3

Hyvää energiaa löytyi Turusta

Virastotalon auditorisossa järjestetyssä Hyvää energiaa Turussa -tilaisuudessa sai hyvät tiedot uusiutuvan energian potentiaalista ja sen hyödyntämisestä Turussa. Tapio Tuomen johtamassa paneelikeskustelussa Henri Hautamäki (Perussuomalaiset), Santeri Vuori (Kokoomus), Minna Sumelius (Vasemmistoliitto), Aapo Kraama (Kristillisdemokraatit), Jakke Mäkelä (Vihreät), Martti Markula (Keskusta) ja Jerker Björkqvist (RKP) käsittelivät kiinnostavia kysymyksiä, kuten “Onko Turun kaupunkialueella ja Turun kaupungin kiinteistöissä ja kaupungin omistamissa laitoksissa sijaa pienten toimijoiden energiantuotannolle?“.

Tilaisuuden avauksen jälkeen kuultiin alustus, joissa käsiteltiin hajautetun uusiutuvan energian tuotantoa Turussa ja mitä Turun kaupunki on asiassa jo tehnyt.

Kehittämispäällikkö Risto Veivo esitteli Turun kaupungin saavutuksia ja suunnitelmia matkalla hiilineutraaliksi Turuksi 2040 mennessä.

 

Tilaisuuden avauksen ja alustuksen jälkeen käynnistyi paneelikeskustelu. Keskustelun aluksi panelistit esittäytyivät

Tapahtuman järjestäjän huomautus: Piia Elo (SDP) perui osallistumisen sairastumisen takia niin viime metreillä, ettei sijaista keretty järjestämään.

 

Miten Turussa saataisiin tulevaisuudessa hyödynnettyä hukkalämpöä enemmän, esim. avoin kaukolämpöverkosto?

Kaukolämpöverkostojen alueella ja sen ympäristössä on yleensä paljon hukkalämpöä, jota pystyttäisiin hyödyntämään kaukolämmössä esimerkiksi lämpöpumppujen avulla. Onko Turussa toteutettu tällaisia kohteita? Miten Turussa saataisiin tulevaisuudessa hyödynnettyä hukkalämpöä enemmän, esim. avoin kaukolämpöverkosto?

Onko Turun kaupunkialueella ja Turun kaupungin kiinteistöissä ja kaupungin omistamissa laitoksissa sijaa pienten toimijoiden energiantuotannolle?

Yksi energiantuotannon trendeistä on paikallisen tuotannon lisääntyminen, erityisesti uusiutuvan energian lisääntymisen vuoksi. Uusiutuva energia on jo usein hinnaltaan hyvin kilpailukykyistä, lisäksi kuluttajat ovat yhä enemmän ympäristötietoisia ja haluavat siirtyä puhtaamman energian käyttöön. Onko Turun kaupunkialueella ja Turun kaupungin kiinteistöissä ja kaupungin omistamissa laitoksissa sijaa pienten toimijoiden energiantuotannolle?

Lämmitys ilman fossiilisia – ja puuta säästäen – aurinkolämpö on oleellinen osa ratkaisua

Euroopassa on käynnissä kehitys, jossa kaukolämpöä tuotetaan osittain aurinkolämmöllä. Viime viikolla julkistettiin toimitussopimuksia joissa suomalaiset energiayhtiöt tuottavat aurinkolämpöä kaukolämpöverkkoon. Lämmitys ilman fossiilisia – ja puuta säästäen – aurinkolämpö on oleellinen osa ratkaisua

Miten tulevana päättäjänä aiot edistää auringolla tuotetun sähköenergian yleistymistä Turun kaupungin omistamissa kiinteistöissä?

Mitä tiedät aurinkosähköstä ja sen kannattavuudesta? Miten tulet edistämään CO2-päästöjen vähentämistä Turussa? Miten tulevana päättäjänä aiot edistää auringolla tuotetun sähköenergian yleistymistä Turun kaupungin omistamissa kiinteistöissä?

Kommenttipuheenvuoro ja yhteenvedot

 

 

Kirjoittaja:

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää seuraavia HTML tageja ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>