Ensimmäinen Lähienergiatori oli menestys

Lähienergialiiton 22.5. Narinkkatorilla järjestämä Lähienergiatori keräsi lähes 4 000 kävijää nauttimaan lähienergiaratkaisuista, mielenkiintoisista paneelikeskusteluista, auringonpaisteesta ja Jukka Pojan & DJ Stormyn musiikista. Tapahtuman sisällöstä vastasi lähes 50 lähienergia-alan toimijaa.

 

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri avasi tapahtuman. Avauspuheessaan Sauri painotti energiatehokkuuden tärkeyttä ja kertoi Helsingin kaupungin toimenpiteistä, joilla Helsinki tavoittelee ilmastonmuutoksen hillitsemistä. Sauri kiitti Lähienergialiitto tapahtuman järjestämisestä, koska juuri tämän tyyppisissä tapahtumissa ihmiset pääsevät tutustumaan ja saavat tietoa lähienergiaratkaisuista.

Kuvaaja Maaria Laukkanen, CC-BY-4.0

Kuvaaja Maaria Laukkanen, CC-BY-4.0

 

Lähienergialiiton puheenjohtaja Raimo Lovio kertoi tapahtuman taustasta ”Lähienergialiiton tavoitteena on tehdä uusiutuvan energian hyödyntämisestä suomalaisille mahdollisimman vaivatonta. Siksi olemme järjestäneet tämän tapahtumankin.

Kuvaaja Maaria Laukkanen, CC-BY-4.0

Kuvaaja Maaria Laukkanen, CC-BY-4.0

Puheenjohtaja Lovio kannusti paikallaolijoita tutustumaan Lähienergiatorin monipuoliseen tarjontaan ja lähetti käynnissä oleviin hallitusneuvotteluihin terveisensä ”Lähienergialiitto ja täällä olevat yritykset ja organisaatiot pyrkivät siihen, että energiatehokkuus ja uusiutuva energia nousevat Suomen energiapolitiikan keskiöön. Olemme vakuuttuneita siitä, että jo muutaman vuoden sisällä kotimainen uusiutuva energia ohittaa ulkomaiset fossiiliset energialähteet Suomen tärkeimpänä energialähteenä.

 

Narinkkatorilla oli esillä mm. Savosolarin maailman suurin sarjavalmisteinen aurinkokeräin, laaja valikoima sähkö- ja biokaasuautoja.

Kuvaaja Tapio Tuomi

Kuvaaja Tapio Tuomi

Kuvaaja Maaria Laukkanen, CC-BY-4.0

Kuvaaja Maaria Laukkanen, CC-BY-4.0

 

Suomen Tuulivoimayhdistyksen Anna Tiihonen oli paikalla kertomassa tuulivoimasta. Annan mukaan kävijät olivat kiinnostuneita tuulivoimasta. ”Ihmiset olivat hyvin kiinnostuneita ja kyselivät perusasioita, kuten miksi tuulivoimaa rakennetaan, miksi sitä ei ole rakennettu vielä tämän enempää? Miten korkea on tuulivoimala, ja kuinka paljon yksi voimala tuottaa sähköä? Miksi sanotaan, että tuulivoima on kallista ja mikä siinä oikein maksaa? Miten oman mökin saa sähköistettyä tuulivoimalla? Vastaukset saivat positiivisen vastaanoton ja mielestäni päivä oli tiedonjakamisen näkökulmasta erittäin onnistunut ja tarpeellinen. Kauniin aurinkoisessa ilmassa oli miellyttävää vastailla kävijöiden kysymyksiin.

 

Hanna-Liisa Kangas juonsi mahdollisuuksien paneelin, jossa erityyppisiä lähienergiapalveluita tuottavien yritysten edustajat keskustelivat ratkaisuistaan. Paneeliin osallistuivat Miika Kilgast (Savosolar), Heikki Vauhkonen (Tulikivi), Kaj Karumaa (Eneron), Markku Paaso (Härmä Air) ja Jukka Kajan (Joukon Voima). Hanna-Liisan mielestä ”Keskustelussa nousi johtavaksi teemaksi se, ettei yksi energiantuotantotapa ole yleensä parasta ratkaisu. Tapauskohtaisesti yhdistämällä eri tuotantotapoja syntyy paras ja kestävin ratkaisu hyödyntää uusiutuvia energialähteitä ja energiatehokkuutta. Avaimet käteen –periaatteella toimiville kokonaisvaltaisille palveluratkaisuille olisi siis Suomessa tarvetta.

 

Lähienergiatori tarjosi mahdollisuuden kokeilla, miltä tuntuu itse tuottaa sähkö arkisiin asioihin. Kokeiltava oli mm. kahvin keittämistä kuntopyörällä tuotetulla sähköllä ja kännykän lataaminen ompelukonetta polkemalla.

Kuvaaja Tapio Tuomi

Kuvaaja Tapio Tuomi

Kuvaaja Tapio Tuomi

Kuvaaja Tapio Tuomi

 

Karoliina Auvinen toimi puheenjohtajana energiapolitiikkaan keskittyneessä paneelissa, johon osallistuivat kansanedustajat Antero Vartia (vihr.), Antti Kaikkonen (kesk.) ja Kai Mykkänen (kok.) sekä St1:n energiajohtaja Jari Suominen. Paneelissa keskusteltiin pääkaupunkiseudun energiantuotannon muutoksesta fossiilisista polttoaineista uusiutuviin energialähteisiin.

Kuvaaja Tapio Tuomi

Kuvaaja Tapio Tuomi

Esimerkkeinä uusiutuvan energian potentiaalin hyödyntämisessä mainittiin tuulivoimalat, St1:n geoterminen lämpövoimala Espoossa, energiatehokkuus ja rakennuskohtaiset uusiutuvat energiaratkaisut. Karoliina Auvinen esitti lopuksi kysymyksen panelisteille ja yleisölle ”Käsi ylös, ketkä kannattavat sitä että Suomi sitoutuu 100% uusiutuvaan energiaan ja että muutos on aloitettava heti!” Tavoitetta kannattivat Antti Kaikkonen (kesk.), Antero Vartia (vihr.), Jari Suominen (St1) ja yleisöstä arviolta 90%.

 

Aurinkoisen päivän ja tapahtuman kruunasi Jukka Poika ja DJ Stormy -keikka. Koska kyseessä oli Lähienergiatori, esityksessä käytetty sähköenergia tuotettiin auringon ja kuulijoiden toimesta.

Kuvaaja Tapio Tuomi

Kuvaaja Tapio Tuomi

 

Kirjoittaja:

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää seuraavia HTML tageja ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>