4

Isokin omakotitalo pärjää vähällä ostoenergialla

“Keskellä kesäähän kaikki aurinkojärjestelmät toimivat hyvin, mutta meidän Polarsolin aurinko-ilmalämpö, hukkalämpötalteenotto- järjestelmä toimii ja maksaa itseään takaisin koko vuoden, myös öisin!”, Paulus Salo, omistaja.

Isokin talo pärjää pienellä määrällä sähköä

Multian kohde on korkea kolmikerroksinen hirsirakennus järven rannassa. Lämmitettävää pinta-alaa on 350 m2, asukkaita seitsemän. Kohteessa on vesikiertoinen lattialämmitys ja koneellinen ilmanvaihto lämmöntalteenotolla.

Polarsol-järjestelmän lisäksi talossa on neljä tulisijaa. Kohteessa oli valmiina 1 500 litran Akvatermin lämminvesivaraaja aurinkokierukalla. Lämminvesivaraajan pariksi talon ulkopuolelle maahan sijoitettiin Polarsol-lämmönvaihtimilla varustettu 6 000 litran lämpöakku.

Kohteessa on ristinmuotoinen katto, jossa on 34 asteen kulmassa tiilikuvioinen peltikate. Katolle rakennettiin paikan päällä kaksi (8 m2 ja 6 m2) itsenäistä Stellator- yksikköä, ristin molemmille aurinkoon paremmin (lounaaseen) oleville lappeille. Stellator-yksiköt toimivat sekä aurinkokeräiminä ja auringon suoran lämmön päättyessä ilmalämpöpumpun keräyspiireinä. Ilmalämpöpumpun keräyspiirinä toimiessa ilma Stellator-yksiköihin puhalletaan pienellä puhaltimella talon peltikaton alla olevasta eristetilasta, jossa on aina ulkoilmaa lämpimämpää ilmaa tarjolla. Järjestelmä ottaakin lämpöä aina sieltä, mistä sitä edullisimmin saa.

Sähkönkulutus vuodessa on 6 500 kWh.

 

Kokemukset järjestelmän toimivuudesta ovat positiiviset

“Talossamme asuu paljon itse ruokaa laittava ja kotona viihtyvä perhe, tilaa on kaikkiaan 350 m2. Lapsia on viisi, ikähaarukka 3-15 vuotta. Pyykkiäkin siis kertyy ja viihde-elektroniikkaa käytetään – valotkaan eivät tahdo sammua huoneista käyttäjien poistuessa. Voisi kuvitella, että sähköä kuluu, kun talon sähkölaskussa on mukana kahden piharakennuksen valaistus, kahden auton lämmitys, oman kaivon vesipumpun ja pienpuhdistamon kulutus – niin ja tietenkin Polarsol-lämmitysjärjestelmä.”

“Tammikuussa 2015 sähkölaskua tuli 1 100 kwh ja helmikuussa 2015  kilowattitunteja kertyi 1 060. Nämä siis talon huippukulutuskuukausia! Toki talon pohjakerroksessa oleva puulämmitteinen sauna lämpiää neljä kertaa viikossa lämmittäen samalla koko taloa, mutta kyllä se samalla lisää lämpimän veden kulutustakin. Lattiakaivoon päätyneestä vedestä tosin otetaan lämpöä takaisin, kun pienpuhdistamossa on oma keräyspiiri ja onhan saunassakin meillä oma keräyspiirinsä. Käytännössä voimme saunan keräyspiiriä manuaalisesti ohjaamalla lämpöpumpuille lämmittää koko talon lattialämmityksen kautta vaikka ulkona olisi rapiat -25C pakkasta!”

“Kaiken kaikkiaan voin todeta, että mikäli et ole ylifanaattinen maalämpöuskovainen, et omista valtion tariffisuojaamaa tuulivoimalaa tai ole osakkaana ydinvoimalassa, on Polarsolin järjestelmä sinulle erittäin järkevä ja kustannustehokas vaihtoehto. Jos talossasi on vielä ennestään tai siihen tulee rakennusvaiheessa jokin toinen lämmitysjärjestelmä (vaikka vanha öljylämmitys tai tulisijoja, kuten meillä) joilla voit tasata kaikkein rajuimpia keskitalven kulutushuippuja, pystyt tekemään todella järkevän hintaisen ja toimivan järjestelmän kotiisi, kun järjestelmää ei tarvitse mitoittaa vuoden kylmimmän kuukauden huippulukemien mukaan. Tällöin voidaan asentaa hieman pienempi, edullisempi ja vähemmän sähköä haukkaava lämpöpumppu.”

 

Lämmitysjärjestelmässä yhdistyy monen energialähteen hyvät puolet – hukkalämmön talteenottoa unohtamatta

“Talon sijainti yli nelikilometrisen järvenselän eteläpäässä vaikutti kuitenkin poikkeuksellisen tuulisten, vaikkakin kohtuullisen leutojen talvien takia talon lämmitystarpeeseen sen olleen vähintään perinteisiä pakkastalvia vastaava. Stellatorit talon katolla ovat kestäneet hyvin lumikuormaa ja rajujakin tuulia. Jo helmikuun alussa kannattaa lumia pudotella keräimen päältä pois, sillä heikkokin päivänpaiste nostaa ilmalämpökeräimenä sydäntalvella toimivan stellatorin hyötysuhdetta auringon säteiden osuessa keräimen absorbointipinnoitteeseen! Talon katon suuntaus ei ole meillä aivan optimaalinen ja isoja puita on varjostamassa kevät/syysaurinkoa. Siitä huolimatta jo helmikuun aurinko nostaa keräimen suuren nestemäärän hetkellisesti jopa +70 C asteeseen.”

“Lämpöpumpun ja maasäiliön yhteiskäytöllä (järjestelmä ajaa automaattisesti lämpöä lämpöpumpulle ja säiliöön saman aikaisesti) maaliskuussa katolta tulevasta nesteestä saatiin jopa 40 C lämpötilaero talteen eli paluulämpötila nesteellä (maasäiliöstä ja lämpöpumpulta samanaikaisesti kahdella eri kiertopumpulla) esimerkiksi 8.3.2015 klo 13.05 oli  +18,1 C ja katolta tulevan nesteen +58,3C eli hyötysuhde on valtavan hyvä!”

“Talon katto, sen suunta sekä kulma ja mahdollisesti edessä oleva puusto ovat olennaisessa asemassa hyötysuhteen osalta. Kannattaa siis tarkkailla erityisesti kevät/syksyaikaan auringon säteiden osumista omalle katolle. Keskellä kesäähän kaikki aurinkojärjestelmät toimivat hyvin, mutta meidän Polarsolin aurinko-ilmalämpö, hukkalämpötalteenotto- järjestelmä toimii ja maksaa itseään takaisin koko vuoden, myös öisin! Olemme laskeskelleet, että takaisinmaksuaika olisi järjestelmällemme n. 10 vuotta. Ruostumattomasta teräksestä tehdyille Stellatorien lämmönvaihtimille odotamme kymmenien vuosin elinkaarta, joten hyvältä näyttää!”

“Lisälämmönlähteinä talossa on asennettuna yksi Polarsol-lämmönvaihdin puulämmitteisen aito-kiukaan yläpuolelle ja toinen polarsol-lämmönvaihdin talon vieressä sijaitsevaan Goodwellin AG2-pienpuhdistamoon (talo ei ole kunnalistekniikan piirissä). Näin lämmintä käyttövettä saadaan aina myös saunan lämmityksen yhteydessä ja takaisin lämpöä käytetystä käyttövedestä sen päätyessä viemärin kautta pienpuhdistamoon (suihkut, pesukoneet jne).”

“Pienpuhdistamosta tuleva lämpö nostetaan samoilla lämpöpumpuilla varaajaan 50 asteen käyttövedeksi. Järjestelmässä on vielä varaus mahdolliselle järveen upotettavalle maalämpöputkelle tai savupiippuun laitettavalle savukaasurekuperaattorille. Järjestelmän on laskettu kattavan koko talon vuosittainen lämmitystarve ja lämmin käyttövesi. Tulisijat ovat vara/lisäjärjestelmänä.”

Lisätietoja

Talon omistajaan voi ottaa yhteyttä (paulus.salo@saunalahti.fi) omaa järjestelmää pohtiessa.

 

Lähde

Esimerkkikuvauksen lähde: Polarsol-sivusto. Linkin avulla voit seurata reaaliajassa järjestelmän toimintaa.Takaisin esimerkkiprojekteihin