen rajaaminen pelkästään uuden tuotantokapasiteetin lisäämiseksi ei ole kustannustehokkain tapa varmistaa uusiutuvan sähkön tuotantokapasiteetti. Siksi pienvesivoiman osalta nykyisen uusiutuvan sähkön tuotantokapasiteetin kasvatus voisivat myös olla energiatuen piirissä.

 

Lähienergialiitto kannattaa uusiutuvan energian käyttöä lisääviä ja energiatehokkuutta parantavia toimenpiteitä. Ehdotetun asetuksen voimaantulo lisää uusiutuvan energian tuotantoa ja käyttöä.

 

Lisätiedot

 

Puheenjohtaja Raimo Lovio, puh. 040 353 8242, raimo.lovio(at)lahienergia.org

Järjestöpäällikkö Tapio Tuomi, puh. 040 568 7351, tapio(at)lahienergia.org

 

Ajankohtaista

Lähienergialiitto mukana FinSolar-hankkeessa aurinkoenergiamarkkinoiden vahvistamiseksi Suomessa

Suomen aurinkoenergiamarkkinoita ollaan kasvattamassa Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun vetämässä FinSolar-hankkeessa, jossa mukana on yli 40 yritystä ja organisaatiota. Tekes-rahoitteiseen hankkeeseen osallistuu myös Suomen Lähienergialiitto, joka on ollut aktiivisesti mukana käynnistämässä hankkeen toimintaa.   FinSolar-hankkeen tarkoituksena on edistää suotuisien olosuhteiden luomista aurinkoenergian kotimarkkinoille, jotta suomalaisesta osaamisesta saadaan potentiaali irti. Maailmalla kysyntää osaamiselle on, mutta suomalaisyritysten vientiponnistelut ovat haasteellisia […]