3

Aurinkosähkön yhteistilaus Savossa

Savon alueella järjestetään tänä keväänä aurinkosähkön yhteistilaushanke, jossa kiinnostuneet voivat hankkia sähköverkkoon kytketyn aurinkojärjestelmän. Hirvensalmelainen Ahjo Energia tarjoaa useita vaihtoehtoja ja koko projekti toteutetaan omakustannusperiaatteella.

Auringosta puhdasta energiaa

Aurinko on maapallon tärkein – lähes ainoa – energianlähde, jonka hyödyntäminen Suomessa on vasta alussa. Suomessa saadaan kuitenkin auringon säteilyä lähes yhtä paljon kuin Saksassa, joka on maailman suurin aurinkoenergian hyödyntäjä.

Auringon säteilyteho maan pinnalla on 1.000 wattia neliömetrille. Maapallolle osuu runsaassa tunnissa sen koko vuotuista energiankulutusta vastaava määrä säteilyenergiaa – lähes 10.000-kertainen ylimäärä. Aurinkoenergia on paras mahdollisuus ratkaista maapallon energiantarve ja torjua uhkaava ilmastonmuutos.

Noin 80% maapallon energiasta tuotetaan polttamalla kivihiiltä, mistä aiheutuu ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden voimakas nousu. Nykyisin hiilidioksidipitoisuus on noin 400 ppm, enemmän kuin useaan miljoonaan vuoteen. Hiilidioksidi on kasvihuonekaasu, joka estää ylimääräisen lämmön haihtumista avaruuteen. Lämpötilan nousu aiheuttaa jäätiköiden sulamista, autioitumista ja äärimmäisiä sääilmiöitä. Muutos on mahdollista pysäyttää vain hiilidioksidipäästöjen nopealla vähentämisellä.

Aurinkosähköllä säästöjä

Aurinkosähköjärjestelmä asennetaan useimmiten rakennuksen katolle ja kytketään sähköverkon rinnalle. Järjestelmä mitoitetaan siten, että suurin osa energiasta kuluu omassa käytössä. Silloin säästyy energian hinnan lisäksi siirtohinnan ja sähköveron osuus. Jos tuotto tilapäisesti ylittää oman kulutuksen, siirtyy ylimääräinen energia sähköverkkoon ja sähköyhtiö yleensä maksaa siitä korvauksen. Kun tuotto ei riitä omaan kulutukseen, käytetään tarvittava määrä energiaa verkosta. Tällaisella järjestelmällä on mahdollista kattaa merkittävä osa vuotuisesta sähkönkulutuksesta.

Hirvensalmelainen Ahjo Energia / Kauppahuone Lampila Osakeyhtiö yhteistyökumppaneineen on käynnistänyt Savon alueella hankkeen, jonka puitteissa kuluttajilla ja yrityksillä on mahdollisuus hankkia yhteistilauksella aurinkosähköjärjestelmä omakustannusperiaatteella käyttöönsä. Tilausta varten on suunniteltu useita erilaisia vakioituja kokoonpanoja, joista voi valita omaan tarkoitukseen sopivimman.

Tiedotustilaisuudet Savossa

Hankkeesta järjestetään tiedotustilaisuus Heinävedellä maanantaina 24.3. klo 18 Tkeskuksessa, Kermanrannantie 5 ja Mikkelissä torstaina 27.3. klo 18 TUMA-talossa, Sammonkatu 12. Paikalla on puhumassa Markus Andersén Naps Systemsiltä, joka on suomalainen aurinkoenergian pioneeri, sekä Jouko Lampila Ahjo Energialta. Hirvensalmella tilaisuus pidetään maanantaina 31.3. klo 18 kunnantalon valtuustosalissa. Tilaisuuksissa on kahvitarjoilu.

Lisätietoja:
Jouko Lampila, puh 0400 609 233
jouko.lampila@lampila.fi
www.ahjoenergia.fi

21551021_Katselmus_Ahjo-logo_web

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää seuraavia HTML tageja ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>