3

Ammattikorkeakoulu Arcada alkaa hyödyntää aurinkopaneeleita opetuksessa sekä tutkimus- ja kehitystoiminnassa

Arcadan kampukselle Arabianrantaan on kesäkuussa rakennettu älykäs aurinkosähköjärjestelmä. Paneelit sijoittuvat ammattikorkeakoulu Arcadan ja ammattioppilaitos Prakticumin katolle. Kokonaisuus on yksi Helsingin suurimmista ja sen toimituksesta vastasi suomalainen Solnet Green Energy Oy. Älykkään aurinkosähköjärjestelmän ominaisuuksia hyödynnetään paitsi opetuksessa, niin myös kiinteistön energianhallinnassa.

 

Arcadassa on seurattu energiankulutusta jo pitkään. Energiankulutuksen pienentämiseksi on tehty hartiavoimin töitä. Kulutus onkin saatu laskusuuntaan. Tänä vuonna aika oli kypsä aurinkovoimalan toteuttamiseksi. Keväällä tehdyn kilpailutuksen voitti suomalainen Solnet Green Energy Oy, jonka voimala erottautui muista järjestelmän älykkyyden ja paloturvallisuusominaisuuksien vuoksi.

Aurinkovoimala tekee osan kiinteistön tarvitsemasta sähköstä, mutta sillä on muitakin funktioita. Energiantuotantoa tullaan havainnollistamaan reaaliajassa esittämällä voimalan tietoja sekä infografiikkaa korkeakoulun näyttöruuduilla. Koulun energia- ja materiaalitekniikan yksikkö aikoo hyödyntää aurinkovoimalaa myös opetuksessa sekä tutkimus- ja kehitystoiminnassa. Arcada toivoo panostuksen älykkääseen aurinkosähköjärjestelmään johtavan uusiin oivalluksiin ja lisäävän sekä opiskelijoiden että henkilökunnan ympäristötietoutta.

“Vihreänä korkeakouluna haluamme suosia uusiutuvaa energiaa. Ympäristön kannalta positiivinen tulos on nähtävissä heti, ja taloudellisessa mielessä investointi maksaa itsensä takaisin kymmenessä vuodessa”, sanoo toimitusjohtaja Jörgen Wiik kiinteistöyhtiö Arcada Novasta, joka vastaa isännöinnistä Arcadan kampuksella.

Solnet Green Energy Oy:n rakentaman älykkään aurinkovoimalan huipputeho on 207 kWp. Kampuksen aurinkovoimalasta 150 kWp on Arcadan katolla ja 57 kWp viereisen Prakticumin katolla. Kummankin kiinteistön voimala tuottaa sähköä kiinteistön omaan kulutukseen. Älykäs aurinkovoimala takaa parhaan tuoton kaikissa olosuhteissa sekä alhaiset elinkaarikustannukset.

“Arcadan kampukselle toimitettu voimala on merkittävä lisäys Helsingin aurinkosähkökapasiteettiin. Isoja ja potentiaalisia kattopintoja on kuitenkin vielä runsaasti hyödyntämättä. Solnet räätälöi kuhunkin kohteeseen sopivan voimalan. Älykkään voimalan edut ja nykyinen kustannustaso tekevät aurinkovoimalahankkeista loppuasiakkaalle taloudellisesti kannattavia sijoituksia”, kertoo Antti Tilamaa Solnet Green Energy Oy:stä.

Kampukselle rakennetaan aurinkovoimaa myös jatkossa. Arcadan urheiluhallin rakentaminen alkaa tänä vuonna ja myös siellä tullaan hyödyntämään aurinkosähköä.

 

Lisätietoja

Jörgen Wiik, toimitusjohtaja, Arcada Nova, puh. 050 406 7818 jorgen.wiik@arcadanova.fi

Antti Tilamaa, manager, Solnet Green Energy Oy, puh. 040 507 3432 antti.tilamaa@solnet.fi

 

Kirjoittaja:

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää seuraavia HTML tageja ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>