3

Aurinkopaneelien ja -keräimien lupakäsittely helpottuu

Ympäristöministeriössä on lausuntokierroksella lakimuutos maankäyttö- ja rakennuslakiin, joka toteutuessaan mahdollistaa valtaosassa tapauksista aurinkopaneelien ja -keräimien rakentamisen ilman lupaa. 

 

Yhtenä esteenä aurinkoenergian laajemmalle hyödyntämiselle on ollut lainsäädännön puutteet ja kuntien erilaiset lupakäytännöt aurinkopaneelien ja -keräimien rakentamiselle. Nykytila aurinkopaneelien ja -keräimien rakentamisen sääntelyn osalta on:

  • Maankäyttö- ja rakennuslain 126 a §:n toimenpideluvanvaraisten toimenpiteiden luettelossa ei mainita aurinkopaneeleja ja -keräimiä, joten niiden luvanvaraisuus määräytyy vain maankäyttö- ja rakennuslain 125 ja 126 §:n mukaan.
  • Aurinkopaneelien ja -keräimien koko voi vaihdella hyvin pienestä talokohtaisesta hankkeesta laajaan voimala-alueeseen, joten myös luvan tarve vaihtelee.
  • Kuntien välillä on myös erilaisia tulkintoja siitä, minkälaisiin aurinkopaneeleihin ja -keräimiin tarvitaan lupa. Lisäksi kunnat ovat vaihtelevasti määränneet rakennusjärjestyksissään ilmoitusmenettelyn soveltamisesta aurinkopaneelien ja -keräimien asentamiseen ja rakentamiseen

Nyt tilanteeseen on luvassa parannus.

 

Valtaosa aurinkopaneelien ja -keräimien asennuksista voidaan rakentaa ilman lupaa

Jos lakimuutos toteutuu ehdotetussa muodossa, aurinkopaneelit ja -keräimet – joilla ei ole kaupunkikuvaan tai ympäristöön merkittävää vaikutusta –  voidaan asentaa ja rakentaa lähtökohtaisesti ilman lupaa. Pieni varaus on tietenkin esitettävä käytetyn termin “merkittävää vaikutusta” osalta: se tarjoaa mahdollisuuden tulkintaeroihin.

Ehdotetun lakimuutoksen toteutus yksinkertaisuudessaan on: “Kaupunkikuvaan tai ympäristöön merkittävästi vaikuttavan aurinkopaneelin tai -keräimen lisääminen maankäyttö- ja rakennuslain 126 a §:n luetteloon selkeyttäisi tilannetta, koska tällöin aurinkopaneelit ja -keräimet, joilla ei ole mainittua vaikutusta, voitaisiin asentaa ja rakentaa lähtökohtaisesti ilman lupaa“.

 

Lisätietoja

Lähienergialiiton lausunto kokonaisuudessaan.

 

 

Kirjoittaja:

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää seuraavia HTML tageja ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>