3

Aurinkolämpö jää aurinkoenergiauutisoinnissa aiheetta varjoon

Aurinkosähkö on saanut paljon positiivista julkisuutta, mutta aurinkolämpö on aiheetta jäänyt pienemmälle huomiolle. Suomen nousua haetaan viennin lisääntymisen kautta, Lähienergialiiton jäsen Savo-Solar on hyvä esimerkki menestyvästä vientiyrityksestä cleantech alalla.

Aalto yliopiston FinSolar-hanke on tutkinut suomalaisten aurinkolämpöjärjestelmien kannattavuutta. Suomessa on otolliset olosuhteen aurinkolämmön hyödyntämiseksi ja tutkimus osoitti aurinkolämmön kannattavuuden olevan hyvin hyvin kilpailukykyinen muihin lämmöntuotantomuotoihin verrattuna.

Savo-Solar on saanut aivan lähiaikoina loistavia onnistumisia, joista tässä on yhteenveto. Nämä onnistumiset antavat lisävauhtia suomalaiselle aurinkolämpöteollisuudelle ja toivottavasti kiihdyttävät myös kotimarkkinat vastaavaan kasvuun.

 

Tanskassa Løgumkloster Fjernvarmellä on käytössä 10 000 m2 Savo-Solarin aurinkokeräimiä ja keräinkenttää ollaan laajentamassa maailman suurimmaksi

Tanskan aluelämmitysmarkkina on Euroopan suurimpia ja se kasvaa vauhdilla: vuodesta 2013 (keräimien pinta-ala 117 170 m²) vuoteen 2014 (179 186 m²) kasvua 53% (lähde European Solar Thermal Industry Federation, ESTIF). Savo-Solar on onnistunut pääsemään tälle markkinalle, jota aikaisemmin hallitsi tanskalaiset toimijat.

Løgumkloster Fjernvarmelle Savo-Solar on toimittanut alkuvuonna 2015 9 400 m² (6.6 MWth) aurinkolämpökeräinkentän hankkeen ensimäisenä vaiheena. Laajennetaminen on jo käynnissä  5 500 m² keräinkentällä ja lisää on tiedossa. “Jos aurinkokeräimien suorituskyky tyydyttää meitä, laajennamme keräinkenttää 35,000 m²:lla vuonna 2016”, vahvistaa tuotantojohtaja Peter G. Andersen, Løgumkloster Fjernvarme.

 

Savo-Solar ja tanskalainen Jelling Varmevaerk allekirjoittivat elokuussa 2 miljoonan euron arvoisen toimitussopimuksen

Kyseessä on toistaiseksi Savo-Solarin suurin kauppa. Aurinkokeräinkentän pinta-ala on suuruudeltaan 15 000 m². Pinta-alan voi suhteuttaa esim. niin, että se on lähes 4-kertaa se määrä, mitä Suomessa nykyään asennetaan yhdessä vuodessa aurinkokeräimiä yhteensä.

Sopimuksen arvo on noin 2 miljoonaa euroa ja aurinkokeräinkentän toimitus tapahtuu huhtikuun loppuun mennessä vuonna 2016.

 

Savo-Solar finaaliedustajana Vuoden lupaavin energia-alan start-up yhtiö -kilpailussa

Tekniikka&Talous-lehti nimeää syyskuussa ensimmäistä kertaa Vuoden lupaavimman energia-alan startup-yhtiön. Raati on valinnut reilun 40 yrityksen joukosta kilpailun finaaliin viisi yhtiötä, joista yksi on aurinkokeräimiä valmistava Savo-Solar. Kilpailun voittaja valitaan 10. syyskuuta Tekniikka&Talous-lehden järjestämässä Suomalaisen energian päivässä. Tilaisuudessa oman suosikkinsa valitsee esitysten perusteella sekä kilpailun raati että tapahtuman yleisö.

 

Kirjoittaja:

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää seuraavia HTML tageja ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>