4

Omakotitalo lämpenee OptiWatin ansiosta tasaisemmin ja tehokkaammin

Jyväskyläläisen Tolosen perheen omakotitalo lämpenee OptiWatin ansiosta tasaisemmin ja tehokkaammin

Mahdollisuus säästää sähköä houkutteli Tolosen kolmihenkisen perheen OptiWatin käyttäjiksi. Jyväskylän Palokassa sijaitsevan ison omakotitalon ja erillisen saunarakennuksen lämmittäminen tuli aiemmin varsinkin talvikuukausien aikana kalliiksi.

OptiWatin käyttö on puolen vuoden aikana laskenut lämmitykseen kuluvan sähkön tarvetta noin 30 prosentilla. Se puolestaan tuli yllätyksenä, että talon asuinmukavuus on lisääntynyt huomattavasti, iloitsee Ari Tolonen.

Tolosten talossa on varaava lattialämmitys, jonka säätäminen sopivalle tasolle on aikaisemmin ollut vaikeaa.

Lämmitimme taloa helposti liikaa tai liian vähän. OptiWatin avulla voimme säätää yksittäisten huoneiden lämpöasteita tarpeen mukaan.

Jatkuvassa käytössä olevien huoneiden lämpötilan Toloset ovat asettaneet 21 asteeseen. Muissa huoneissa se pidetään 19 asteessa. Pesuhuone on käytössä lähinnä aamuisin ja iltaisin, jolloin se lämpenee 23 asteeseen.

Erityisen tyytyväisiä Toloset ovat OptiWatin helppokäyttöisyyteen. Kuka tahansa perheen jäsenistä voi säätää lämmitystä ja tarkastella kodin sähkönkulutusta älypuhelimen, tabletin tai tietokoneen kautta. Järjestelmän käyttö onnistuu myös etänä, esimerkiksi töistä tai mökiltä käsin, mikä osaltaan on innostanut Ari Tolosta seuraamaan omaa energiankulutustaan aiempaa tarkemmin.

Nyt lämmitykseen kuluvan energian määrää tulee tutkiskeltua lähes päivittäin.

Lyhyesti:

  • Kohde: vuonna 2001 rakennettu 147 m2 omakotitalo ja vuonna 2011 rakennettu 35 m2 pihasaunarakennus. Molemmat rakennukset ovat puurunkoisia, päärakennuksessa osittainen tiiliverhoilu.
  • Asukkaat: Ari Tolonen puolisoineen, 19-vuotias tytär.
  • Lämmitysratkaisu: varaava lattiasähkölämmitys
  • Vuotuinen sähkönkulutus: 25 000 kwh, josta lämmitykseen kuluvan sähkön osuus noin 60 %

Esimerkkikuvauksen lähde: OptiWatti-sivustoTakaisin esimerkkiprojekteihin