3

Case: Energiamaallikko asennutti paneelit taloonsa

Lahtelainen Sipposen perhe asui kymmenisen vuotta Freiburgissa Saksassa, jossa uusiutuvan energian ratkaisut olivat arkipäiväisiä. Koti-Suomeen takaisin muutettuaan ajatukset omista aurinkopaneeleista virisivät. Jos kerran paneelit olivat luonteva energiaratkaisu omakotitaloihin Saksassa, niin miksi samaa ei toteuttaisi Suomessa?

Ajatukset alkoivat muuttua teoiksi, kun perheen isä Arno ja äiti Pia juttelivat suunnitelmistaan tuttavalle. Osoittautui, että keskustelukumppanilla oli kokemusta aurinkosähköjärjestelmistä, minkä jälkeen pyörät lähtivät pyörimään kohti tuoteutusta.

Naps Systems otti projektin hoitaakseen ja tarjosi ratkaisuksi kahtatoista aurinkopaneelia autotallin lappeelle. Sipponen kuvailee itseään täysin maallikoksi energia-asioissa, joten hänen kannaltaan parasta tarjouksessa oli lupaus avaimet käteen- toteutuksesta. ”Ehtona oli alusta asti, ettei itse tarvitse tehdä mitään. Aikaa ei ollut, enkä mitään olisi osannut tehdäkään!”, Sipponen tokaisee.

Naps toimitti yhteisteholtaan 2,7kW olevat paneelit, joiden asennuksesta vastasi heidän alihankkijansa Playgreen. Projektin sujuvuudesta Sipponen antaa täydet 10 pistettä: ”Kaikki sujui aivan järjettömän helposti. Sähkömies oli töissä yhden päivän, asentajat toisen. Naps ja Playgreen hoitivat puolestamme kaikki tarvittavat asiat verkkoonliittämiseksi. Itse taisin ainoastaan taloyhtiöltä luvan pyytää.

Oman energiantuotannon myötä Sipposten energiayhtiö vaihtui. Aikaisemmalle yhtiölle osan energiastaan tuottava asiakas oli uusi tuttavauus, eikä käytäntöjä tilanteeseen ollut, joten yhtiön vaihto tuli ajankohtaiseksi.

Saksasta lähtenyt innostus uusiutuvaan energiaan on pesiytynyt nyt Lahteen ja Sipposen paneelit ovat tiettävästi ensimmäisiä kotitaloon asennettuja kaupungissa. Niin työtoverit kuin naapuritkin ovat olleet kovin kiinnostuneita uusiutuvasta energiasta ja kyselleet aurinkopaneeleista. Ulkosalla seisoskellessamme Sipponen huutaa tien toiselle puolelle autoon nousevalle naapurilleen: ”Eikö niin, että teilläkin on tällaiset pian katolla?

Ehkä, mutta ainakin ne olisivat paljon isommat kuin teillä!”, naapuri huutaa takaisin.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää seuraavia HTML tageja ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>