3

Älä osta aurinkosähköä säkissä

Aurinkosähkön suosio kotitalouksissa on kasvanut nopeasti, mutta koska ala on vielä tuore, ostajilla ei ole juuri kokemusta järjestelmien toiminnasta ja hintatasosta. Tätä on käyttänyt hyödyksi jotkin aurinkojärjestelmiä myyvät yritykset.

 

”Useassa maakunnassa on ollut tapauksia, joissa aurinkosähköjärjestelmien myyjä on kiertänyt ovelta ovella ja kaupannut järjestelmiä erityisesti ikääntyneille väärillä harhaanjohtavilla tiedoilla. Myyntitapa on ollut aggressiivinen ja asiakkaille ei ole annettu mahdollisuutta tutustua järjestelmiin ja vaihtoehtoihin. Tämän seurauksena he ovat maksaneet huomattavasti markkinahintaa korkeamman hinnan”, kertoo Lähienergialiiton järjestöpäällikkö Tapio Tuomi.

Etelä-Savon energiayhtiöt Etelä-Savon Energia ja Suur-Savon Sähkö ovat huomanneet alueillaan vastaavaa toimintaa. Sen lisäksi, että asiakkaat ovat maksaneet järjestelmistä ylihintaa, on ollut tapauksia, joissa kuluttajalle on myyty järjestelmä, jota ei voida kytkeä verkkoon.

”Vastaan on tullut ulkomailta tilattuja laitteita, jotka eivät ole täyttäneet Suomessa verkkoon kytkettäviltä sähkölaitteilta vaadittavia ominaisuuksia. Joissakin tapauksissa kuluttajalle on myyty ja asennettu sähköliittymän sallimaan nähden ylisuuri laitteisto, jonka käyttöönottaminen vaatisi toimivan verkoston saneerausta ja lisäliittymismaksua. Näiltä ikävyyksiltä olisi voitu välttyä, jos pelisäännöt olisivat selvillä. Pelisääntöjen kertominen kuluttajalle on myyjän vastuulla.”, kertoo energianeuvoja Sauli Kuparinen Suur-Savon Sähköstä.

Aurinkosähköjärjestelmän liittämisestä sähköverkkoon on tehtävä sopimus oman verkkoyhtiön kanssa. Sähköverkkoyhtiöön kannattaa ottaa yhteyttä ajoissa, jotta tuottamaansa aurinkosähköä pääsee käyttämään heti asennuksen jälkeen. Verkkoyhtiö vaihtaa tarvittaessa asiakkaan sähkömittarin ja tekee muut muutokset, jotta sähköverkko saadaan aurinkosähköjärjestelmälle soveltuvaksi. Tämä on tavalliselle kuluttaja-asiakkaalle maksutonta.

”Osa aurinkoenergiajärjestelmien myyjistä hoitaa lupa- ja sopimusasiat asiakkaan puolesta kuntoon. Asiantunteva myyjä pystyy myös laskemaan aurinkopaneelien tuotannon ja hankinnasta saatavan hyödyn asiakkaan energiankulutustietojen perusteella. Järjestelmiä vertaillessa kannattaakin ottaa huomioon millaisia asiantuntijapalveluita, kuten suunnittelupalveluita, hintaan sisältyy. Myös paikalliset laitetoimijat kannattaa muistaa hankintaa suunniteltaessa.”, muistuttaa tuotepäällikkö Toni Hannula Etelä-Savon Energialta.

Aurinkosähköjärjestelmä kannattaa mitoittaa oman sähköntarpeen mukaan. Pientaloihin asennetaan tyypillisesti 2 – 5 kWp-tehoisia laitteistoja, joiden hinta on keskimäärin 6 000 – 12 000 € asennuksineen. Luotettavaa tietoa aurinkosähköjärjestelmistä löytyy sivustoilta www.motiva.fi/aurinkosahko, www.finsolar.net ja www.lahienergia.org. Energiayhtiöiden ohjeet löytyvät osoitteista: www.ese.fi -> Sähkö -> Pientuotanto ja www.jseoy.fi -> sähköverkko -> pientuotanto. Neuvontaa tarjoaa Kuluttajien energianeuvonta Etelä-Savossa, johon voi olla yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse: 0440 361 623 ja energianeuvonta@mikseimikkeli.fi.

 

Lisätiedot

Laura Vuorinen, energianeuvoja, Kuluttajien energianeuvonta Etelä-Savossa, 0440 361 623, laura.vuorinen@mikseimikkeli.fi

Sauli Kuparinen, energianeuvoja, Suur-Savon Sähkö Oy, 010 210 4208, sauli.kuparinen@sssoy.fi

Toni Hannula, tuotepäällikkö, aurinkosähkö, Etelä-Savon Energia, 044 735 3770, toni.hannula@ese.fi

Tapio Tuomi, järjestöpäällikkö, Lähienergialiitto, 040 568 7351, tapio@lahienergia.org

 

Kuluttajien energianeuvonta Etelä-Savossa on hanke, joka tarjoaa puolueetonta ja maksutonta neuvontaa kodin energia-asioissa maakunnan asukkaille ja loma-asukkaille. Neuvontaa tarjotaan puhelimitse ja sähköpostitse sekä tilaisuuksia ja koulutuksia järjestämällä. Energianeuvonnan tarjoamisen Etelä-Savossa mahdollistavat Mikkelin seutu, Etelä-Savon Energia Oy, Suur-Savon Sähkö Oy ja Suur-Savon energiasäätiö. Kuluttajien energianeuvonta Etelä-Savossa on Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:n koordinoima hanke. Lisää tietoa kodin energiankäytöstä löydät www.eneuvonta.fi –sivustolta sekä energiayhtiösi nettisivuilta.

 

 

 1. Onpa epämääräinen kirjoitus. Esittämänne kaltainen toiminta vaikuttaa Suomen kokoisessa markkinassa nopeasti myös muihin aurinkoenergiayrityksiin ja koko toimialaan.

  Vähintä mitä voisitte tehdä on julkistaa yritysten nimet tai ainakin linkata tuohon TS:n artikkeliin.

  • Tapio Tuomi kommentoi:

   Moi,
   kiitos palautteesta. Olet oikeassa, että ilmiönä virheellisillä ja harhaanjohtavilla lupauksilla aurinkosähköjärjestelmän toiminnasta hidastetaan aurinkoenergian käytön laajentumista. Lähienergialiitto ja sen jäsenyritykset ovat tehneet ja tekevät työtä sen eteen, että suomalaisilla on luotettavaa ja oikeaa tietoa puhtaan energian hankkimista ja käyttöä varten. Tätä työtä jatkamme tuottamalla ja jakamalla tietoa mahdollisimman laajasti, ottaen huomioon erilaisten kuluttajien tarpeet ja tiedon hankkimistavat.

   Turun Sanomien juttu julkaistiin paperilehdessä, en ole löytänyt sitä heidän nettisivuilta.

   Tapio Tuomi,
   Lähienergialiitto, järjestöpäällikkö

 2. Olisi hyödyllistä mainita mitkä yritykset ovat syyllistyneet tällaiseen saalistusmyyntiin ja täsmällisesti, kuinka monta tapausta on tullut ilmi. Nyt tämän uutisarvo on nolla ja sillä haetaan tyypillistä lööppiuutisointia ja clickbaittia ilman kunnollista sisältöä jonka perusteella voisi hahmottaa mittasuhteita.

  • Tapio Tuomi kommentoi:

   Hei,
   kiitos palautteesta. Lähienergialiiton arvio on, että kuluttajien näkökulmasta ilmiö on niin merkittävä, että aihetta on tarvetta pitää esillä. Tuosta samasta aiheesta on kirjoittanut mm. Turun Sanomat 10.1.2017. Ja siinä jutussa toimittaja on katsonut aiheelliseksi mainita joitain yrityksen nimiä.

   Tapio Tuomi,
   Lähienergialiitto, järjestöpäällikkö

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää seuraavia HTML tageja ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>