Jatkoaika, keskustelun aika

Tampereen kaupunginvaltuusto lykkäsi 24.10.2016 kokouksessaan päätöstä raitiotien rakentamisesta kahdella viikolla vedoten muun muassa lisäkeskustelun tarpeeseen. Tampereen oopperajuhlat – Maamme energia tarjoaa lisää huipputason keskustelua ja näkemyksiä kuin tilauksesta.

 

Osuva ajoitus

Lähienergialiiton tavoitteena on jakaa faktatietoa ja herättää keskustelua energia-asioista. Tarkoitus on saada asiat huomioiduksi laajoina kokonaisuuksina yksittäisten ratkaisujen sijaan niin keskustelussa kuin päätöksenteossakin.

Tampereen kaupunginvaltuusto päätti maanantaina 24.10. että raitiotien rakentamispäätöstä lykätään vielä kahdella viikolla. Yhtenä syynä mainittiin se, että asiasta täytyy vielä ehtiä keskustella ja kuulla asiantuntijoita ennen päätöksen tekemistä.

Tampereen oopperajuhlat – Maamme energia nostaa liikenteen aiheena osaksi laajempaa energiapoliittista keskustelua. Aivan kuten ratikka on vain yksi osa Tampereen kaavailtuja liikenneratkaisuja, liikenne on vain yksi osa alueellista energia- ja ilmastopolitiikkaa.

Vastaavasti seminaarissa käsitellään asioita sekä faktuaalisen keskustelun että kulttuurin avulla. Kuten taiteilija ja energiaoopperassa kuultava laulaja Oskari Nokso-Koivisto asian ilmaisi, taiteen keinoin voidaan käsitellä asioita, joiden käsittelyyn pelkkä järki ei riitä. Tampereen oopperajuhlilla onkin odotettavissa ennennäkemätön tapahtumakonsepti.

 

Laaja kohdeyleisö

Sijainnin, aihepiirin ja tapahtuman konseptin puolesta Tampereen oopperajuhlien ensisijainen kohderyhmä on luonnollisesti kaikki tamperelaiset joita energia, liikenne tai kulttuuri koskettaa – toisin sanoen kaikki kaupunkilaiset. Tampereelta löytyy myös runsaasti tarkempia kohderyhmiä, eikä kaupunki valikoitunut sattumalta tapahtuman sijainniksi.

Tampereella ollaan hereillä niin energia- ja ilmastoasioiden kuin liikenteenkin suhteen. Meneillään on muun muassa edellisessä kirjoituksessa mainittu Hiilineutraali Tampere 2050 -työpajatyöskentely ja liikenteen osalta raitiotien lisäksi esimerkiksi sähköbussihanke. Kaupungin energia-, ilmasto- ja liikenneratkaisuista vastaavat tahot ovatkin yksi keskeinen energiaoopperan kohderyhmä.

Energia-, ilmasto- ja liikennealan opetusta ja tutkimusta on Tampereella laajasti niin toisella kuin kolmannella asteella sekä aikuiskoulutuksessa. Alan opiskelijoita ja tutkijoita on lähestytty esimerkiksi ainejärjestöjen, opetusyksiköiden ja tutkimuslaitosten kautta. Lisäksi keskustelun poliittinen luonne kiinnostaa epäilemättä Tampereen yliopiston politiikan tutkimuksen opiskelijoita, joita on lähestytty ainejärjestö Iltakoulun kautta.

Tapahtuman aiheet koskettavat luonnollisesti myös kunnallispolitiikassa mukana olevia. Eri puolueiden aluetoimistoja ja nuorisojärjestöjä on lähestytty suoraan. Näin ratikkapäätöksen ja kunnallisvaalien alla energiaooppera onkin ymmärrettävästi herättänyt laajalti kiinnostusta politiikan piirissä.

 

Markkinointia loppusuoralla

Tapahtuman markkinoinnin näkökulmasta ratikkapäätöksen lykkääminen sattui sopivasti. Viimeisten päivien aikana seminaarissa käsiteltävien asioiden tärkeys on konkretisoitunut niin rivikansalaisille kuin päättäjillekin, ja ihmiset ovatkin selkeästi olleet kiinnostuneita paneelikeskustelun aiheista. Etenkin puoluepolitiikassa vaikuttavat ovat ottaneet viestin vastaan suurella mielenkiinnolla nyt kun asia on entistäkin ajankohtaisempi.

Torstaina 27.10. kuullaan paitsi asiantuntijoiden näkemyksiä, myös taiteilijoiden tulkinta aiheesta. Sen jälkeen asioista ollaan epäilemättä viisaampia monella tasolla.

Tätä kirjoitettaessa (25.10.) tapahtumaan kerkeää vielä ilmoittautumaan. Toimi nopeasti, paikkoja on vapaana rajoitettu määrä.

 

 

Kirjoittaja

Antti Pitkänen

Markkinoinnin ja erilaisten projektien sekatyöläinen, tietojenkäsittelytieteiden opiskelija ja muusikko Tampereelta.

 

Lisää samalta kirjoittajalta

Tampereen oopperajuhlat -kirjoitussarjan seuraava kirjoitus

Tampereen oopperajuhlat -kirjoitussarjan edellinen kirjoitus

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää seuraavia HTML tageja ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>