3

Hyvää energiaa liikkeellä: kisa Suomen suurimman aurinkosähkövoimalan rakentamisesta kiihtyy

Suomessa on käynnissä positiivinen kilpailu Suomen suurimman aurinkosähkövoimalan rakentamisesta. Tällä hetkellä kisaa johtaa Oulun Energia sanomalehti Kalevan painotaloon rakennetulla 420 kW:n tehoisella aurinkovoimalalla. Sähköyhtiöiden osallistuminen aurinkosähkön rakentamiseen on selvä merkki investoinnin kannattavuuden parantumisesta ja energiamarkkinoiden muutoksesta.

 

Kuluneen kesän aikana Lähienergialiiton jäsen Oulun Energia on toimittanut kaksi merkittävää aurinkosähkövoimalaa: Kalevan painotaloon 420 kW tehoisen ja Helsingin yliopiston Viikin kampukselle 140 kW tehoisen.

 

Suomen suurin aurinkosähkövoimala Kalevan painotaloon

Suomen suurin aurinkovoimala tuottaa sähköä täydellä teholla sanomalehti Kalevan painotalon katolla Oulussa. Teholtaan 420 kilowatin aurinkovoimalan asennukset aloitettiin huhtikuussa ja vihkiäisiä vietettiin Graniittitiellä torstaina 20.8.

Sähkömarkkinoilla päivätuntien hinnat ovat yleensä yöaikaa selvästi korkeammat, joten oma aurinkovoimala tasaa markkinahinnan vaihteluja ja tuo meille sitä kautta kustannussäästöjä. Lisäksi voimala tuottaa täysin puhdasta ja uusiutuvaa energiaa”, Kalevan talousjohtaja Esko Jokelainen summaa aurinkoenergian hyötyjä.

Aurinkosähkövoimalan toimittaneen Oulun Energian myyntijohtaja Seppo Tuomi, ”Me nähdään se niin, että välttämättä se perinteinen liiketoiminta ei kasva: energian ja kaukolämmön toimitus. Ja siirrytään entistä enemmän hajautettuun energiantuotantoon ja tämä on oiva esimerkki siitä. Ja sinne me ollaan menossa mukaan”, Seppo Tuomi jatkaa ”Kalevan rohkea investointipäätös on hieno esimerkki sekä yrityksille että yksityishenkilöille, että aurinkoenergia on kannattava vaihtoehto myös Pohjois-Suomessa”.

 

Helsingin Yliopiston Viikin kampus on Suomen suurin bio- ja ympäristöalan osaamiskeskittymä

Reilusta viidestäsadasta paneelista koostuva voimala rakennetaan kampuksen päärakennukseen, Infokeskus Koronaan. Aurinkoenergialla saadaan katettua lähes sata prosenttisesti rakennuksen jäähdytykseen tarvittava energia.

Mikä voisikaan olla aurinkovoimalalle parempi paikka kuin Viikin kampus. Voimala integroituu loistavasti Viikin kokonaisuuteen” apulaisjohtaja Aimo Hämäläinen Helsingin yliopiston Tila- ja kiinteistökeskuksesta iloitsee.

 

Kirjoittaja:

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

 

Lisätietoja

Kalevan aurinkovoimala Yle Areenassa.

Ylen uutinen Viikin voimalasta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää seuraavia HTML tageja ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>