Case: Kohti energiaomavaraisuutta keskellä Helsinkiä

Keskellä suurta kaupunkia sähkö tulee kotiin töpselistä ja lämpö pattereista. Kukapa sitä sen kummemmin urbaanissa ympäristössä asiaa pohtisi?

 

Tietokirjailija Risto Isomäki ja kustannustoimittaja Jaana Airaksinen ovat kuitenkin pohtineet. Heidän satavuotias omakotitalo Helsingin Malmilla on kokenut täyskäännöksen energia-asioiden suhteen, kun Isomäki ja Airaksinen asettuivat vuosi sitten taloksi. Heidän tavoitteenaan on ollut mahdollisimman hiilivapaa koti, tietysti lähienergialla.

Lämmintä piisaa pelleteillä

Vanhan talon lämmitys on käynyt läpi monenlaisia lämmitysteknisiä sukupolvia. Sata vuotta sitten omakotitaloja lämmitettiin kakluuneilla, ja tulipesä tuntuukin kuuluvan rakennuksen henkeen ja historiaan. Nyt asuntoa kuitenkin lämmittää Fiskarsin Pellettikamiina Oy:n valmistamat tulisijat.

Reilun sadan neliön lämmittämiseen kuluu vuosittain tonni pellettejä ja lämmityskulut ovat noin 320 € vuodessa. Modernit pellettipolttimet ovat tehokkaita ja lämpöhäviötä on vähän.

Älykkäät sähköt auringosta

Lämmitysratkaisun uusimisen lisäksi katolle on asennettu 20 aurinkopaneelia, jotka ovat ensimmäisten viiden käyttökuukauden aikana tuottaneet jo 2,6 MWh sähköä. Sähköä vanhassa talossa kuluukin, sillä talo ei kuulu kaukolämpöverkkoon ja näin ollen esimerkiksi vesi on lämmitettävä sähköllä.

Sähkölämmitteisen vesivaraajan tehokas käyttö vaatii lämmityksen ajankohdaksi päivän aurinkoisinta hetkeä. Niinpä talon sähköjärjestelmää täydentää älykäs ohjausjärjestelmä, joka automaattisesti lämmittää lämminvesivaraajia silloin, kun paiste on suotuisaa.

Talon energiaratkaisut tuovat jonkin verran taloudellisia säästöjä, mutta asukkaat eivät tätä näkökulmaa pidä olennaisimpana syynä energiaremonttiin. Risto Isomäki pohtiikin kotiaan esitellessään lähienergian tuotantoa ja omia valintojaan:

Tietysti kannattavuus on monelle ihmiselle tärkeä aspekti. Sillä tämä lähienergia-ajattelu ja toteutus lähtee suuressa mittakaavassa leviämään. Ilmastonmuutoksen ja ilmansaasteiden vähentämisen syistähän nämä järjestelmät on omaan kotiini asennettu. Rahan ansaitseminen ja säästäminen on itselleni täysin sivuseikka.”

pellettikamiina

Ajankohtaista

aurinkosähkö solnet

Ammattikorkeakoulu Arcada alkaa hyödyntää aurinkopaneeleita opetuksessa sekä tutkimus- ja kehitystoiminnassa

Arcadan kampukselle Arabianrantaan on kesäkuussa rakennettu älykäs aurinkosähköjärjestelmä. Paneelit sijoittuvat ammattikorkeakoulu Arcadan ja ammattioppilaitos Prakticumin katolle. Kokonaisuus on yksi Helsingin suurimmista ja sen toimituksesta vastasi suomalainen Solnet Green Energy Oy. Älykkään aurinkosähköjärjestelmän ominaisuuksia hyödynnetään paitsi opetuksessa, niin myös kiinteistön energianhallinnassa.   Arcadassa on seurattu energiankulutusta jo pitkään. Energiankulutuksen pienentämiseksi on tehty hartiavoimin töitä. Kulutus onkin […]